Čujte i Počujte reči KOSINGASA

Zahvaljujući Aleksandru Tešiću i njegovom serijalu „Kosingas“, postali smo svedoci rađanja jedne nove radio drame, koja se premijerno može čuti na Radio televiziji Vojvodina. Ovaj poduhvat entuzijasta je propraćen velikom ljubavlju i predanšću, unatoč malim materijalnim sredstvima i oskudnosti. Doveli su do toga da danas možemo čuti ČAK četiri dela istoimene drame. Naravno, ovakvi poduhvati u meni bude strah od prekida i strah od nedovršavanja projekta, usled nedostatka materijalnih sredstava. Glumci „Srpskog narodnog pozorišta“ u Novom Sadu su dočarali i izneli prve četiri epizode onako kako je svaki čitalac zamišljao u svojoj glavi istoimene junake iz nama već dobro poznate sage o Kosingasu. Takođe, oni koji još nisu upoznati sa ovim delom/ima, verujem da će probuditi želju za čitanjem istoimenog romana.

Pored svih stvari koje nas prate, ljubav je ono što se može prepoznati u ovom serijalu, a muzika, šta reći o muzici, prelepa kao i reči koje su pretočene u glas, a glas u ono šta budi u nama – jedan posve čudan kontakt, kontakt sa likovima iz knjige. Muzika i glasovi glumaca isprepletani su magijom koja nas uvodi u mističan svet srpskog viteštva i zaboravljenih priča davnina. Ova radio drama prilagođena je za slušanje preko slušalica, jer se prvi put implementirao 3D zvuk u jedan ovakav poduhvat, dok kod 5 +1 sistema izostaje ovaj efekat. Po mom skromnom mišljenju, slušalac bi trebalo da zatvori oči, stavi slušalice i da zaroni u svet magije.

Priča prati monaha Gavrila i Marka Kraljevića kroz sva njihova putešestvija. Takođe, nikako ne bi trebalo da zaboravimo „Coku“, kao i našu vilu Ravijojlu. Likovi koji krase ovu priču se nižu, a priči se ne nazire kraj, koji naravno niko ni ne isčekuje.

Neka mesta na kojima se snimala radio drama su: Petrovaradinska tvrđava, manastir Manasija, manastir mala Remeta, pećina Beli Majdan, Zasavica i svi ostali mali nevidljivi putevi, potoci i skrivena mesta koja su samo poznata vilinskom narodu, a pogotvu Kosingasu.

Stranica za Podcast gde se može slušati radio drama je: KLIKNITE OVDE

Oficijelna stranica na kojoj se uz slusanje može dodati i komentar (želeo bih da apleujem, da barem još neko napiše reči hvale, jer ovo što ljudi čine je stvarno prelepo): KLIKNITE OVDE

Da bi shvatili koliko zapravo nešto vredi, neka se svako od nas zapita koliko zapravo ulažemo u nešto da bi postalo ne samo stvarnost, nego jedna kvalitetna stvarnost. Zato sa punim pravom pozivam sve ljude da pomognu projektu da i dalje živi i da se unaprđuje, tako što će slušati, deliti i predlagati drugima da i oni poslušaju.