Hari Poter pre Hari Potera – „Beskrajna priča“

Biljana nas podseća na fantastičan roman

Serijal knjiga o Hari Poteru, engleske spisateljice J. K. Rouling, postao je svetski fenomen. Knjige, kao i filmovi po njima snimani, bili su namenjeni deci, dok su ih odrasli čitali i gledali gotovo krišom ili pod izgovorom da to čine isključivo radi dece. Lagali su, naravno, kao što to uvek i rade kada ne žele da izgledaju detinjasto i neozbiljno. Kako je vreme prolazilo, nikoga, pa ni njih više nije bilo briga za pronalaženje izgovora. Priča je opijajuća i niti možemo niti bi trebalo da joj se opiremo. O Hari Poteru se sada već sve zna. Čak i to da ga vole i odrasli.

Postoji, međutim, jedan roman, nastao skoro dvadeset godina pre čuvenog Harija, koji je danas pomalo zaboravljen, a koji zaslužuje istu, ako ne i veću pažnju nego priče o grupi naših omiljenih čarobnjaka. Knjiga koja podjednako drži budnim i dete u petom razredu osnovne i bankara od trideset i nešto godina. Priča u sebi sadrži sve ono za čim podjednako žude i deca i odrasli – zaplet koji ostavlja bez daha, heroje sa magičnim moćima, obične ljude koji i bez istih tih magičnih moći uspevaju da stanu rame uz rame sa velikim junacima, i, što je najvažnije, mogućnost da se prepustimo svojim najluđim maštarijama a da se, pri tome, ne osećamo kao neki čudaci i zanesenjaci. I ne dajte da vas zastraši njen naslov. Jer, danas, u vreme kada su nam na mrežama na dohvat ruke brze i dobro osmišljene igrice ili anime i mange, čujemo da se jedan roman zove „Beskrajna priča“, prvo što pomislimo sigurno mora biti: „Ko će, bre, sad time da se bavi? To mora da je razvučeno, dosadno… Koliko, uostalom, ima strana? Preko trista?!!! Ne dolazi u obzir!“

Okej. Kapiram. Svi vam objašnjavaju kako treba da čitate, da se manete mreža, a sami ne ispuštaju iz ruku telefone i tablete. Isti ti prepametni odrasli čitaju sve manje. Zato ova preporuka nije namenjena samo mladim ljudima, već i onima kojima bi dobro došlo da se podsete koliko ih je priča o hrabrom mladom ratniku Atreju i još mlađem, naizgled sasvim običnom, a zapravo neverovatnom junaku Bastijanu očaravala.

Ukoliko ste strastveni čitalac, a uz to volite fantastiku i znate da je fantastično stvarno i moguće samo ako dovoljno čvrsto verujemo u to, onda ćete u ovoj knjizi pronaći sve što vam je potrebno da se gotovo zaljubite. Naći ćete u njoj zemlju Fantaziju, razrušenu upravo time što ljudi sve manje maštaju, sve manje veruju, sve više se okreću običnom, svakodnevnom i dosadnom. Otkrićete ili ćete dobiti potvrdu da svako, čak i dečak koji je na prvi pogled trapav, nesiguran, neprihvaćen, plašljiv, u sebi krije heroja sposobnog za neverovatno junaštvo. Već na drugoj-trećoj strani otkrićete da delite istu strast i neće vam biti teško da se sa njim poistovetite i upustite u pohod za spasavanje čitavog jednog sveta izgrađenog od želja, ideja i snova.

 

 

Ukoliko vas duge priče odbijaju jer vam se čini da „Beskrajna priča“ preti beskrajnom dosadom, setite se koliko ste puta u glavi stvarali čitave svetove sastavljane od natprirodnih bića i događaja, koliko ste puta poželeli da imate super-moći, koliko ste puta u tim maštanjima sebi davali ulogu vile ili vilenjaka, veštice ili čarobnjaka, Indijanca ili nekog moćnog ratnika. Zamislite da vam se pruži prilika da ove svoje želje ostvarite i upotrebite da zaista načinite čitav novi svet koji će na osnovu upravo vaših snova nastaviti da se razvija. Primamljivo? Roman „Beskrajna priča“ nudi upravo to. I ne bojte se, ima kraj. Ali ako mi poverujete i pročitate je, biće vam žao što je tako, pa ćete joj se u životu vratiti bar još nekoliko puta, isto kao što sam uradila i ja. I sa njom i sa „Hari Poterom“.

P.S. Snimljen je po ovoj knjizi i film. I ne mogu reći da mi se nije svideo. Ako baš ne možete sebe da naterate da se posvetite obimnoj knjizi, pokušajte bar njega da pronađete. Ipak, sasvim sam sigurna da ćete, pošto ga budete odgledali, poželeti da je pročitate.

Za one koji žele više:

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.