Drugodimenzionalni Niš

Kredit: Besna Kobila

ŽANR: naučna fantastika/horor/filozofija

IZDAVAČ ZA REGION: Besna kobila

AUTOR: Saša Jovanović

ZEMLJA: Holandija

GODINA IZDAVANJA: 2022.

OCENA:

Iako je objavljen prvi put u inostranstvu logički i etnički ovaj grafički roman spada u ediciju Džambas gde Besna kobila smešta domaće autore. Što je, nažalost, neretka pojava, jednostavno jer se van naših granica više cene talenat i rad. Pa se autori vraćaju kao proslavljeni strip stvaraoci u želji da se predstave i domaćoj publici. Što u principu ne mora biti nužno loša rabota. Pošto velika imena donose sa sobom hegemoniju i rasprostranjuju devetu umetnost. Ali takvo stanje stvari usporava razvoj mladih stripadžija, pošto u inostranstvu šansu dobije jedan od deset i to nije pravilo već izuzetak. Ono što hoćemo da kažemo je da se i sami moramo početi brinuti za našu kulturnu baštinu u devetoj umetnosti.

Upravo su ovakve edicije i prikazi neki od načina da se borimo za jednaku šansu domaćim autorima, ne protekciju, samo istu priliku da se pokažu. Kvalitet domaćih umetnika je neupitan, više je u pitanju to što je publika orjentisana na strance, pa su izdavači primorani na oprez sa neisplativim proizvodom. I to je činjenica koju će malo ko priznati – za veliki deo stagnacije srpske književnosti i stripa su odgovorni isključivo čitaoci. Ne davanjem šanse, preferiranjem stranaca, čitanjem i skoro ‘obožavanjem’ zastarelih dela. Baš iz navedenih razloga neophodno je konstantno insistirati na činjenici, i dokazivati ovakvim stripovima, da smo ravnopravni sa svetom. Za nas ta borba nikad neće stati, unapred se zahvaljujemo svim saveznicima i odajemo zasluženu počast žrtvama.

Saša Jovanović – autor koji je prethodno ostvarenje Zec stvarao dvadeset godina što mu je ujedno prvo delo. Posle viđenog, sa nestrpljenjem smo čekali nastavak i nije nas izneverio Trkač 1.

Mesto odigravanja ove naučno fantastične triler drame je drugodimenzionalni Niš. Na trenutke deluje poput svakidašnjeg grada, a zatim izroni iz tame nešto što ne pripada ni vremenu ni prostoru u kom priča obitava. Pripovest nas pokušava provesti kroz reklo bi se običnu pljačku sa ubistvom. Ali ovde je i narativ višedimenzionalan, trkač ili advokat Apostolović ih objedinjuje u celovitost tako što ih je svih svestan. Takođe, svestan je toga da đavo postoji samo zato što ljudi potpisuju ugovore sa njim da bi činili zlo. A ukoliko znate gde se đavo krije – red je i da ga pogledate u oči. Na kraju krajeva trkač se biti može samo ako si voljan da se suočiš sa čudovišta svih fela.

U odnosu na prvi deo je smanjena upotreba metafizike i unapređen tekstualni narativ i to poprilično. Ipak, ono što bismo izdvojili kao vredno divljenja je Jovanovićeva sposobnost da uvije filozofsku misao u sliku tako da se može tumačiti na mnogobrojne načine. Možda su najbolji primer početna i završna scena stripa, faktički međusobno povezane, ali nepažljivom čitaocu može promaći evoluciono i selekciono značenje. Početak i kraj jedne vrste. Postoji mogućnost da učitavamo nešto što autor nije hteo da kaže, i u tome je veličina svih velikih dela poseduju sloj za svakoga. Crtež iako digitalni nema onu hladnu odliku, jer filozofija je pitanje srca i uma, a tu se nikad ne može biti bez emotivnosti.

Naš utisak je da je Jovanović stvorio remek-delo vredno najvećih književnih i stripskih nagrada, što vam donekle garantuje da nećete pogrešiti ako ga pridodate u kolekciju. Uostalom tako ćete pomoći srpski strip, sa filozofskog stanovišta vi ste leptir koji je mahnuo krilima i dinosaurusi su izumrli. Sa druge strane u nekoj drugoj dimenziji možda ih je baš spasi mali jedva primetni lepet. Ili u krajnjoj liniji srpski strip. Stoga, obradujte sebe ovim delom i postanite deo rešenja.

Pogledajte neke unikatne umetničke radove na Epic Fantasy Shop-u.

About Author