Emily Is Away

Ju, vidi ovo! Ranko nije preveo naslov igre nego ga je ostavio na engleskom. Šta li je posredi? Ne, nije mi dojadilo da prevodim gotovo svaku reč iz sveta igara, da smišljam nove reči kako bih opisao pojmove koji su novi (game designer? igrostrojitelj?). Ipak, kada je naslov zapravo deo igre, bila bi nepravda da se isteruje mak na konac, zar ne?

Za vas koji ste rođeni dovoljno davno da se sećate početaka interneta u svetu, pa i kod nas, podsetiću vas na MSN, ICQ i druge servise za poruke. Sećate li se poruke da je vaš omiljeni partner za ćaskanje odsutan? Da, Emily Is Away je igra koja nas vraća u to doba.

Posredi je jedinstveno delo interaktivne književnosti autora Kajla Silija (Kyle Seeley). Nostalgično putovanje kroz pop kulturu početka dvehiljaditih. Ljubavna priča o dvoje prijatelja. Kako je pripovetka linearna sa neznatnim vijuganjima u odnosu na izbore igrača, neću vam otkriti njen tok niti završetak.

U tome i jeste maestralnost ove igre. Glavni junak razmenjuje poruke sa prijateljicom Emili. Uobičajeno ćaskanje, da li će ići na koncert ili na žurku. Šta ko radi, koje su filmove gledali. Vremenom, kroz pisanje (i brisanje) poruka otkrivamo da glavni junak gaji nežna osećanja prema Emili koja, izgleda, nema baš mnogo sreće u ljubavi. Njihova priča počinje na kraju srednje škole i nastavlja se kroz četiri epizode od kojih svaka predstavlja jednu godinu fakulteta.

 

Veliki deo atmosfere potiče iz dobro poznatih zvukova podizanja XP-a, šuma računarskih ventilatora, kuckanja po tasturi i onih malih ljupkih blipova koji oglašavaju da je poruka poslata ili primljena. Grafika je pikselizovana, ali takođe ljupka, a avatari predstavljaju svojevrsnu galeriju nostalgije za jednim prošlim vremenom kad smo bili mladi (a neki od vas još ni rođeni).

Igra je besplatna, ali ukoliko želite da je podržite, možete da kupite nekoliko različitih kozmetičkih dodataka koji će vam ulepšati igru i omogućiti nadarenom Kajlu da nastavi da radi na novim igrama. Srećom, Kajlu dobro ide i bez vas, jer je Emily Is Away igralo preko milion i po igrača, što dovelo do jedne vrste nastavka. Emily Is Away Too donosi poboljšanu grafiku i novi interfejs, kao i mogućnost ćaskanja sa nekoliko likova, većim uticajem igrača na priču i mnoštvom završetaka. Naravno, ovaj put igra košta pet evra, pa je do sada kupilo oko 200.000 igrača, a sudeći po lavini pozitivnih kritika, izgleda da je Kajl ponovio uspeh.

Svi imamo nekog koga nemamo, koga smo susreli u virtuelnom prostoru, s kojim smo spoznali da osećanja mogu da putuju preko sveta, kroz žice i optičke kablove, odbijajući se o servere svetske mreže. Upravo tu vrstu sete, lakog bola i tananih uspomena priziva Emily Is Away, te vam je toplo preporučujem.