Hans Cimer – „Betmen“, „Kralj lavova“ i „Pirati sa Kariba“

Vanzemaljska muzika iz filma “Međuzvezdani” (“Interstellar”), ostvarenja filmskog režisera Kristofera Nolana, koja je dobila i nominaciju za Oskara, nastala je zahvaljujući kompozitoru, Hansu Cimeru. On je dve godine radio na stvaranju muzike, a jedna zanimljivost kaže da je čak posetio jednu englesku crkvu kako bi snimio orgulje iz 1926. godine. Ovaj film prate još neke slične anegdote, poput te da je kompozitor smatrao da je taj film o ljudima u izolaciji. I upravo zato, izolovao se u stanu u Londonu na čitavih mesec dana. Ipak, ko je ovaj nimalo konvencionalni kompozitor, Hans Cimer?

Za sve koji ne znaju ko je on, ali i da podsetimo one koji znaju, Hans Cimer, nemački kompozitor filmske muzike i filmski producent, kako nalazimo na Vikipediji, rođen je 12. septembra (devica u horoskopu) i pravio je muziku za mnoga poznata dela, poput „Pirata sa Kariba“, „Kralja lavova“, „Gladijatora“ i „Mračnog viteza“.

Osvojio je mnoge nagrade, ali prvi film zbog kog je dobio nominaciju za Oskara bio je „Kišni čovek“.

Pročitali smo i da se prvenstveno dvoumio za rad na Diznijevom ostvarenju „Kralj lavova“ iz 1994. godine, ali je konačnu odluku za pristanak doneo zbog svoje ćerke, koja je tad imala pet godina. Za „Kralja lavova“ i srcecepajuću muziku iz istog je bio spreman da ide u Južnu Afriku, koju zvanično nije smeo da poseti zbog policijskog dosijea zbog rada na filmu „Moć jednoroga“. Dok je pokušavao da nam približi Mufasu, Simbu, Nalu i Ožiljka, kaže :“Nikada ranije nisam pisao za krznene životinje. Znao sam kako da pišem za ljudska osećanja, ali ovo su ipak životinje. Trebalo mi je vremena kako bi prevazišao ovu misao i da bih počeo da ih tretiram kao ljude.“

Na listi „Top 100 živih genijalaca“, objavljenoj u Dejli telegrafu, nalazi se i ovaj nemački kompozitor.

Na YouTube-u možete pronaći sve njegove kompozicije, koje obiluju zvucima koji vas prenose mnogo dalje od naše dimenzije, negde u vanvremensko. Ako mi ne verujete, poslušajte. Jedna od pesama koja mene posebno dotiče jeste „Marry me“, pesma napravljena za Elizabet Svon i Vilijama Tarnera, kada se u trećem delu popularne franšize „Pirati sa Kariba“, u toku borbe na palubi, em sa neprijateljima, em sa morem koje zapljuskuje na sve strane, Elizabet i Vilijam poljube i kada on, konačno pita svoju ljubav, čiju priču pratimo još od prvog dela, da se tu, na licu mesta i u jeku bitke, uda za njega.

(Zanimljivost : Najčuveniju pesmu iz “Pirata sa Kariba” ipak nije napisao Hans Cimer, već Klausa Badtela. Ipak, zato što režiser “Pirata sa Kariba” nije bio posebno zadovoljan muzikom koja je napravljena za prvi deo ovog filma, tražio je Hansa Cimera, koji je uradio neke melodije za prvi deo, a kasnije radio muziku i za ostale delove.)

Ima li nešto romantičnije?!

Ipak, nije samo uspešan u pospešivanju romantičnih senzacija kroz muziku, već je odličan i u prenošenju i mnogo mračnijih emocija. Naime, Hans Cimer je pokušao da nam približi Džokerovo ludilo. Objasnio je kasnije da je u toku ovog filma najviše koristio elektronsku muziku, jer je Betmen svakako poseban lik i poseban film, te u skladu sa tehnologijom i nešto mračnijim svetom, bio je inspirisan da napravi sve one kompozicije isključivo zahvaljujući elektronskoj muzici.

Na sajtu “Filmtracks”, u tekstu o Cimeru, stoji izdvojen njegov citat :

“Probudim se oko podneva, zapalim cigaretu, napravim šoljicu kafe, sednem u kadu i narednih sat vremena sanjarim i obično mi tada padnu na pamet neke ideje… To je veoma neodgovoran život. Jedine odluke koje ja treba da donesem odnose se na note koje ću koristiti.”

Na istom sajtu, možete pronaći čitav spisak filmova na kojima je radio kao saradnik i kao muzički producent i kompozitor. Oprobao se i u svetu video igara, radeći muziku za “Call of Duty”.

No, 2012. nakon završetka snimanja poslednjeg dela “Betmena”, Hans je odlučio da se penzioniše, govoreći da je iscrpljen, ali je nastavio da pomaže mladim kompozitorima i oko muzike i oko produkcije. Za svoj rad dobio je četiri Gremi nagrade, tri Brit nagrade, dva Zlatna globusa i jednog Oskara.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author