Game of Thrones – S08E01

HBO i producenti „Igre prestola“ će dugo pamtiti avgust 2017. Ne samo da su hakeri uspeli da skinu preko 1 terabajta poverljivih dokumenata, već su 2 epizode emitovane pre vremena. HBO je takođe morao da se nosi sa ucenama hakera, a izgleda da se priča tu ne završava. Širom interneta su se pojavili delovi scenarija za osmu sezonu. Za sada, HBO nije komentarisao verodostojnost ovih dokumenata, te ne postoji način da se utvrdi tačnost onoga što u njima piše. Sajt AVKF ovim putem želi samo da obavesti svoje čitaoce o sadržaju ovih dokumenata, potpuno svesni da je moguće da su oni nečija izmišljotina. Stoga vas sve molimo da ovome pristupite sa zdravom dozom skepticizma.

„Igra prestola“ Sezona 8, Epizoda 1

Scena 1

Epizoda počinje nakon napada Noćnog Kralja na Istočnu Morobdiju. Tormund i Džendri su uspeli da pobegnu. Viserion svojom vatrom ubija i Vrane i Utvare. Berik Dondarion ostaje da se bori protiv Tuđina, ali tokom bitke jedan od Belih hodača ubija Eda Toleta. Tormund i Džendri jašu za Zimovrel a u pozadini je uništeni Crni Zamak.

Scena 2

Deneris, Džon, Tirion, Davos, Džora, Brijena, Podrik, Pseto, Misandei, Varis i Teon stižu u Zimovrel. Davos primećuje da je mnogo hladnije i tamnije nego što je bilo. Deneris i Sansa se sreću i Sansa upita Deneris jesu li ona i Džon zaljubljeni jedno u drugo. Deneris ne odgovara na pitanje. Sansa nije previše zadovoljna Džonovim povratkom i Denerisinim prisustvom. Džon to primećuje i razgovara sa njom. Ona ga obaveštava o Maloprstićevoj smrti i kako ih je izdao. Govori mu da je glupo sarađivati sa Sersei Lanister. Pseto i Arja takođe razgovaraju. Arja mu govori da se ne kaje što ga je ostavila da umre. Pseto joj na to odgovara da je trebalo da ga ubije, posebno imajući u vidu šta je sve video preko Zida.

Scena 3

Juron Grejdžoj stiže u Kraljevu Luku sa Zlatnom četom i sreće se sa Sersei i kapetanima Zlatne čete u prestonoj dvorani. Sersei se zahvaljuje Juronu što je doveo plaćenike u Kraljevu Luku. Sersei naređuje glavnokomandujućem Zlatne čete da zauzme Krajoluj i da se vojska ulogori u tvrđavi. Robert Barateon joj je jednom rekao da je tvrđava izdržala mnogo vekova i izgleda da je ona sigurna da će opstati tokom Duge Noći. Imajući u vidu da nema više Barateona, ne bi bilo teško zauzeti zamak a biće im potrebna zaštita tokom Velikog rata. Kasnije te noći, Sersei i Juron imaju seksualni odnos tokom koga se Juron šali da joj neće nedostajati brat kada otkrije šta on može da joj ponudi. Sersein izraz lica sve govori. Nije zadovoljna sa Juronom u svom krevetu. Sledeće jutro Juron napušta Kraljevu luku i sa svojim brodom „Tišina“ i flotom prebacuje plaćenike do Krajoluje. Nakon povratka, govori Sersei da želi da bude njen kralj. Na „Tuđini“ Juron razgovara sa Jarom Grejdžoj o Sersei. Jara mu bez okolišanja govori da ona zna da on nije zainteresovan da bude Sersein ljubimac/muž. Juron se na to grohotom smeje i govori joj da će se njegovi dobri prijatelji iz Braavosa pobrinuti za Sersei.

Scena 4

Deneris, Džon, Sansa, Tirion, Davos, Misandei, Sivi Crv, Sem, Varis, gospodari Severa i vitezovi Dola se sastaju u Velikoj dvorani Zimovrela. Robin Erin i Džon Rojs su takođe prisutni. Sem ponovo sreće Džona i njih dvojica se grle. Džon govori Semu da mu je drago što je ponovo sa njime. Gospodari Severa nisu baš srećni što moraju da prihvate Deneris kao svoju kraljicu. Deners se brani veoma dobro, ali još uvek nema podršku Severa. Lijena Mormont govori Deneris da je nikada neće oslovljavati sa „Vaša visosti“ jer ona zna samo jednog Kralja, a to je Džon Snežni, Kralj na Severu. Na ovo se Tirion smeje i govori Džori da je ona jedna divlja devojka na šta mu Džora odgovara da se Mormonti ne povlače. Džon prekida razmiricu i govori im da nije vreme za svađe. Obaveštava ih da nema vesti o lanisterskoj vojsci. Sansa mu odgovara da ih je upozorila da ne veruju Sersei Lanister. Tirion na to odgovara da mogu verovati Džejmiju ali Deneris nije ubeđena u to. Diskutuju kako odbraniti Sever i tada Džon govori da je vreme da se Gnezdo Sokolovo uključi i predlaže da bi bilo najbolje da namame Noćnog Kralja u Dol. Robin nije nešto zainteresovan ali prihvata Džonov predlog. Nakon sastanka, Deneris i Džon razgovaraju kada mu ona govori da su Severnjaci tvrdoglav i uskouman narod.

Scena 5

Teon Grejdžoj posećuje zimovrelsku bogošumu i misli o Robu. Tamo se sreće sa Brenom. Odmah traži oprost za sve što je uradio protiv Starkovih ali mu Bren govori da nema potrebe za time. Govori mu da se već iskupio spasivši Sansu i da zna koliko mu je patnje naneo Remzi Bolton. Teon ga pita odakle zna sve to ali on ne odgovara. Arja i Brijena ponovo sparinguju i Džon je impresioniran veštinama svoje mlađe sestre. Arja mu govori da nikada nije zaboravila da ubode neprijatelje špicastim krajem. Džon je pita zašto nije bila prisutna na sastanku u Velikoj Dvorani ali mu Arja odgovara da je Sansa bolja u tim stvarima.

Scena 6

U Volantisu, Melisandra ulazi u Crveni Hram. Dočekuje je Kinvara. Melisandra joj govori da je odigrala svoju ulogu u nadolazećem Velikom Ratu. Spojila je vatru i led. Služila je Kralja Džona Snežnog, Obećanog Princa i vratila ga u život. Kinvara joj govori da je dobro služila njihovom Bogu ali da mora da plati zbog svojih grešaka. Kaže joj da njihov Bog zahteva još jednu žrtvu od Melisandre koja zahteva njen povratak na Sever. Melisandra joj odgovara da joj nije dozvoljeno da se vrati na Sever. Kinvara joj na to odgovara da bi Melisandra mogla da izvuče korist iz svoje kazne.

Scena 7

Scena počinje sa Džejmijevim i Bronovim susretom u Krčmi na Raskršću. Džejmi je iznenađen što vidi Brona i pita ga da li ga je pratio. Bron mu odgovara da nije ništa ostalo za njega u onom smrdljivom gradu i da mu je do avanture na Severu. Džejmiju je milo što je Bron uz njega. Bron ga pita zašto je ostavio ženu koju voli najviše na svetu ali mu Džejmi ne odgovara u potpunosti. Onda ga pita šta sad namerava kad je napustio Kraljevu Luku. Džejmi govori Bronu da je na putu do Brzorečja gde je ulogoren garnizon lanisterske vojske. Bron ga pita zašto bi se odrekao okupiranog zamka. Džejmi mu na to odgovara da nema svrhe držati ga. Koja je korist za njega? Što se njega tiče, Edmur može imati Brzorečje nazad.

Scena 8

Tormund i Džendri stižu u Zimovrel. Džon razgovara sa Sansom o Brenu i zašto im se nije pridružio na sastanku u Velikoj Dvorani i zašto još uvek nije ni razgovarao sa njime. Sansa mu odgovara da se Bren promenio i da sada sebe zove „Trookim gavranom“. Govori mu da ne očekuje mnogo od razgovora sa njime. Sem ih prekida i govori Džonu da on i Bren moraju da hitno razgovaraju sa njime. Bren prvi put vidi Džona u bogošumi tokom svojih vizija. Džon mu spominje vargu koju je sreo preko Zida. Sem mu odgovara da Bren nije samo varga, već zelenvid. Njih dvojica govore Džonu o njegovom poreklu, u šta Džon na prvu ruku ne veruje. Bren govori Džonu da zna sve o njemu. Video ga je iza Zida, okruženog divljanima. Video ga je kako se bori protiv Noćnog Kralja kod Tvrdidoma i video je kako su ga njegovi ljudi ubili. Džon ne može da veruje da je Targarjen. Sem mu onda  kaže da je on pravi Kralj Vesterosa i da ima najveće pravo na Gvozdeni Presto. Ne Deneris, već Egon Targarjen.