Dilan Dog, br. 126 Golgota

Nema šta, Anđelo Stano je odradio zaista sjajan posao sa crtanjem naslovne strane ovoga broja, jednostavno fantastično! Najnovija epizoda našeg istraživača natprirodnih pojava posebna je po mnogo čemu. Naime, Dilan Dog ima sina?!

Golgota je priča koju je napisao Đovani Gvaldoni, sada već davno prežaljeni (ako je uopšte i bio žaljen) glavni urednik serijala Dilan Dog. Ovo je bio njegov poslednji rad na Dilanu u regularnoj seriji, a pre ove napisao je još nekoliko priča koje su uglavnom varirale po kvalitetu (od njih po mom skromnom mišljenju vredna pomena bi bila epizoda „Vanzemaljska epidemija“ – VČ br. 103). Gvaldoni je na ovoj priči sarađivao sa crtačem Paolom Martinelom, kome je ovo bio debitantski rad u regularnoj seriji. Pre ove nacrtao je i, sada već čuvenu, priču „Zbogom, Gručo“, koja je u boji i koja je kasnije pokrenula novu ediciju pod nazivom „Planeta mrtvih“.

Zadnjih nekoliko meseci imamo priliku da čitamo sve same originalne priče, što se scenarističkog dela tiče, kakve do sada nismo viđali u ovom serijalu. Takav je slučaj i sa ovom epizodom a puno je razloga za takvu konstataciju. Iz uvoda ove recenzije saznali smo da u ovoj priči Dilan ima sina, što je samo po sebi do sada neviđeno u njegovim pričama, s obzirom na njegove brojne pokušaje i promašaje u pronalasku prave ljubavi. Gvaldoni nam ne daje objašnjenje pojavljivanja ovog dečaka, jednostavno je tu. Zove se Džoni i likom dosta podseća na istoimenog dečaka iz jedne davne, svima nama dobro poznate epizode. Sve deluje tako normalno i prirodno, on i Dilan zajedno gledaju filmove, igraju igrice, Dilan ga sprema i za školu… Tu je čak i Gručo koji svojim šalama upotpunjuje taj doživljaj. Puno je duhovitih scena među njima. Jedan od smešnijh trenutaka je i taj da je Gručo zaspao dok je dečaku čitao priču za laku noć. Pravo „zakuvavanje“ uslediće kada nas scenario navede da pomislimo kako Džoni zapravo ima pravu majku a da je njegovo ime ustvari Tomas!?

Sada kada je scenarista postavio i više nego zanimljiv temelj ove priče, njen tok odvešće nas do glavne radnje, do bolnice. Ni u jednom ostvarenju, bilo da je to film, knjiga, strip, kroz radnju koja je smeštena u bolnici ne provlači se neka vesela tema, poprilično je sasvim suprotno od toga. U Dilanovim epizodama imamo dosta takvih primera. Setimo se samo davne epizode „Između života i smrti“. Upravo će Gvaldoni za ovu priču u jednoj kratkoj sceni iskoristiti „stvorenje“ iz pomenute epizode aludirajući na nju, kao i čuvene priče „“Mater Morbi““, čiji nam je autor pokazao sve nevolje koje mogu snaći čoveka ispričane iz ugla bolesnika koji nemoćan leži u bolničkoj postelji.

Gvaldoni sa ovom epizodom odlazi u nešto drugačijem smeru. On će nam priču ispričati iz ugla roditelja čije se dete nalazi u bolnici, u ovom slučaju Dilanovo dete. On će biti taj roditelj koji će učiniti sve kako bi pomogao i spasio  svoga sina, svako bi to uradio. Izmišljeni horor uvek je dobar i često može da nas zabavi i zaplaši (zato ga i volimo zar ne?), ali kada se realan, pravi horor iz života običnih ljudi prenese na papir to onda neretko ume i da zaboli. Nijedan roditelj neće da ostane ravnodušan nakon čitanja ove priče. Nailazimo na surovu realnost (ne)snalaženja po bolničkim hodnicima, gde su zaposleni često neraspoloženi i hladni. Svakome od nas se to desilo barem jednom u životu.

Atmosferično je takva slika prikazana na brutalan način gde će Dilan proživljavati pravu golgotu. Kada već pričamo o atmosferi, Martinelov crtež, koji veoma dobro prati scenario, je sjajan. Skoro svaki kadar je kvalitetno popunjen. Njegov stil dosta podseća na crtež Čestarovih, čiji smo rad gledali u jednoj od nedavnih epizoda.

U stripu se nalazi i dosta referenci na neke od ranijih brojeva, prikazane na direktan ili prikriven način. Nekoliko njih sam već pomenuo, a neke od ostalih vezuju se i za temu roditeljstva, kao i za bdenje nad bolesnikom. Lično sam, kako se priča približavala kraju, osećao dobar vajb iz originalnog broja 88 – epizode „Iznad smrti“, u kojoj, takođe, imamo priču u vezi sa nečijim bolničkim krevetom. Ako se pitate kakav vas kraj očekuje reći ću vam samo ovo – nije uvek sve onako kako se čini… suprotno je od toga…

Golgota je priča koja prikazuje na šta je sve roditelj spreman i koliko da žrtvuje kako bi spasio i sačuvao svoje dete. Izašla je u vreme „prelazne faze“ u serijalu, koja bi trebalo da nam donese obećavajuću i bolju budućnost u vidu kvalitetnijih priča. Ova epizoda to zasigurno jeste.