Dvostav i Kopipejst ili život?

Neposredno pred Novu godinu, u izdanju Banatskog kulturnog centra, iz Novog Miloševa, izašla je knjiga Đorđa Pisareva Kopipejst ili život. Reč je o knjizi koja sadrži eseje o nekim opštim pitanjima iz literature i književnosti, ali i tekstove o stranim i domaćim autorima kao što su Milorad Pavić, Svetislav Basara, Aleksandar Tišma, Ilija Bakić, Goran Skrobonja , Svetlana Velmar Janković, Vojislav Despoto­v, Milisav Savić, Mihajlo Pantić. Od stranih Džon R.R. Tolkin, Nil Gejmen, Peter Handke. Među njima su ogledi: Majstor postomoderne dijabolične proze (Goran Skrobonja) i Lik stvari koje dolaze (Ilija Bakić).

Đorđe Pisarev, na granici između čudesnog i personalne pripovedačke paradigme, svojim delom aludira na realizam i mimetičko prikazivanje, iznosi svoja zapažanja o tome šta se desi kada delo isuviše uzima od stvarnosti pa imitira život i pretvara nas u konzumerističku kulturu. Pisarev i kroz ostale svoje tekstove upliće važna literarna pitanja i potpitanja, kao i svoju strast za istinom, koja je neosporna ali nekada teško dokučiva i uslovljena spoznajom i saznanjem, neki od tih su: Kako da pisac isprati ritam života, Kako pisci stvaraju Univerzume, Srce ostavljeno na čardaku ni na nebu ni na zemlji, Ka­da bi se pobunili junaci knjiga, Kada bi junaci knjiga mogli da menjaju svoju sudbinu, (Ne)pouzdano uputst­vo za kupovinu (naj)boljih knjiga, Mistifikacija ili (ponovo) izgubljena stvarnost, Strah od zmajeva, kiborga, matriksa i goblina, Šta sanja čitalac 21. veka. Knjigu možete poručiti direktno od izdavača klikom na link ovde: https://bkcknjige.rs/prodavnica/esej/dorde-pisarev-kopipejst-ili-zivot/

Još jedno interesantno umetničko-fikcijsko delo koje je izašlo u 2021. godini je Dvostav Ilije Bakića. Bakić u svom romanu prikazuje sliku dva modela totalitarističkog društva. Jedan verovatno onaj najprljaviji u kome sada živimo, drugi koji raspoznajemo tek u naznakama na osnovu vešto i pažljivo upletenih znakova i simbola. Mračan prikaz, pomalo grotesknog pomalo humornog sveta u kome se iznajmljuju ljudi i knjige, koji Bakić tka nitima fantastike koja je, uprkos fantastičnim elementima, u velikoj meri usidrena u čitaočevoj životnoj stvarnosti, a daje jedno društvo bačeno na kolenima sa možda alternativnom slikom sveta koje se nenametljivo probija kroz stranice ove knjige.

Knjigu možete poručiti, sa posebnim popustom po ceni od 500 dinara umesto standardne cene od 700 dinara, koji pratioci našeg portala mogu da ostvare, pozivajući se na Autostoperski vodič kroz fantastiku na jedan od sledećih načina:

Želimo takođe da napomenemo da je u toku Međunarodni sajam knjiga u Novom Sadu  koji se održava već od trećeg marta i traje do 10. marta, na kome se između ostalog dodeljuju Nagrade Laza Kostić, koja se uručuje za najbolje izdanje između dva sajma, zatim i Nagrada za izdavački poduhvat i za dečju književnost, kao i Nagrada Zaharije Orfelin za najlepšu knjigu. Ove godine se našlo devet naslova u širem izboru za Nagradu Laza Kostić.

Miomir Petrović, Središnja pustinja, Dejan Aleksić, Petlja i Vladimir Kopicl Španska čizma, sva tri su Lagunina izdanja. Pored njih za ovo priznaje konkurišu i Jovica Aćin knjigom Banja, objavljenom u izdanju zrenjaninske Agore, Mirko Demić sa romanom Ruža pod ledom izdavača Narodne biblioteke Vuk Karadžić iz Kragujevca, Ilija Bakić sa romanom Ljudska grla ili levoruki u izdanju Solarisa, Jevanđelje po Jeronimu autora Muharema Bazdulja u izdanju Vulkan izdavaštva, Pesme produženog trajanja Zorana Đerića u izdanju Kulturnog centra Miloš Crnjanski kao i Sazrevanje modrice pisca Danila Lučića, u izdanju beogradske izdavačke kuće Arete.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *