Čudne stvari – Značaj i nasleđe

Ivan o seriji koja je ostavila značaj

Kada se serija Čudne stvari pojavila na malim ekranima, izazvala je nemalo oduševljenje kako mlade tako i starije publike. Ipak, na možda najveći odjek ovo sjajno naučno-fantastično ostvarenje naišlo je kod gledalaca rođenih sedamdesetih godina prošlog veka, tj. generacije koja je svoje detinjstvo provela u danas već mitskim osamdesetim. Serija je direktno udarila na današnje četrdesetogodišnjake jer je sadržala sve ono što je odlikovalo tu davnu deceniju, koja se i danas spominje kao najlepše doba svačijeg života: izvanrednu muziku, specifični šmek, asocijacije na legendarne filmove iz tog perioda poput Gunisa, ET-a, Isterivača duhova kao i čitavu plejadu horor filmova, do danas neprevaziđenih. Ipak, ono što je gomilu mojih vršnjaka (da, ko nije do sada pogodio, i ja pripadam toj generaciji) prikovalo za male (ili velike, bolje rečeno) ekrane bio je taj osećaj iznenadnog povratka u detinjstvo. Detinjstvo ispunjeno druženjem, igranjem, ostajanjem napolju do kasno u noć, interakcijom u kojoj nisu učestvovali mobilni telefoni niti internet, društvenim igrama, arkadnim aparatima i vašarskim atrakcijama. Prigrlili smo ovu seriju kao svojevrsnu vremensku mašinu i bar za tih sat vremena zaboravljali da smo mame i tate i da nas sutra čeka posao, i opet postajali dečaci i devojčice. Vratila nam je osmeh na lice i radost u srca a što je još važnije upoznala je našu decu sa stvarima koje su činile naše detinjstvo.

 

Kad se na to doda i sjajna priča ove serije, koja svoje korene vuče iz najpoznatijih filmova osamdesetih u kojoj se na originalan način prepliću misterija, horor i naučna fantastika odlično iskombinovanih sa pričom o odrastanju grupe dečaka i devojčica sa američkog srednjeg zapada, pa se sve to začini Dungeons and Dragons mitologijom, dobija se pravi spoj koji čini hit seriju koja je, i sa svojom nedavno završenom trećom sezonom, osvojila srca gledalaca.

Pogotovu mladih gledalaca. Posle emitovanja prvih nekoliko epizoda višestruko se povećao broj upita na Google-u u vezi sa Dungeons & Dragons franšizom, zanimanje za ovu igru veoma je poraslo a klubovi ovakvih društvenih igara počeli su da niču širom sveta. Na Youtube-u, porastao je broj video uputstava (tutorijala) za ovu i druge slične igre što je povećalo i prodaju starih RPG igara poput Baldur’s Gate, ili Icewind Dale koje se sada mogu naći i u verzijama za mobilne telefone. Pesma iz filma Beskrajna priča, koja je debitovala u zadnjoj epizodi treće sezone u sada već legendarnoj sceni razgovora između Dastina i Suzi, doživela je toliku popularnost na Youtube-u da se tvorac ove pesme Limahl verovatno čudom čudio otkud sad odjednom ima nekoliko miliona pregleda nekoliko decenija kasnije. I sam film je doživeo renesansu jer je za nekoliko dana preuzet nekoliko miliona puta sa torent sajtova, a već se krenulo sa online inicijativama da se snimi rimejk ovog filma po motivima istoimene knjige Michaela Endea, koju čitaocima najtoplije preporučujem. U svakom slučaju, sa nestrpljenjem očekujemo novu sezonu ove serije iduće godine. I mi „stari“’ i ovi „mladi“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *