Helboj

Ako vam je poznat „Helboj“ Majka Minjole samo na osnovu filmskih ostvarenja Giljerma Del Tora, onda znate tek mali deo ovog lika i ostali ste uskraćeni za mnogo toga, koji se prvi put pojavio početkom devedesetih godina prošlog veka, tačnije 1993. godine. Prvi strip koji je izišao u mini-serijama je bio „Helboj – Seme uništenja“.

Priča počinje 1944. godine, za vreme Drugog svetskog rata, kada nacisti i Raspućin sprovode projekat pod nazivom Ragnarok, i Helboj odnosno Anung un Rama biva prizvan iz Pakla na Zemlju. Njegova sudbina jeste uništenje iste, tako što će osloboditi Ogdu Jahad – sedam Bogova haosa ili „Zmaj uništenja“.

Helboja pronalazi profesor Brutenholm sa timom koji je poslat da zaustavi naciste, i preuzima brigu o njemu. Priča nas zatim vodi 50 godina unapred u Biro za Paranormalna istraživanja gde se Helboj sada nalazi.

Nakon njegovog pojavljivanja na San Dijego Komikkonu, Helboj je postao iznimno popularan lik, sa brojnim mini serijama, i „one shot“ stripovima, a 2004. godine je prenesen i na veliko platno.

Kao i sa svakom adaptacijom, izazov leži u tome da se prebaci jedan tip naracije u drugi. Jedno od pravila prilikom snimanja filmova jeste: „Prikaži, ne pričaj“. Ovo može biti posebno problematično kada je u pitanju adaptacija knjige ili stripa za film.

„Helboj“ projekat je star skoro 13 godina. Producenti Lorens Gordon i Lojd Levin su imali viziju Helboja na velikom platnu. Helboj ne bi bio tipični stripski junak prenet na film ali ni tradicionalni akcioni lik. Priča ima elemente horora, naučne fantastike i dobrog starog filma o čudovištima.

Giljermo del Toro je u tom periodu bio mladi filmski direktor sa rastućim rezimeom sjajnih horor i fantazi filmova. Takođe je bio veliki fan Helboja. Upotrebivši sve svoje resurse ugovorio je sastanak sa Gordonom i Lojdom, kojima nije dugo trebalo da uvide da je on pravi čovek za njih, čovek koji će uspeti njihovu viziju oživeti i napraviti paklen film..

 

Del Torov prvi zadatak pri adaptaciji ove sage jeste bilo pisanje scenarija koji će prikazati najvažnije elemente Helboja u 90 minuta. Bila mu je potrebna priča koja može biti prihvaćena i od strane ljubitelja stripa ali i onih koji nisu do tada bili upoznati sa ovim likom.

Bio je mišljenja da osoba koja radi adaptaciju scenarija mora biti pravi fan, a vrlo verovatno da nema većeg fana od njega samog i tako se prihvatio pisanja. Film sadrži veliki broj elemenata iz epizode „Seme uništenja“ ,u kojoj je publika zapravo upoznala sa poreklom i istorijom Helboja.

U filmu se može videti odnos Helboja i njegovog „oca“, profesora Bruma, kao i trougao koji postoji između Elizabet Šerman, Helboja i agenta Džona Majersa koga je Del Toro ubacio u film samo zbog dodatnog zapleta.

Helboj je daleko od tipičnog heroja sa plaštom, maskom i u helankama, on zapravo jako odudara od svega toga. Ljubitelj piva, čokoladica i fudbala, više je čovek nego veliki crveni demon čija je sudbina uništenje sveta. Zavolećete ga nakon svega nekoliko čitanja ili gledanja.

About Author