Ćerka magije – Lejni Tejlor

Jovana o „Ćerki magije“, prvom romanu iz trilogije Lejni Tejlor

ŽANR: urbana fantastika
ZEMLJA: SAD
ORIGINALNI NAZIV: Daughter of Smoke and Bone
GODINA IZDAVANJA: 2011.
OCENA: 7

 

 

„Nekada davno, anđeo i đavo zaljubiše se jedno u drugo. Nije se dobro završilo.“

Mlada umetnica iz Praga, zvana Karu, kao učenica umetničke gimnazije i sa sve tirkiznom kosom svesno nosi etiketu „čudakinje“. Ipak, svojim crtačkim talentom se veoma lepo ističe i uklapa u svoju školu. Sa svojim sveskama, u kojoj se nalaze mnoga čudovišta i priče o istima, često ume da privuče pažnju svojih vršnjaka.

Tako je sada na redu bila i sveska broj dvadeset i dva, na čijim stranicama je bila nacrtana Isa, pola žena, pola zmija. Potom i Tviga, koja je imala vrat poput žirafe. Jasra, žena sa papagajskim kljunom i ljudskim očima.
I konačno, Brimstoun, čudovište sa ovnovskim rogovima, koje trguje željama u zamenu za zube.

Ipak, malo su znali fanovi Karuinih crteža. Monstrumi koje je ona tako rado oslikavala u svojim sveskama sa povezima, bili su veoma stvarni i Karuina jedina porodica. Živela je u sama u stanu u Pragu, ali pre toga je stanovala u Brimstounovom domu kao mala. I zbog te rastrzanosti svetova često se pitala :“Ko je ona?“

Za Brimstouna, koga je gledala kao svog oca, često je išla na zadatke.

Jednom, nakon što ju je poslao na isti, otišla je u Marakeš, ne znajući da će joj se život značajno promeniti.
Iako mi je Akiva, anđeo koga će zaintrigirati ova naizgled smrtnica i po mnogo čemu neobična devojka, pomalo bolesno opsesivan devojkom, na samom kraju knjige otkrivam zašto je toliko omađijan odjednom. Isprva sam bila blago zgrožena načinom na koji je autorka opisala kako se on zaljubio u nju. I sreća pa nisam odustala sa čitanjem dok nije došlo do zanimljivog dela. Na samom kraju su preokreti na koje niste ni pomišljali. Ali, treba dogurati do njih. Ili je barem meni trebalo. Prva poglavlja su bila zanimljiva, a onda sredina koju sam jedva iščitala. Nekako mi je falilo akcije. No, autorka spretno upliće priču, toliko da ste na kraju gotovo sigurni da vam tek sad ništa nije jasno i želite još.

Neću puno otkrivati o tim plot twistovima, ali recimo da je anđeo sve zakuvao. Čim je video Karu, znao je da ima nešto više što se krije ispod površine. Samo nije mogao da dokuči šta. Ipak, taj osećaj familijarnosti i intrige koji je ta devojka tako lako budila u njemu, bio je dovoljan da joj u ključnom momentu poštedi život, spuštajući svoju anđeosku nemilosrdnu oštricu.

Ne bih odavala mnogo ključne trenutke, ali mogu da vam kažem nešto o autorkinom stilu pisanja. Koliko god da je taj već navedeni, središnji deo, bio dosadan za čitanje, moram priznati da su opisi scena ono zbog čega ipak nisam ispustila knjigu iz ruku. Kroz samo nekoliko stranica, zaljubila sam se u groteskne građevine Praga, potom i u opise likova. Odlično nas je uvela i u Karuin unutrašnji svet, gde vidimo koliko je glavna junakinja zapravo rastrzana i koliko se svejedno bori za ono što misli da je ispravno. Ta čudovišta, predstavljaju njenu porodicu i od samog početka znamo da su joj najbitniji. Zbog njih i uverenja koja su joj oni usadili, Karu i kad počne da oseća nešto više prema savršenom anđelu koji je prati svuda i koji ume da joj razgali dušu pogledom, pokušaće na sve moguće načine da se urazumi kako bi ista odagnala. Ipak… Intenziteti emocija anđela i devojke koja ne zna svoju prošlost niti istinu o tome šta je, odnose svoj danak i njih dvoje će, hteli ne hteli, morati da otkriju dubinu istih. Dodaću još jedan citat, čisto da vam dočaram sliku koliko je anđeo po imenu Akiva, začaran i zaljubljen, opisa Karu.

„Akiva ju je posmatrao s usredsređenošću sokola. Do pre nekoliko dana, ljudi su bili tek nešto više od legende za njega, a sad je bio tu, u njihovom svetu. To je bilo kao ulazak u stranice knjige – žive knjige sa bojama i mirisima, prljavštinom i rasulom – a devojka plave kose se kretala kroz sve to poput vile kroz priču, a svetlost se drugačije prelamala na njoj nego na drugima, vazduh je izgledao kao da se skuplja oko nje, kao zadržan dah. Kao da je čitavo ovo mesto bilo priča o njoj.“

I za sami kraj, nešto više o autorki, Lejni Tejlor. Rođena je 11. decembra, dakle Strelac je u horoskopu. Spisateljica ružičaste kose, koja je postala poznata upravo zbog ovog serijala, najviše piše YA (Young adult), a za našu zemlju „Publik Praktikum“ je preveo tri knjige : „Ćerku magije“, „Dani zvezda i krvi“ i „Snovi o bogovima i čudovištima“.

Pretraži Naslove

Korpa

NAŠI PRIJATELJI