Brendon, br. 03 Crni mesec

Boneli je konačno uspeo da nađe dugotrajnije rešenje za naučno fantastični žanr, posle delomično uspešnih Natana Nevera i Breda Barona, ovaj žanr dobija jednog stabilnog i rado čitanog heroja u Brendonu. Kako smo već mogli da čitamo, radi se o postapokaliptičnom svetu u kom je prisutno skoro sve što možemo da zamislimo, mutanti, roboti, sekte i mnogo toga drugog. A da bi bio još privlačniji čitaocima duboko zadire i u žanrove epske fantastike i horora što je jedna od ključnih razlika od prethodnika koji su se držali tvrde SF grane pa im nikako nije polazilo za rukom da budu među omiljenim, što je pomalo neshvatljivo sa obzirom na veliki uspeh njihovih horor kolega Dilan Doga i Dampira. No izgleda da je Brendon u stanju da malo izravna odnos snaga, ali neka ipak strip govori sam za sebe.

Na ovom broju radi tandem Kjaveroti, Rotundo isto kao i na Brendon, br. 01 Rođen 31. Februara tako da je njihovno ponovno predstavljanje sasvim izlišno.

„Crni mesec“  počinje u danima neposredno pre apokalipse. Vidimo kraj sveta kakvog mi znamo i začetak Brendonovog. Ono što dominira tim scenama, pored opšteg užasa je to da verovatno na neki način postoje odgovorni za katastrofu biblijskih srazmera. Nazad u stvarnost, gde Brendon ima gošću po imenu Šejna i sluša priču koja će mu doneti mnogo novca prihvati li posao. No nije sve u novcu, ima nešto i u neraščišćenim računima, što ćemo videti po još kadrova iz prošlosti, ovoga puta ne tako daleke. Gledamo stvaranje jedne legende, obuku viteza sreće i sve bolne i tragične Brendonove uspomene, ali istovremeno imamo uvid i u stvarnost i dešavanja izvan sećanja. Ispostaviće se da Brendon zna daleko više o onome što Šejna traži, nego što je bio voljan da kaže jednoj klijentkinji. Ali stvari nisu baš  onakve kakvim ih naš junak zna ili misli da zna. Što mu na vrat navlači novu nepredviđenu opasnost, sa kojom se ipak uspeva izboriti uprkos životnoj opasnosti, teretu sećanja i moralnoj dilemi. Tek što se izvukao iz jedne nedaće, upada u drugu, takođe po život opasnu. Naime, pojavljuje se klijentkinja kojoj je traženi predmet kud i kamo vredniji od onog što je rekla Brendonu, pa svakako vredan njegovog života. Sledi jedno zlikovačko pričanje priče žrtvi za koju misli da je a stigla do kraja svog puta bio tu saznajemo mnogo toga interesantnog i verujem bitnog za neke naredne epizode. Samo žrtve većinom nisu voljne da budu žrtve, a neke su sasvim sposobne da to i ne budu, pa tako i naš heroj neće otići bez praska. Sledi obračun u kom ipak prevladava naučeno – nije bitno koliko puta padneš, bitno je opet ustati. Pobeda, saznanja, olakšanje ili ko zna šta donosi susret koji sigurno ne očekujete i nećete biti ni sigurni da je stvaran ili uobrazilja, ali Brendonu donosi toliko potrebno razrešenje.

Ova epizoda u odnosu na prve dve može dobiti ocenu da je bolja od druge,  odnosno scenario je bolji. Pored toga što se bavi prošlošću junaka, a te epizode po pravilu postaju kultne i kod kolekcionara nezamenjive u zbirkama, donosi malo komplikovaniji scenario i, kako i rekoh u uvodu, upravo taj  širi spektar na sve podžanrove naučne fantastike. Dovoljno, meni kao fanu svih, da budem zadovoljan i poželim još. Crtež je jednostavan, bez mnogo detalja, što je neka Rotundova odlika i ta jednostavnost malo utiče da deluje naizgled sterilno, što mi lično ne prija, ali to je već stvar ukusa i senzibiliteta, tako da ne bih mnogo da se žalim ni na taj segment. Eto, prošli smo uvod, veliku ljubav i prošlost, tako da nam naredni broj donosi već izgrađenog heroja i nakon ove epizode nema razloga da mu se ne radujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *