Durango – vestern strip

I posle Bluberija – Vestern. Planirao sam da se, nakon teksta o Bluberiju, vratim svojoj rubrici o obaveznim klasicima žanra, ali sam, tokom pauze pisanja, pročitao jedan odličan vestern strip za koji smatram da treba da ima svoj zasluženi prostor. Zato sam odlučio da zasučem rukave i prionem na posao.

Pre dve godine se na našem tržištu pojavila nova izdavačka kuća Golconda specijalizovana za stripove. Prvo izdanje im je bila potresna priča Psi Pripjata, da bi kasnije preuzeli izdavanje Boneli serijala sa kojima je drugi izdavač stao (Julija, Priče) i počeli da izdaju nove serijale koji kod nas nisu bili dostupni ili nisu bili dovoljno zastupljeni (Magični Vetar, Odesa, Creepypast, Darvin). Nisu zapostavili ni evropsku školu stripa (tu mislim prvenstveno na fracusko-belgijsku školu) na radost većine. Među evropskim stripovima za koji su otkupili prava je strip serijal sa vestern tematikom – Durango što je naišlo na oduševljenje starijih ljubitelja koji su se sa Durangom upoznali preko Dečijih novina i mlađih koji su dobili prilike da se upoznaju sa još jednim Vestern junakom. Izašao je prvi integral sa četiri epizode od planirana četiri. Raduje me što nam u ovoj godini dolaze drugi i treći integral pa nećemo dugo čekati na zaokruživanje serijala.

Priča nas vodi kroz surove predele Divljeg Zapada na kraju devetnaestog veka. Centralni lik je istoimeni protagonista koji je pravi predstavnik antiheroja koga ste mogli da sretnete gledajući špageti vesterne. Vuk samotnjak, brz i lak na obaraču, uskače uvek u pomoć potlačenima i nestaje nakon uspešno obavljenog posla. Tako bi se mogao opisati Durango.Ali, na početku prve priče daje se nagoveštaj njegove prošlosti iza koje se krije jedna kompleksna ličnost. Nadam se da će se u pričama koje predstoje malo više otkriti ko je on i kako je pošao putem kojim je krenuo da bi se izbegao kalup tipičnog junaka špageti vesterna.

Ne mogu da se odlučim da li me je dinamična radnja ili više nego odličan crtež kupio kod Duranga. Prvi kadar prve priče je najbolje otvaranje koje sam ikada video u nekom stripu i ako vas ono ne zainteresuje da ispratite ovaj strip onda ne znam šta hoće. Cela priča koja se polako razvodnjava je omaž špageti vesternima i u kojima se mogu videti jasne aluzije na poznate filmove žanra koje smo gledali.

Jasan uvid u to je priča koja otvara serijal Psi umiru zimi. Tu se upoznajemo sa Durangom koji dolazi na poziv svog brata u pomoć gradu koji je pod terorom bogatog zemljoposednika i njegove bande.

Slična priča nas čeka i u sledećoj epizodi Horde gneva u kojoj se banda pljačkaša, nakon uspešno obavljene pljačke, sklanja u jedno mirno naselje i sticajem okolnosti dolazi u sukob sa meštanima. Ne morate da pogađate ko će se meštanima naći pri pomoći.

Treća priča Zamka za ubicu predstavlja pravi uvod u ovaj serijal. Naš junak dolazi na sastanak sa svojim potencijalnim kllijentom koji je u međuvremenu ubijen. Biva optužen za to ubistvo i nađe se u pomoći njegovoj udovici u borbi sa magnatom koji poseduje rudnike zlata i njegovim ljudima. Šta tek treba reći o priči Amos u kojoj na scenu stupaju meksički odmetnik Amos koji postaje Durangov prijatelj i plaćenik Logan koji predstavlja glavnog antagonistu u serijalu? Prve dve priče su bile zagrevanje za ono što predstoji. Od treće priče kreće prava avantura.

Crtež je više nego odličan sa detaljno dočaranim divljim predelima Amerike i njenih stanovnika. Sve je tu. Nepregledna prostranstva Vajominga, snegom prekrivene šume, surove meksičke pustinje i klasični gradovi koje smo viđali u vesternima. U kvalitet verno dočaranih seljaka koji se bore za bolje sutra i njihovoj patnji, krezubih odmetnika koji su prava slika i prilika krvoločnih vukova i meksičkih gerilaca koji nisu ništa bolji od njih morate da se uverite listajući stranice stripa.

Čovek koji stoji iza ovog serijala i kome možemo da zahvalimo na stvaranju Duranga je Iv Svolf (Yves Swolfs) koji je ujedno i scenarista i crtač ovog serijala, bar prvih trinaest epizoda, posle toga se crteža uhvatio Tieri Žiroud (Thierry Giroud). Što se Svolfa tiče dokazao se kao uspešan scenarista i crtač, naročito vesterna i šuška se da uskoro možemo da očekujemo još jedan njegov vestern serijal na našem tržištu.

Prošli tekst sam pisao o Bluberiju koji je bitno uticao na nastanak Duranga pa bih izvršio kratko poređenje. Bluberi je, iako za tematiku takođe ima Divlji Zapad, previše romantizovan kako bi bio pristupačan široj čitalačkoj publici. Kod Duranga to nije slučaj. Ovde je prikazana surova realnost života bez ikakvog pardona gde život nije imao cenu i gde je svaki novi dan bio nagrada. Isto tako mogu da uporedim Bluberija i Duranga kao ličnosti. Jedino što im je zajedničko je da su na strani potlačenih. Bluberi je društveniji što se ogleda u njegovoj sklonosti ka kocki i nemirnom duhu, dok je Durango usamljenik koji naizgled deluje hladno. Ali, očekujemo da se u narednim epizodama ta hladnoća otopi i da dobijemo pravu kompleksnu ličnost.

Golcondin integral izgleda zaista luksuzno i raduje me što su, kako su naveli, izdavač koji ispravlja nepravde. Dečije Novine su izdale samo prva dve epizode, dok će to Golconda da objedini u već pomenuta četiri integrala.

Za kraj mi ostaje da vam od srca preporučim ovaj vestern. Ljubitelji Kena Parkera, Bluberija i Pogrebnika će uživati u ovom ostvarenju, a to isto garantujem i ostalima. Meni ostaje da se vratim svojoj rubrici klasika žanra i pripremim tekst o jednom rođenom pripovedaču.

About Author