Džon Konstantin – Liverpulsko kopile svetske klase

*Ovaj tekst ima psovke. Nije mi žao. Upozoreni ste.*

Ako ste ikad voleli ili bili privučeni likovima antiheroja, verovatno ste već čuli za Džona Konstantina, demonologa, egzorcistu i povremenog korisnika mračnih veština. Ako niste, verovatno bi vam ovo kopile iz Liverpula reklo da odjebete jer nema šta da se vidi ili pitao da li imate cigaru. Šanse su 50-50% za obe situacije. S njim, nikad niste zasigurno, osim da je pijani šupak u kišnom mantilu. Budući da ga nije lako uloviti, i da smo usred pandemije, morala sam da prizovem sukubu ispijanjem viskija ,,Kraljica Margo“, svoju drugu stranu. Odjebao me je. Obećala sam mu vinjak, pljuge i mogućnost igranja sa psom. Psovke su se čule i pre nego što je iskočio iz portala nasred moje moje sobe, pa je, uz vinjak i pljuge, pristao na intervju i počeo da mi gnjavi kuče.

S – Sukuba, K – Džon Konstantin

S: Dakle, liverpulsko kopile, kaži mi nešto o sebi?

K: Dok teče cirka, može. Rođen sam u Lankaširu, 1953. od mame Marie Ann i oca Thomasa. Mama je umrla na porođaju, a brata blizanca sam zadavio pupčanom vrpcom. Ćaća nije bio zadovoljan ishodom pa sam dobio nadimak ,,Ubica“. Imam i sestru Cheryll koja me je često čuvala kao klinka, ali se udala za idiota kome je sekta sjebala mozak, i rodila Gemmu, moju nećaku. Super priča za upoznavanje, zar ne, srce?

S: Suza mi je krenula. Kad si stupio na scenu i počeo da se baviš ,,zanatom“?

K: Nakon divnog detinjstva (sarkazam) i još lepšeg školovanja (sarkazam), počeo sam da skupljam sve vezano za okultno, od knjiga do „Ruke Slave’’. Upoznao sam Ann Marie, Richie, Chas, Judith, Kit, Zatannu, oformio neuspešan pank bend sedamdesetih, pljugao, drogirao se, pio, svirao i zezao se. A onda je došla noć u Newcastle-u….(odlutao)

S: Noć u Newcastle-u?

K: Nebitno. Onda sam se dohvatio slučajeva koje drugi nisu hteli jer sam bio toliko baksuz da se nađem tu. Usledio je susret s „The Swamp Thing“ 1985. koju ja volim da zajebavam nazivom Zelenko jer je prznica. Ipak, marim za njegovo bilje pa sam postao zaštitnik njegovog carstva i ,,pozajmio“ mu telo da bi mogao da postane ćaća. Nadam se samo da je bolji od mog…

S: A Zatanna i „Ravenscar“?

K: Lepo si informisana, sukubo, ali za privatnije informacije bih poljubac ili vinjak.

S: Vinjak ti je na stolu pa se posluži. Pokušaš li nešto, izbošću te.

K: Pošteno. (uzima flašu, čašu ignoriše) Pošto je Zatanna mag kao i ja, to nisam morao da krijem ali moralisanje i guranje glave u pesak me je smaralo. Ipak, voleo sam je. A kad ja nekog volim, postanem još veći šupak, jer mogu da ih povredim ili će ih povrediti zbog mene. Stalna prepucavanja su učinila da se udaljimo, sve do borbe s Darkseidom.

Što se tiče „Ravenscar-a“, srce, to ti je psihijatrijska bolnica u koju sam se sam prijavio. U mom životu i poslu, postoje noći koje prosto želiš da zaboraviš, ljude koje bi da opet zagrliš i zamoliš za pomoć, život koji bi hteo da prekratiš, ali ni elektro-šokovi, ni lekovi ni bihejvioralna terapija nisu uspeli. Posetio sam bolnicu nekoliko puta, ali nikad nije upalilo. Jebiga, uvek sam bio specijalan. (kezi se i namiguje)

S (izvijam obrvu): Žao mi je zbog…toga. Da li si nekad sreo ostale poput tebe?

K: Kretene, misliš? Jesam, naročito tokom bitke s Darksajdom – tu su bili Batman i njegova usvojena deca, Wonder Woman, Superman i Lois, Teen Titans, Green Lantern, Flash, Shazam, Boston, Orchid, White Canary, Doctor Fate. Nisam se uklapao, ali su nam interesi ponekad bili isti.

S: A ti interesi su?

K: Da sačuvamo naše kretene od drugih kretena. Doduše, ja sam to i ranije radio, bez nekih specijalnih moći osim one jebene demonske krvi u mom telu zbog koje se brzo oporavljam, ali eto, ako nemam plašt, nisam superheroj. Drago mi je što nisam, jer jebeno smaraju i ne umeju da se zabavljaju.… „Ne možeš ovo, ne možeš ono, bla, bla, bla…“ Nekako sam se pojavio u zbirkama „Justice League: Dark“, „The New 52“, „Deceased“, „Sandman“, „Books Of Magic“, „Batman: Secret Origins“, „Batman: Damned“ i „Brightest Day“, ali su mi draže „Hellblazer“ i „Constantine: Hellblazer“. Onaj Gejmen mi je uvalio pušku da pomažem Snu, ali sam se makar tad rešio košmara, srce.

S: Ne zovi me srce. Samo ti nastavi da piješ. Kako su te uhvatili u sve to? Postoje i neki filmovi, koliko sam čula…

K: Gledao sam svoja posla kao i obično, lepo se provodio, kad tu iskoči jedan animator, pa crtač, pa igrice poput „Batman: Arkham Knight“, pa glumci – visoki crnokosi Azijat i jedan plavokosi. Na plavokosog sam izbečio oči jer je ličimo k’o jaje jajetu, iako se zvao Matt Ryan. Onaj drugi je Reeves, Reeves…..(pucka prstima ne bi li se setio imena)

S: Keanu?

K: Da, taj. Vidiš kako znaš. Što ti je pas maza….(pas se izvrnuo na leđa pa se umiljava)

S: Koje su ti sposobnosti?

K: Zavisi za koje si zainteresovana. Dopadam li ti se, srce?

S: A kako se tebi dopada razbijena vilica?

K: Ccc, dobro, de. Ok, Natprosečno sam zgodan i inteligentan (namig), posedujem sposobnost telekineze, hipnoze, eskapizma, teleportacije, između ostalih, i nešto malo magije. Mada, ako ćemo u poverenju, što se tiče magije, svaka pička to može. Što se tiče tuče, nisam najbolji pa mi je drago kad je Čez pored mene, ali mogu da se snađem.

S: Demoni, magija, superheroji, Pakao, Raj, Bog… Imaš li ti i trenutka mira?

K: Jok. Iskreno, jednom toliko puta sam zajebao demone, da se useravam od straha pri pomisli od toga šta su mi spremili dole. A dole idem sigurno, osim ako ne iskoristim sve što imam u arsenalu.

Odustao sam od svega ostalog. Zašto? Jer ja sam taj koji, pušeći, izlazi iz ulice, obučen u aroganciju i kišni kaput.

Ja sam taj koji će tvom demonu pljunuti u lice i šutnuti ga u jaja. Svojim putem hodim sam, jer veruj mi – ko je dovoljno umobolan da me prati?

S: Nek’ti je sa srećom onda, Džone Konstantine.

K: Svojim životom sami upravljamo, ali malo sreće nije na odmet, sukubo. (otvori portal u zidu i nestade).

S: Čuvaj se, Džone. Pakao te želi, Raj te ne bi primio, a Zemlji si potreban.

About Author