Drum – Lutz i Sundać

Ah, te kolaboracije… Čitalac nikada nije na sigurnom šta će dobiti i kako će to ispasti na kraju. Ili vam stil jednog autora leži, a drugog ne ili radnja trpi ili neko tu dominira. Ili, ako imate sreće, sve ispadne kako treba. Sa druge strane, pisala sam jednu kolaboraciju, i moram da priznam da je, sa autorske tačke gledišta, sam proces pisanja neverovatno zabavan.

Žanrovski miks, iako popularan u skorije vreme, takođe je posebno rizičan. A kad se žanrovskom miksu doda autorski miks… pa, ili imaš pun pogodak ili imaš propalu stvar.

Ali da krenem od početka.

U balkanskoj SF književnoj zajednici, koja se jednako muči i grči u svim zemljama, po pravilu skrajnutoj iz glavnih književnih tokova, nešto obećavajuće se poslednjih godina ipak dešava. Izdavaštvo se pomiče sa (skoro) mrtve tačke, organizuju se i umrežavaju festivali fantastične književnosti, promoviše se fantastika među čitaocima, a ljudi su zainteresovani da pišu. I da – eksperimentišu.

„Drum“ je prva knjiga biblioteke „Solaris“ hrvatskog izdavača Hangara 7, prvo slovo projekta koji je dobrodošao na ovim prostorima i čija izdanja nadam se da ćemo imati priliku da (nešto lakše) nabavimo i u Srbiji u nekom narednom periodu. Davorin Horak i Ivana Vukelić, urednici pomenute izdavačke kuće, očigledno vole novo i izlazak iz šablona, i ne boluju od straha od eksperimentisanja, što svakako treba pozdraviti. Fantastična književnost u regionu je počela da liči na usedelicu okruženu mačkama koja se ne usuđuje ničim da poremeti sopstvenu svakodnevicu.

Sami autori, Ivan Lutz i Gordan Sundać, danas su daleko poznatiji književnoj SF zajednici, nego što su bili pre tri godine kada je roman objavljen, a obojica su uz Leona Maglića, zaslužni za razvoj još jednog festivala fantastične književnosti – Marsonikon u Slavonskom Brodu i prateće zbirke Marsonic koja je tokom dosadašnjih 11 brojeva okupila značajan broj autora iz cele regije.

„Drum“ je žanrovski veoma meštovito i isprepletano ostvarenje, sa na momente izvrsno odrađenim elementima horora, preko krimi-trilera sa tajnim društvima i crkvom koja je neizbežni sastojak, zatim akcijom, sve sa zalaskom u neizostavne, SF vode. Ispresecan kroz prostor i vreme,  sa seocetom Bebrin kao dodirnom tačkom svih priča, „Drum“ nudi hrabar miks koji, iako pati od brzinskih rešenja (danak multižanrovskom pristupu, rekla bih),  zapravo, predstavlja fino osveženje.

Radnja romana smeštena je u doba nove crkvene reformacije – 2099. godinu. Reformacija, čiji je koren u dvesta godina starom spisu, zamenjuje tradicionalnu hrišćansku crkvu i rezultira obnovom hrišćanstva i njegovim povratkom ’među običan svet’ (tu postoje određene diskrepance sa sadašnjim vremenom i tehnologijama). Naravno, tu su i tajna društva, vladari iz senke kojima se novi poredak ne sviđa i koji u potaji rade na njegovom rušenju.

„Hej, haj, jedno jajce za rezance, jedan novčić za bombončić!“

Portret Bebrina, izolovanog seoceta sa mračnom prošlošću, njegovih stanovnika i događaja, magli, šuma… ma, sve vezano za Bebrin odiše vrhunskom horor atmosferom. Ovaj deo inspiraciju crpi iz lokalnih priča i legendi Slavonije i pravo je uživanje za čitaoca. Priča teče, i iako ponekad sklizne u filozofsku i religijsku raspravu, pripovedanje je kvalitetno, elementi trilera i misterije su zastupljeni i stilski dobro vođeni kroz ceo roman, a ishod vodi prema donekle otvorenom kraju. U suštini, to je roman koji se bavi večito aktuelnim pitanjima na jedan nesvakidašnji način i koji uvlači u svoj svet.

Čini se da je roman ipak donekle morao da plati danak svom žanrovskom miksu, flertu sa palpom i kolaboraciji, pa su neke ideje ostale nedovoljno razrađene i  ostaju tu samo da bi poslužile priči. Igranje jezikom kroz vreme, drugi je alat koji je ostao nedovoljno iskorišćen.

Ali, da, Drum je hrabar eksperiment koji ima svoje rupe na putu, ali je svakako roman koji vredi pročitati. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog činjenice da svi treba s vremena na vreme da izađemo iz šablona i eksperimentišemo.

Sam Lutz mi je jednom prilikom rekao: ’Pusti „Drum“ – „Drum“ je eksperiment’.

Moj odgovor, i misao upućena svim autorima, je: Eksperimentišite! Eksperimentišite po prvi put, eksperimentišite i dalje!


aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *