Frik strip

ŽANR: epska fantastika/mračna fantastika

ORIGINALNI NAZIV: DIE

IZDAVAČ ZA REGION: Čarobna knjiga

SCENARISTA: Kjeron Gilen

CRTAČICA: Stefani Hans

PREVODILAC: Draško Roganović

ZEMLJA: SAD

GODINA IZDAVANJA: 2018-2021.
OCENA:

Čarobna knjiga obezbeđujući nam veoma šaroliku ponudu nudi počesto friška izdanja, većinom iz edicije Novi svet, jer Evropski izdavači pomalo stagniraju. Nije to kriza koja će nas tek drmati i promeniti temelje izdavaštva, to je stara boljka starog kontinenta, jer su finansijski u podređenom položaju u odnosu na Ameriku. Mladi autori odlaze preko bare radije nego da se potucaju trbuhom za kruhom, a u Evropi se u beskraj recikliraju dela legendi devete umetnosti. Igra je surova, ali vredi je igrati – da parafraziramo u igri postoje samo pokojnici i pobednici.

Fantastika je prepuna podsticajnih hobija, svakako da su pri samom vrhu RPG (Role-playing game) ili FRP. U suštini, oboje je pisanje priče putem igre i unapred određenih pravila ili prosto usput osmišljenih. Razvijanje sopstvenog lika u vašem ili franšiznom svetu. Zvuči sjajno i jeste sjajno, ali krije i opasnosti. Prva i najrealnija opasnost je ovisnost, a druga ‘pretnja’ je da izmaštanost postane realnija od stvarnosti. Obe stvari su učestale i uobičajene u svetu ovih igara. Ali pomažu u pronalaženju društva, sa obzirom da je sve sada online, po vasceloj planeti, razvija kognitivne sposobnosti i maštu. Brusi tehnike pisanja i postavljanja pitanja kako i zašto? Ali potrebno je biti oprezan, oni emotivno krhkiji ne bi trebalo da se upuštaju u ovakve avanture jer gubitak lika može biti traumatično iskustvo, toliko da deluje kao kraj sveta. Gikovsko otelotvorenje snova, moglo bi se i tako opisati.

Kjeron Gilen – novinar i scenarista. Poznat po radu na stripovima: Tor, Ares, Osvetnici, Ajron Men, Mutanti i Negdašnji i budući. Dobitnik je Britanske nagrade za fantastiku i bio je u užem izboru za Huga.

Stefani Hans – autorka mnogo naslovnih strana za prozna dela. Takođe je radila na stripovima: Lucifer, Ant-Men, Kapetan Amerika i Bet-žena. A za delo o kome čitate je dobila mnogobrojna priznanja.

Omaž gotovo svemu u fantastici i malo preko toga. Junaci ulaze u nezaboravnu avanturu onog momenta kada kao klinci osmisle RPG likove. Iščezavaju iz postojanja, prebacujući se na Kocku. Ali njihov prvi boravak tamo ne vidimo, osim potonje – segmente u retrospekciji, putem sećanja. Pobediti u igri ne znači i izbeći gubitke i traume. Nakon mnogo godina prošlost će im zakucati na vrata. Opet će zaigrati, ali to više nije ista igra. Melanholija i depresija ih tresu skupa sa svim problemima srednjih godina – ali na Kocki ih, takođe, čeka prošlost i to ne samo njihova lična. Fantazijski svet mnogo nudi, još više uzima. Prodefilujući mešavinom poznatih fantastičnih svetova bore se za pobedu u igri, ali i to da ostanu čovečni. Pritvornost koju nudi naličje fantazije lako pređe u božansku uobrazilju i psihopatske izražaje. U takvim okolnostima je otežano dobiti kuću, a sami pročitajte kako je prošlo finalno bacanje.

Atipično iskustvo i delo za ovu ediciju, faktički samo izdavački spada u američki strip. Autori su Evropljani sa evropskim uzorima. Mračan narativ i upečatljivi likovi, mada, žanrovski stereotipni ipak su svoji i teško im je naći zamerku pošto su apsolutno u funkciji pripovesti. Baš kao i priča koja se proteže na šest stotina strana i sjajna je, skoro savršena… skoro. Uzrok odsustva najviše moguće ocene je prouzrokovao, nadamo se, nenameran gaf scenariste, naime, kroz celu priču se insistira da frikovi i nerdovi beže u fantastiku, beže u maštu jer su u stvarnosti pripadnici kvir grupe, invalidi ili pogrešne boje kože. To je skandalozan pristup, ne bežimo od problema u fantastiku, nemamo fizičko ili seksualno obeležje, fantastikom iskazujemo kreativnost i inteligenciju. Sopstvenom voljom ulazimo u ovaj svet. Nije svaki povučeni i anksiozni ljubitelj žanra automatski kužni izgnanik iz realnosti, jednostavno je tu jer mu pokreće vijuge i razvija intelekt. Ne gurajte nas u divergentnost sažaljivošću, sami smo odlučili biti osobenjaci. Crtež je neverovatan, moderna umetnost na svom vrhuncu. Svaki delić pojačava teskobu i depresiju kroz koje junaci prolaze. Autorkin stil je negde između Loazela i Takede, a to je vrhunski kompliment.

Definitivno je vreme da bacite kocku, ako budete srećne ruke i dobijete prostor za dobar potez. Otiđite i kupite ovaj dvotomni frik strip, jer je to najbolje moguće potrošeno bacanje, takoreći pobedničko.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author