Brendon, specijal br. 01, Sećanja iz nekih drugih vremena

Svi heroji imaju nešto što ih razlikuje od običnih ljudi, neki su dobili moći, neki zavise od tehnologije i naprava, neki nisu sa našeg sveta,  ali postoje i oni koji su ipak samo ljudi, u ma kom vremenu ili dobu živeli. Postoji bezbroj sitnica koje pomažu ili odmažu, a te sitnice i doživljaji su upravo ono što heroje određuje i čini ih herojima. A u ovom specjialu ćemo videti osam takvih priča koje su dovele do toga da Brendon bude heroj kakav je danas.

Klaudio Kijaveroti je scenarista i to za celi serijal od 100 redovnih i 13 specijalnih brojeva. Autor je sjajnih epizoda Dilana Doga, Martija Misterije i Tvorac Morgana Losta.

Masimo Rotundo crta ovu epizodu, uostalom kao i mnoge još tokom serijala, jedan od redovnih Kjaverotijevih saradnika, koji uz po kojeg Teksa i malo erotskog stripa izrasta u dobrog crtača koji će vas osvojiti tek posle više čitanja.

Spasonosni hitac – Nam govori o malom, sitnom detalju bez kog Brendon ne bi bio isti. To jest o njegovom pištolju i o tome koliko je poseban, jer takav poklon zasluže samo istinski heroji.

Veštičja senka – Govori o tome kako traume stvaraju povezanost, ali i DUHOVE. A mi ćemo videti našeg heroja kako se nosi sa oba. Pomažući time i jednoj uplašenoj devojčici.

Raskrsnica duhova – Pripovest je o mestu nad kojim se smrt toliko nadvila, da ludilo izgleda kao normalno. Naš heroj ga prihvata, jer i samog ga progone duhovi prošlosti i gubitka.

Odraz volje – Za život se svi držimo grčevito. U ovoj priči ćemo videti kako se Brendon drži za isti. Kao i ko će mu i kako pomoći da ostane živ u groznoj snežnoj oluji, koja sve kosti ledi.

San o vampiru – Snovi, ili bolje rečeno more, kvare Brendonu divnu realnost. Moraće da shvati koliko mu je do čega stalo, odnosno šta više želi, miran san ili slatko-strasnu realnost.

Žena bez imena – Brendon u ulozi pravog viteza, spasava damu u groznoj situaciji, ali ona se ne seća ni imena. Ređaju se avanture, stari dugovi dolaze na naplatu, a neki novi se isplaćuju.

Šumska vila – Priča je o još mladom heroju koji i dalje veruje u vile. Iako samo mit. Vila će mu spasiti život i pokazati mu da, iako mitsko biće, je itekako stvarna i da mu je poklonila najvredniju čaroliju…

Krvavi mesec – Naš vitez je imao mnogo avantura, tako da se susreo sa mnogim čudesima i čudovištima. Ovog puta je to nešto čupavo i zavija, zvano vukodlak. Iznenadiće vas kako vukodlak koristi svoju moć dobijenu mesecom.

Prvo jedna napomena, dve od priča nemaju naslov u originalu, pa sam uzeo tu slobodu da im ga dodelim po svom nahođenju. U ovom specjialu možete pročitati i intervju sa Marjanom Matićem, jednim od najvećih kolekcionara stripova u Srbiji. Što se tiče scenarija, Klaudio Kjaveroti je tu ubacio sjajan detalj koji povezuje sve ove priče u jednu celinu, a ja vam ga nisam otkrio da vam ne pokvarim užitak čitanja. Crtež, pa baš kako i rekoh što više čitate Masima Rotunda to vam njegovo odsustvo većeg broja detalja manje smeta i postaje zapravo merilo dobrog crteža. Inače naše izdanje je većeg formata, originalni specjiali su istog formata kao i epizode redovne serije. Ovaj specjial nas potpuno upoznaje sa našim vitezom sreće i svim tim sitnim, ali bitnim detaljima koji ga čine onim što je danas. Vredi pročitati samo da biste se oduševili naratorom…