Epsko putovanje na početak avanture

ŽANR: epska fantastika

ORIGINALNI NAZIV: La Quête de l’Oiseau du Temps – Avant la Quête

IZDAVAČ ZA REGION: Čarobna knjiga

SCENARISTA: Serž LeTandr

CRTAČI: Režis Loazel, Vensan Malije, Muhamed Uamri i Dominik Lidvin

PREVODILAC: Ilija Čanak

ZEMLJA: Francuska

GODINA IZDAVANJA: 1998-2013.

OCENA:

Edicija Stari kontinent je po našem mišljenju biser u stripovskom projektu Čarobne knjige. Vrednost ove biblioteke je nemerljiva zbog njenog vaskolikog i šarenolikog izbora, kako žanrovski tako i tematski. Kada se tome pridoda i evropski nacionalni multikolorit, uviđamo koliki je zapravo značaj edicije. Predstavlja nam kontinentalnu devetu umetnost u njenoj punoj raskošnosti, od početaka do današnjice, čime dobijamo uvid u razvojni put stripa na tlu Evrope. Podrazumeva se da je određeni broj dela tehnički i narativno pretrpeo prevaziđenost, te da je prisutan delimično zbog značaja, a delimično zbog nostalgije za prošlim vremenima. Što je zapravo logičan potez sa ekonomskog aspekta, kojim se širi diapazon uticaja na publiku, ali i na spominjani razvoj, te kulturološki krajolik kojim nam je ulepšana stvarnost.

U ovom tomu imamo posla sa prednastavkom, dakle, pripovest o onome pre početka priče, a ta vrsta uradaka ide iz krajnosti u krajnost, ili su veoma dobri ili mnogo loši. Ovo, naravno, zavisi od autora i toga koliko su napredovali, te da li je delo puko crpljenje uspešne franšize. To jest, ukoliko je iskustvo delotvorca stagniralo, to je isključivo rezultat nebrige o urođenoj darovitosti. Međutim, treba biti pošten, većina prednastavaka je zapravo i bolja od glavne priče. Razlog za to možemo potražiti u činjenici da je priča već podastrta pred piscima i ne moraju je graditi ni iz čega, samo iznaći način da karakteri na kraju budu tamo gde je sve počelo. Izgleda tako prosto i jednostavno, ali nije, neophodna je ogromna kontrola kreativnog duha da se ne skrene na hiljadu puteva mašte nepotrebnih u izgradnji likova kakve već poznajemo. Čitaoci ne praštaju kada im uništiš nešto što vole, stoga su ovakva ostvarenja pravi izazov za umetnike.

Serž LeTandr – jedan od najcenjenijih evropskih strip scenarista današnjice. Autor dela Reči zvezda.

Režis Loazel – poznat po radu na stripovima Veliki mrtvac, Petar Pan i Trgovina. Takođe i po radu na animiranom filmu Mulan.

Vensan Malije – kod nas poznat po radu na stripovima U potrazi za pticom vremena i Veliki mrtvac, ostali njegovi radovi još nisu stigli do nas.

Muhamed Uamri – počeo karijeru u kultnom časopisu Pilot sa humorističkim stripovima. Zatim ostvaruje karijeru u reklamnoj branši. Potom se vraća stripu, albumima Sylvie i Mortepierre i serijalom Saga Valta.

Dominik Lidvin – u strip je ušao mlad i dugo je bio skrajnut. Potom se izborio za albume La Veritable Historia de Conrad Deschamps, Les Aventures de Zaza, le Chienne de Michael Drucker i Le Dernier Loup d’Oz.

Dobrodošli nazad u čarobni svet Akbara, pun boja i neviđenih čudesa. Junak je daleko od slave iz glavne priče, tek junoša željan velikih i nezaboravnih podviga. Odlazi od toplog ognjišta u beli svet tražeći pustolovine. A ko traži, taj i nađe. Razvojni put heroja je uvek posut trnjem i ne obećava zvezde, samo krv i znoj. Nedostižni snovi su uglavnom razlog patnji mladih ljudi, pa tako i ovde, maštarije nisu u ravni sa realnošću. Faktički, kroz celu pripovest protagonistu more ljubavne patnje i to zato što mu se pogled zaustavio i zacaklio na princezi Mari. Na sve to, nadodajte da Akbaru preti drevna opasnost i da je naš junak još nedovoljno spreman borac. Zato će morati proživeti golgotu koloseumskih borbi, odakle najbolji odlaze na obuku kod velikog učitelja i dobijaju zvanje viteza. Da li će uspeti osvojiti devojku, spasiti kontinent i postati vitez – pročitajte sami.

Mnogo stvari iz ove priče i postavke je danas među stereotipima epske fantastike, ali kada su svet i lik osmišljeni nije bilo tako. Što veoma govori o tome koliki je značaj dela, jer se sve meri uticajem na okolinu, pa i književnost i strip. Ipak, ima nešto što zapravo vrlo retko viđamo, junaci stare uistinu u realnom vremenu, pa to daje potpuno različit doživljaj svemu. U suštini, priča uopšte nije komplikovana, samo je prezentovana na dojmljiv način. Crtače ne možete ni po čemu razlikovati sem po drugačijem kadriranju, što je veoma značajno za sve one koji uživaju naprosto u slici i bojama.

U potrazi je lako uživati i stopiti se sa njim, jer je nepretenciozna, a opet sa svakom stranicom osećate kako iz svake pore izbija kvalitet. Pođite i vi za zovom ptice vremena, bez sumnje, Akbar vas treba. Baš vaše čitanje može spasiti svet prepun rasa, zelenila prirode i ne najnebitnije, prepun pretnji i opasnosti. Avanturisti, odazovite se zovu duše i kupovinom stripa uplovite u ono što vam srce ište.

About Author

Pretraži Naslove

Korpa

NAŠI PRIJATELJI