Dnevnik budućnosti – Mirai Nikki

Kada pričamo o animi “Dnevnik budućnosti”, ili u originalu Mirai Nikki, ono što se nameće kao prvi utisak jeste ogroman potencijal samog zapleta. Naime, radnja se vrti oko Jukija, sasvim običnog, povučenog i introvertnog dečaka koji ima neobičnu naviku da upisuje sve što mu se trenutno događa u beležnicu na svom telefonu.

Međutim, njegov život se komplikuje do neslućenih granica kada primeti da se njegov dnevnik dopunjava sam, i to sa događajima koji će tek da nastupe. Pritom, na Jukijevu žalost, dnevnik budućnosti počinje neprestano da mu pokazuje kako neko pokušava da ga ubije. Nedugo zatim, ova naizgled dečija, školska anima se pretvara u neverovatno brutalan Gore Fest, onako kako samo Japanci to umeju. Serija dobija posebnu čaroliju onog trenutka kada se pojavi Juno Gasai,
naizgled slatka i mirna devojka iz zadnje klupe, a kako se ubrzo ispostavlja, arhetip jandere devojke, čiji je jedini motiv u celoj seriji opsesivna ljubav prema Jukiju i ubijanje svakoga ko joj se ispreči na putu osvajanja njegovog srca.
Kako radnja dalje napreduje, vidimo da i Juno poseduje isti dnevnik budućnosti kao i Juki, s tim što njen prikazuje ono što je u biti njenog interesovanja, a to je svaki Jukijev naredni korak.  Dok Juki sa užasom pokušava da zadrži Juno na odstojanju, realnost mu uskoro pokazuje da mu je potrebna kako bi preživeo borbu sa brojnim drugim vlasnicima dnevnika, a koji za cilj imaju samo jedno – ubijanje svih ostalih vlasnika. Zajednička motivacija ostalih vlasnika dnevnika, bilo da je prikrivena ili ispoljena, jeste da od Deusa, božanstva koje je i kreator ove brutalne igre, dobiju moć kontrole vremena i menjanja same prošlosti, što je moguće isključivo ako pobiju ostale vlasnike.

Dakle, elementi odličnog psihološkog sci-fi gore trilera, kao i odličan zaplet, na samom su početku animea uspešno i prirodno inkorporirani u priču. Međutim, kako radnja odmiče, pojavljuju se krupne nelogičnosti, kao i problem veoma slabo razvijenih likova, od kojih neki čak i fizički izgledaju kao neuspele karikature. Većinom je zbog tih razloga serija dobila brojne negativne kritike, ali ono što se izdvaja kao dragulj ovog animea jeste sam lik Juno Gasai. Ukoliko ukucate u Gugl pretraživaču termin jandere, najverovatnije će vam se među prvima prikazati slika Juno, prelepe devojke sa ružičastom kosom i krvavim sečivom u ruci.

Kao i svaka jandere devojka, Juno lagano ulazi u emotivni život glavnog junaka, sa prenaglašenom zaljubljenošću. Ta naklonost se kasnije razotkriva kao nezdrava i psihotična opsednutost drugom osobom, koju prate patološko ponašanje poput proganjanja objekta interesovanja, brutalno ubijanje svakoga ko se pričini kao moguća prepreka između nje i Jukija, pa i kidnapovanje uz totalnu kontrolu nad objektom svog zanosa. Juno se uklapa u sve navedene elemente i njen lik je jedan od najkvalitetnije izvedenih u celoj seriji.
Što se tiče scena ubijanja i kasapljenja, to jest onih klasičnih gore elemenata, ova serija obiluje takvim sadržajima. Gotovo svaka epizoda, osim vrlo očiglednih filera, ogrezla je u krvi i velikom broju žrtava, što je, doduše, u skladu sa samim glavnim zapletom.

Međutim, ovde scene nasilja nisu tu samo da bi ispratile radnju, već da bi šokirale gledaoce. Što je u slučaju Mirai Nikki i uspelo! Natopljenost krvavim prizorima će novom gledaocu, nenaviknutom na scene japanskog sleš horora, sasvim izvesno doneti noćne more. Doslovce, svaki od vlasnika dnevnika budućnosti ima jezivu prošlost koja dodatno šokira svojom surovošću i služi da pojasni šta je te likove učinilo takvima kakvi su u sadašnjosti, kao i da ih motiviše da istraju u igri dnevnika budućnosti, ne bi li pridobili moć kontrole vremena i izmenili sopstvenu prošlost. Ali, iako onaj koji ostane poslednji zaista postaje Bog vremena, i dalje postoji jedna veoma neugodna istina na koju nesrećni pobednik ne može da utiče, a to je… Masivni spojler koji nećemo otkriti ovde. Ukratko, ukoliko u ocenu uključimo i fantastično komponovanu uvodnu špicu, čiji se audio-vizuelni elementi savršeno uklapaju u radnju, kao i odlične japanske glasovne glumce, Mirai Nikki je definitivno jedan solidan gore sadržaj koji će zadovoljiti apetite obožavalaca sleš žanra. Međutim, iako je zaplet postavljen ambiciozno, njegova realizacija, kao i poštovanje logike same radnje sa svakom narednom epizodom postaju sve lošiji, da bi rasplet kulminirao u veoma iracionalan i nezadovoljavajući kraj. Kada sagledamo sve elemente zajedno, serija po mom mišljenju ne može da dobije višu ocenu od 6,7 na skali do 10, uprkos svim potencijalima kojima obiluje. Ipak, ukoliko tražite animea koja će vas šokirati brutalnim sleš scenama, fantastično dočaranim likom jandere devojke, kao i iznenaditi svojim zaokretima, onda je ovo pravi izbor za vas. Neka vas relativno niska ocena ne zavara, jer ova serija i pored svih nedostataka, zaista ima šta da ponudi.