Elrik od Melnibonea – grupa autora

Verujem da se većina vas seća edicije Plava ptica zahvaljujući kojoj ste uplovili u fantastične svetove „Frankenštajna“ (Frankenstein), „Rata svetova“ (War of the Worlds), „Drakule“ (Dracula) i drugih knjiga koje su ulepšale detinjstvo mnogih starijih posetilaca sajta, a verujem da ima i mlađih. Ne bih spomenuo ovu ediciju da u njoj nije objavljivan Majkl Murkok (Michael Moorcock) i njegov serijal „Elrik od Melnibonea“ (Elric of Melnibone).  Nažalost edicija je ugašena pa su ostale prevedene samo prve četiri knjige, Elrik od Melnibonea (Elric of Melnibone), „Mornar na moru sudbine“ ( The Sailor on the Seas of Fate), „Zla kob belog vuka“ (The Weird of the White Wolf) i „Kula koja iščezava“ (The Vanishing Tower) čime smo uskraćeni za nastavak avantura jednog od najoriginalnijih antijunaka koji i dalje služi kao inspiracija mnogim piscima.

Elrikove avanture su reizdate od strane izdavačke kuće Narodna Knjiga Alfa početkom dvehiljaditih godina. Nažalost i tu su nam samo dostupni obnovljeni tiraži prvih četiri knjiga i peta knjiga „Legende sa kraja vremena“ jer je i ovaj izdavač doživeo neslavnu sudbinu Plave Ptice. Oni sa dobrim poznavanjem engleskog jezika su mogli da čitaju avanture gospodara Melnibonea, dok smo mi ostali ostali ograničeni na ove četiri knjige koje smo mogli naći kod polovnjaka ili na sajtovima za prodaju.

Ali kako se ono kaže, treća sreća. Elrik je opet među Srbima. Doduše, ovaj put u formi stripa. Zahvalnost tome dugujemo izdavačkoj kući Makondo i njenom uredniku Kristijanu Reliću koji su ovim potezom napravili pun pogodak. Priznajem da još nisam čitao knjige Majkla Murkoka ne zato što nisam hteo, već zato što sam imao prioritete. Ali ni ovaj strip nije loš za upoznavanje sa glavnim likom.

Mislim da o radnji ne treba mnogo da se priča, ali valja ukratko da se spomene. Elrik je jedan od najoriginalnijih likova u fantastici koji je osmišljen. Nije savršen poput Tolkinovih likova, ima svoje mane i kodeks kog se drži. Kroz celu sagu pratimo njegove pustolovine od rođenja pa do odricanja Melnibolnskog prestola i nastavka daljih pustolovina.

Ovaj ciklus se sastoji od 4 sveske od kojih su prve dve „Rubinski presto“ (Le Trone de Rubis) i „Olujnik“ (The Stormbringer) objavljeni kod nas. Treću svesku Beli Vuk možemo očekivati uskoro, dok je završni deo ciklusa Usnuli grad ostavljen za narednu godinu nakon francuske premijere..

Sada ću se više baviti timom koji radi na Elrikovim avanturama. Za scenario je zadužen Žilijen Blondel (Julien Blondel). U priču je, uz Murkokov blagoslov, ubacio sitne izmene što je dovelo do kvalitetnije priče kako je i sam Murkok u pogovoru prve sveske napisao. Priznao je da mu je, od brojnih stripskih adaptacija Elrika ova najdraža i najoriginalnija. Za drugu knjigu malo duži pogovor je napisao Alan Mur (Alan Moore) koji se uglavnom saglasio sa Murkokom o kvalitetu ovog stripa. Scenarista odlično radi svoj posao sada je red na crtački tim.

Za crtež i boje su zaduženi Didije Poli (Didier Poli), Roben Reht (Robin Recht) i Žan Bastid (Jean Bastide) dok su im se na radu na drugoj knjizi pridružili Žan Lik Kano ( Jean Luc Cano) kao pomoć u pisanju scenarija i Žilijen Telo (Julien Telo) kao novi član crtačkog tima. Ovaj tim je iz ove sage iznedrio sve najbolje iz francusko – belgijske škole stripa. Sami crteži i boje su perfektni i originalni. Dovoljno je samo da prelistate strip i sve će vam biti jasno. Dobar crtač je srce celog stripa, a ovaj tandem to upravo i jeste. Na originalan način su dočarali nemilosrdni svet Melnibonea i njegovih stanovnika, demona, bitaka i ceo univerzum vezan za Elrika.

Kao što sam pomenuo Makondo je glavni krivac što je opet poraslo interesovanje za Albina prokletog da uništi svoje carstvo i presto koji mu pripadaju. Otkriću da je za treću knjigu pogovor napisao drugi pisac i strip scenarista. Namerno neću reći ko je niti davati nagoveštaje, videćete kada za to dođe vreme.

Dok čekamo preostale delove bacimo se u obnavljanje štiva. Onima koji još nisu nabavili strip preporučujem da to urade što pre jer se uopšte neće pokajati utrošenog novca. Dobiće nešto kvalitetno što će sa ponosom stajati na njihovim policama.

About Author