Bzzzz! & Dilan Dog, Zbogom Gručo

Konačno vidimo treći broj Bzzzz!-a, već smo pomislili da je pao u zaborav neke ropotarnice istorije, no nisu tako mislili u Veselom Četvrtku. Tako da evo ga, redizajniranog i u novom ruhu, sa novom idejom da se pojavljuje jednom godišnje i starom namenom da nas izvesti o svim izdanjima VČ-a u toku prošle godine. Što se cene tiče, bolje će je prezentovati citat našeg starog znanca Sir Olivera ’Cijena prava sitnica’ i doista je tako, s obzirom na to da je primerak besplatan, samo je potrebno da pitate svoje prodavce za njega.

A sad malo o sadržaju, prvo bi valjalo pomenuti tri table stripa Darka Macana pod imenom Milan Dog, komične verzije istraživača noćnih mora u antropomorfizacianom okruženju, vrlo dopadljivo, verujte mi na reč. Prvo izdanje kojim se hvale je zaista kapitalno i bez sumnje stripovsko izdanje godine – pogađate, reč je o Velikom Teksu životnom delu Magnusa (Roberto Raviola) jednog od tvoraca kultnog Alana Forda. Naravno, tu je i ništa manje vredno izdanje Teksa u boji. A Zagor je stigao do 115 epizode redovne serije i tek počeo južnoameričku odiseju čiji je idejni tvorac jedan od najboljih scenarista koji su radili na ovom heroju Mauro Bozeli.

Kod Dilana Doga je isti broj epizoda redovne serije, ali očekuju nas korenite promene kako u dizajnu tako u upravi, koju preuzima Roberto Rekioni i od naredne epizode pa nadalje možemo očekivati boljitak i za nekih godinu dana i povratak starog sjaja. Sledeće izdanje koje nam je predstavljeno je Marti Misterija knjiga, gde nas očekuje knjiga tri, dok prve dve odavno nema u prodaji, sem po internetu za pravo malo bogatstvo. Idući je Dragonero sa tek dva broja, ali svakako vredan kolekcije i pažnje, pogotovo za ljubitelje epske fantastike.

Onda stižemo do junaka kog lično izuzetno volim, radi se o Napoleonu, koga je stvorio majstor Karlo Ambrozini, a ako ste pratili naš sajt onda znate da se radi o jednom psihodeličnom i inteligentnom stripu sa tek četiri epizode kod nas i tromesečnim ciklusom izlaska. Potom skačemo na Teksove knjige čiji broj već doseže sedam, a njihov sadržaj vraća na same početke junaka. Ne idemo daleko od knjiga, samo smo sad sa Mister No-om, koji ima čak osam knjiga u kojima možemo videti silne avanture njega i njegovog Pajpera koji većinu vremena pri poletanju ne pali iz prve. Potom ide intervju sa Matje Bonom autorom remek dela Čovek koji je ubio Taličnog Toma. Zatim smo opet na Dilanu Dogu i još dobrih vesti: Super Book edicija već od broja trideset devet postaje obimnija i bogatija, no to zadovoljstvo ćemo više i plaćati. A nakon toga je i vest da edicija Obojeni program, gde su Bonelijevci u koloru sa dosadašnjih deset brojeva, ove godine očekuje skok na čitavih dvadeset, uključujući i Martija Misteriju koga tu još nismo imali.

Sledi opet Zagor ovaj put edicija Odabrane priče gde zaista možemo čitati samo najbolje avanture, do sada njih trideset šest. Ne napuštamo Zagora već se selimo na njegove Specijale, gde sa njih dvadeset osam apsolutno držimo korak sa Italijanima koji ih imaju isto toliko. Već smo sa Damiprom u svetu vampira i njegove dve knjige, pošto je redovna serija ugašena zbog slabog interesovanja. Zatim imamo dva specjiala Breda Barona u kojima nije u sukobu sa Morbovima. Potom nam je predstavljen redovni serijal Mister No sa svojih šezdeset izašlih epizoda. Stigli smo opet do Teksa ovaj put pedeset dva broja redovne serije, vestern je opet u modi. Jasno i Zagor ima knjige i to njih čak dvadeset sedam, gde imamo šansu da vidimo najvoljenije epizode. Dilan Dog zaostaje tek malo sa svojih dvadeset pet knjiga prepunih najstrašnijih noćnih mora. Ne idemo dalje od Dilana Doga, ovaj put zbog tri broja odvojenog serijala Planeta mrtvih, gde ništa nije nalik normalnom. Nakon toga se vraćamo Martiju Misteriji i njegovoj redovnoj seriji koja je dosegnula broj trideset osam i tu ne namerava stati jer arheologija je vrlo važna da bismo znali ko smo i odakle smo. Potom vidimo i strip albume od kojih je nekoliko izuzetnih. Naposletku, pošto okrenemo izdanje dobijamo poklon novelu Dilan Dog u ful koloru iliti kako je došlo do Planete mrtvih.

Alesandro Bilota (scenarista) i Paolo Martinelo (crtač) su autori koji nisu mnogo se udaljavali od Dilana Doga tek su pokušali sa Planetom mrtvih, ali i tu je naš junak glavna faca.

Zbogom Gručo – priča je o starenju i gubitku koji lomi srce čak i istraživaću noćnih mora. No nije samo to, imamo i izuzetnu filozofsku raspravu ili bolje rečeno stranu priče, koju uzrokuje to što su neki natprirodni  službenici postali kadrovski višak. Imamo i virus raširen do nivoa epidemije i neko je kriv za to. Valja spomenuti da je uvodna scena apsolutno fantastična i da Gručov humor dugo nije toliko bio nalik onim samim počecima. Zaista vrhunski uvod u novi serijal, koji već imam želju da čitam.

Izdavačka kuća Veseli Četvrtak je ovim, sada već godišnjim biltenom, napravila samoreklamu ili vodič kroz njihova izdanja i imaju čime da se hvale, a dokle god je tako, možemo i mi da ih hvalimo. Nemojte nas razočarati ni ove godine i srećno, a i nama zajedno sa vama.

 

Pretraži Naslove

Korpa

NAŠI PRIJATELJI