Dilan Dog, br. 112 Mladi vampiri

dilan-dog-br-112-mladi-vampiriNaš folklor je pun priča o vampirima, uostalom na tome su utemeljene priče kao što su Karmila i Drakula, a takođe je to i jedina srpska reč koju je usvojio celi svet. Mi ćemo sada videti kako to Dilan dolazi u kontakt sa nemrtvim stvorenjima žednim krvi…

Đankarlo Marzano je scenarista koji je celu karijeru radio na Dilanu Dogu i to bez nekih izleta, sem jedne istorijske priče ostaje veran našem heroju.

Luiđi Pikato slovi za najbržeg crtača SBE kompanije, ali nije to baš za pohvalu, pošto mu pomoćnici crtaju okolinu, a on samo likove. Nije oduvek bilo tako, pre nego je postao toliko profesionalan, bio je umetnik i još se vide tragovi onog crtača nekih nama drugih epizoda. Još crta Magiko Vento i Demjan.

„Mladi vampiri“ počinje već poznatim kadrom Dilana koji sluša problem mogućeg klijenta, u ovom slučaju – klijenata. Tri devojke i dva momka, traže od Dilana da im nađe vampira da ih učini nemrtvim. Istraživač noćnih mora ih odbija grubo im rušeći snove za njihovo dobro. Odlaze besni i razočarani, te čine dogovor da urade nešto. Te večeri odlaze na groblje i prave krvni pakt da ko god da prvi postane vampir, vraća se po ostale. Sve do tada deluje kao samo još jedan lud san  odbačenih klinaca koji se pogrešno oblače i slušaju pogrešnu muziku.   A onda im drugaricu u klubu pokupi tip i ona nestane. Pošto policija malo toga čini jedna od devojaka se vraća kod našeg istraživača noćnih mora moleći da joj pomogne jer, kako kaže, drugaricu joj je odveo pravi pravcati VAMPIR.

Tu ulazimo u drugi deo priče. Koji nam prikazuje družinu klinaca koji su voljni uraditi sve da bi dobili dar gospodara. Pa, svi sem devojke koja je potražila pomoć. Nakon nekolicine pomalo bizarnih i surovih scena, Dilan, gonjen svojim petim i po čulom, odlučuje pomoći devojci uprkos ranijim nesuglasicama. Odlazi i kod Bloka tražeći pomoć i zanimljivo dobija je bez gunđanja što nije slučaj u većini epizoda. No vampir lagano uklanja svoje tragove, čak koristeći i Dilana u tu svrhu. Kako to  obično biva i savršenima se dešavaju brljotine, pa tako i vampiru. Jedna od devojaka je preživela surovu čistku i u bolnici je gde je čuvaju Dilan i Blok. Ali vampir mora počistiti za  sobom, ze se pojavljuje u sobi bolesnice. Tu, iz razgovora koji je obavezan između svakog dobrog negativca i pozitivca, saznajemo da to Dilanu nije prvi susret sa vampirima, naime već ih je sreo u jednoj, do sada neobjavljenoj priči kod nas. Pa, pošto smo na samom kraju vreme je i za finalni okršaj u kom je vampir dominantan i meci mu ništa ne mogu, ali glave mu dolazi nesrećna okolnost na koju niko od junaka nije uticao. Neka poruka epizode bio bila, pazite šta želite možda vam se i ostvari.

Ne znam kako će vama biti, ali meni Marzanova i Pikatova epizoda uopšte nije legla, a postoji više razloga za to: prvi bi bio ta Marzanova navika da inspektor Blok vidi natprirodnu scenu koja se ne može drugačije tumačiti, a meni predstavlja problem to što Blok toga neće biti svestan već u narednoj epizodi. Pikatov crtež je specifičan,  Dilan na momente ni ne liči na sebe, te mi uopšte ne prija. A možda je ovom utisku doprinelo što sam pre ovoga pročitao sjajnu epizodu „Begunica“, te „Super Book“ br. 37 u kom Sklavi dominira svojim pisanjem uz asistenciju takvih crtačkih majstora kao što su Ambrozini i Brindzi, te stoga možda moja ocena nije baš najpravednija spram ove epizode. Ipak je pročitajte i sami i prokomentarišite, rado bih čuo i vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *