,,Čudesni svet Đorđa Lobačeva“ – Portal u nevinost

Stigla je ciča zima, naplata rati za superkulultramoderne televizore, mobilne telefone, automobile (Marv iz ,,Grada greha“- poslednji svi liče na električne brijače, pa lol za konzumerizam i likove koji jure produžetak nekih delova xD) i školarine za fakultete (Šmrc za one na samofinansiranju). Nedostatak šuški nas tera na to da ostanemo u kući i cepamo neku pucačinu (Nema se za terapiju), cirkamo (Znate li da je vinjak jeftiniji od soka?), gledamo tv i visimo na netu (Kviz ,,Koje sam ja voće?“), družimo se sa suprotnim/istim polom (Opušteno, ima nas raznih xD) ili čitamo. Šta da čitamo, Vodiču, pošalji mi znaaaaak? Dobro, dobro, evo, tu smo da pomognemo i pokažemo ti kako izgledaju nacrtani dukati kad si već zaboravio  stvarnost musavog dinara.

„…Ovde, zasad, to je avantura u zemlji Nemogućeg…”

Postoji jedna zanimljiva pojava u našem narodu, a to je da umemo da, usred hajpa vezanog za strane autore (Khm, Marvel, DC, Bonelli, khm), zaboravimo na autore koji vuku poreklo od starih Slovena. ,,Hej, Sloveni, još ste živi….“, ju, pardon. Govorim o Đorđu Lobačevom, nekad pogrešno nazvanim Lobačevski, i konkretno njegoj zbirci ,,Čudesni svet Đorđa Lobačeva“. Jurij Pavlovič (Đorđe) Lobačev je bio učen, ali nažalost, jedan od onih ljudi koji nisu bili posebni u svojoj struci (bio je radnik u gradjevinskom preduzeću ,,Batinjol“) i stripu se okrenuo kad se ,,Batinjol“ zatvorio.  Prva prava prilika se Juriju ukazala kad ga je pozvala ,,Politika“ da radi na strip-adaptaciji ,,Hajduk Stanka“. Hajdukovanje je dobro prošlo i Lobačev je ,,zaljubljeno“ zagnjurio u adaptaciju srpskih legendi i narodnih pesama. Prvi rezultat je bila epizoda ,,Ženidba Dušanova“, pa su usledile ,,Baš-Čelik“, ,,Čardak ni na nebu ni na zemlji“, ,,Propast grada Pirlitora“ i ,,Biberče“.  Shvativši da ima (nekog) ‘leba od Djordjevog rada, ,,Izdavački zavod JUGOSLAVIJA“ je  skupio i objavio gorenavedene epizode u zbirci ,,Čudesni svet Đorđa Lobačeva“  1976.godine, a uvod je napisao Žika Bogdanović. Bogdanović je u uvodu dodao i fotografije iz Lobačevih radova kao što su ,,Čarobnjak iz Oza“, ,,Baron Minhauzen“, ,,Plava pustolovka“, ,,Princeza Ru“ i ,,Gospodar smrti“.

 cudesni-svet-djordja-lobaceva-zika-bogdanovic_slika_xl_145286

,,Čudesni svet“ in the making

 

Čitajući ,,Čudesni svet“, ukapirala sam da Lobačev pripadao vremenu i autorima koji su cenili anatomsku korektnost likova na tablama. Proporcije protagonista su realne i neprenaglašene, mada opet, pomalo i idealizovane (Tadaaaaaaa! Da li smo vas zbunili?). Kadrovima dominira crno-bela tehnika, sa ponekim retkim višebojnim kadrom (Koji dođe kao kvadratić-poklonče za čitaoce).

Strip-epizode odlikuju zasebne strane na početku na kojima su predstavljeni protagonisti i antagonisti, ali je autoru lično zanimljiviji jezik korišćen u stripu (,,Ne dam sestru za silu nevidljivu! Ne znam ko si, ni šta si, ni odakle si!“) Zajedno sa epikom srednjeg veka, fraze, doskočice i način govorenja nas stvarno prenose u neku drugu realnost, onu sa odvažnim prinčevima, lepim princezama, moćnim knjazovima, letećim stvorenjima, (Bez gej šala, molim lepo, da li ja tebi psujem teretanu u trenucima dosade?), neuhvatljivim čarobnjacima, i zamkovima (Zamislite visinu računa za grejanje tog stambenog objekta+džin kao ljubimac za prvog kupca). Storyline nije komplikovano razumeti jer je strip ,,clean“- flešbekovi su jasno prikazani i ne prave konfuzije, a ni stil crtanja nas ne ometa. Strip je idealni prikaz shvatanja prošlih dekada – neke velike filozofije nema, junaci su junaci, zlikovci zlikovci, ako se ono što ima kljun ne izjasni kao muž tvoje izgubljene sestre (Op op, srpska telenovela u najavi!), nabodeš ga čelikom pa čiča-miča i gotova priča, tj.bajka.

djordje-lobacev-vinkovci-1985-yugopapir-intro

Ae, ae, završi već jednom, da mogu da počnem sa čitanjem!

 

Dobro, kad ste već navrli…(*uzdah* ,,Ova današnja deca…“). Suma sumarum, zbirka je kolekcionarski primerak i ne spada u jeftina izdanja (Na ,,Kupindu“ mu piči cena po 2800 dinara). Iako naivan, idealizovan, strip je nevin u duši, deo detinjstva kome se uvek vraćate sa radošću. Povratak u vreme kad je bilo lako izjasniti se za pravi izbor i da vera, herojstvo, a nadasve, ljubav, pobeđuje svako zlo. ,,Čudesni svet Đorđa Lobačeva“ je portal u neokaljan čardak mašte koji svako nosi u sebi zauvek.cudesni-svet-djordja-lobaceva_slika_o_36482649

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *