Ćelije na poslu!

„Ćelije na poslu“ jeste anime serija rađena po istoimenoj mangi u kojoj su glavni likovi ćelije ljudskog tela. Autor Akane Šimizu nas na duhovit način vodi u jednu edukativnu avanturu gde se antropomorfizovane ćelije kroz svaku novu epizodu susreću sa najrazličitijim izazovima.

Glavna junakinja, crveno krvno zrnce, ima kao glavni zadatak dostavljanje kiseonika do ostalih ćelija i odnošenje ugljen dioksida u pluća. Međutim, junakinja ima problem u orijentaciji u prostoru i gotovo svakodnevno se zagubi ili se nađe na mestu dešavanja neke nevolje, gde joj u pomoć revnosno priskače glavni junak, odnosno belo krvno zrnce, čiji je glavni zadatak u telu detektovanje i eliminacija bakterija, virusa, alergena, itd.

Kroz čitavu seriju oni se susreću sa raznim izazovima, kao što su bakterijska infekcija, alergijska reakcija, akutna hemoragija i toplotni udar. Autor „Ćelija na poslu“ je svakako vodio računa o verodostojnosti čitavog serijala, što se može videti i po najmanjim detaljima, kao što su na primer, boje uniformi koje likovi, odnosno ćelije nose, njihova ponašanja i načini reagovanja u specifičnim fiziološkim i patološkim stanjima organizma.

Telo u kome se odvija radnja prikazano je kao jedan ogroman megalopolis, gde ćelije žive i obavljaju poslove poput zaposlenih u fabrikama: orijentisani su na cilj i učinak, imaju jasno definisane uloge i zadatke, ali i ograničenja u svom funkcionisanju.

Dajući ćelijama ljudske osobine i lica, autor uspeva da emotivno uključi gledaoce i navede ih da zajedno sa ovim simpatičnim likovima prožive mini-drame, odnosno pitanje opstanka ili umiranja unutar ljudskog tela, te na taj način pozitivno utiče na bolju informisanost o zdravlju i važnosti zdravog načina života.

„Ćelije na poslu!“ ili u originalu „Hataraku Saibou!“ ima 13 epizoda i jedan specijal, a za januar 2021. planiran je početak druge sezone.

U ovim mesecima, kada se čitavo čovečanstvo suočava sa izazovima virusa COVID-19, interesantno je i edukativno pogledati ovakav anime, a pogotovu epizodu o virusima, gde se na zabavan i nenametljiv način mogu dobiti korisne i interesantne informacije o prenošenju i širenju virusa, ali i snagama kojima naše telo raspolaže i načinima na koje se bori sa infekcijom. Plus, kvalitetno ćete provesti vreme kod kuće, poštujući karantin i socijalno distanciranje! 😀

A za one sa jakim stomakom…

Postoji i „mračna“ varijanta ovog serijala, takozvana manga „Ćelije na poslu! Šifra crno“, gde je čitava ova lagana i topla atmosfera izvrnuta naglavačke. U ovom slučaju, ćelije su smeštene u telo osobe koja ima izrazito nezdrav stil života i suočavaju se sa ogromnim stresom, poslom koji se nikad ne završava, masovnim odumiranjem, alkoholizmom, nikotinskom zavisnošću, lošom ishranom,  hroničnim nedostatkom sna i vrlo ozbiljnim bolestima sa kojima se telo nosi. Glavni likovi su i dalje crveno i belo krvno zrnce, s tim što je ovde crveno krvno zrnce muško, a belo žensko, za razliku od originalnog serijala.

Autor ove mange, Harada Šigemicu, veoma verodostojno prikazuje funkcionisanje i svojstva ćelija ljudskog tela, ali i raznih patogena koji deluju na organizam. Čitajući „Ćelije na poslu! Šifra crno!“,  jedino što nam pruža uverenje da će glavni likovi preživeti i ovo poglavlje, jeste to što znamo da ima još poglavlja… Stiče se utisak da autor nikako ne daje oduška svojim likovima, sve do eizode o srčanom udaru (spojleri u najavi!) nakon koje se telo konačno oporavlja i vraća zdravom načinu života, ali… tada nastupa još gori udarac za nesrećne junake ove mange, a to je transfuzija, odnosno prebacivanje u novo telo, gde nova osoba ponovo vodi nezdravi stil života, i ćelije se vraćaju svojoj pregdašnjoj nesrećnoj egzistenciji.

Glavi lik, crveno krvno zrnce, prolazi kroz teška emotivna stanja, nesigurnost u svoje snage i sposobnosti, konstantan egzistencijalni užas i strahovanje za sopstveni život, nosi breme krivice smatrajući sebe krivim za smrt svog prijatelja koji se žrtvovao da ga spase od sigurne pogibije i u jednom trenutku preživljava potpuni nervni slom, nakon čega se sporo i teško oporavlja, izražavajući čak i zahtev da ga regulatorne ćelije slezine ubiju, odnosno, odstrane kao faličnu ćeliju. Ova manga još nije završena, a do sada je na engleski prevedeno 14 poglavlja. Ukoliko vas ovaj mračni serijal ne natera da promenite neke nezdrave navike, ne znam šta hoće.

Bilo da se odlučite za „Šifru Crno“ ili za simpatične i dopadljive „Ćelije na poslu!“ nećete pogrešiti. I jedna i druga opcija nude sate kvalitetnog, edukativnog, emotivnog i zanimljivog sadržaja, koji će vam pomoći da prekratite  vreme u karantinu i skrenete pažnju sa crnih vesti kojima nas bombarduju mediji, a ujedno ćete i steći korisna znanja o sopstvenom telu. Bez dalje priče, uronimo u svet „ćelija na poslu“!

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author