Ilona Andrews – Magic bites recenzija

 

 

NAZIV KNJIGE: Magic Bites
NAZIV SERIJALA: Kate Daniels Series
AUTORI: Ilona Andrews (Ilona i Gordon Andrews aka IA)
ŽANR: Urban fantasy
JEZIK: Engleski
GODINA IZDANJA: 2007.
BROJ STRANICA: 261

 

 

 

 

Ilona Andrews je pseudonim supružnika, Ilone i Gordona Andrews koji trenutno žive u Teksasu sa svojom djecom u društvu njihovih pasa i mačaka. Autorica je porijeklom Ruskinja pa se serijalom, uz druge mitologije, proteže i slavenska i tu su me kupili na prvu.

Romani Kate Daniels i Kate Daniels World su bestseleri New York Timesa i USA Todaya, isto kao njihov serijal The Edge i Hidden Legacy. Par također piše serijal Innkeeper Chronicles, a kratke priče objavljuju kao besplatnu seriju na svojoj web stranici. Kate Daniels serijal je završen zaključno sa 10 knjiga i 34 popratne priče, a autori su nas ove godine počastili novim knjigom, Blood Heir odnosno spinoffom serijala o Kate i na moju veliku radost vratili nas u svijet Atlante. Imamo i novu heroinu, al’ o tom potom.

Kako mi je u planu proći cijeli serijal kratko ćemo se osvrnuti na ovo knjigu.

Kate i ja družimo se već vise od desetljeća i sad je to preraslo u ono poznato štivo kojem se rado vraćam. Magic Bites je prva knjiga i debitantsko djelo ovih autora. Kuća Andrews ima tendenciju da gradi svijet u prvim knjigama svojih serijala pa tako ni ova nije iznimka. Dosta informacija je nagurano u priču da na trenutke postaje zbunjujuće. Puno pitanja se javlja kroz priču i tjera te da čitaš dalje. Upoznavanje i interakcija likova je besprijekorna, svaka rečenica je na svom mjestu. Radnja romana je dinamična, upakirana sa mnogo akcijskih scena i prožeta humorom koji ublažava mračne aspekte priče.

Autori nas uvlače u svijet apokaliptične Atlante, maštovitim narativom i tmurnim, urbanim opisima. U ovom svijetu magija dolazi i odlazi u valovima, devastira infrastrukturu, čudovišta lutaju uništenim ulicama, predatori vrebaju plijen a nekromanti pilotiraju svoje krvožedne vampire.

„We lived in a post-Shift world. One moment magic dominated, fueling spells and giving power to monsters, and the next it vanished as abruptly as it appeared. Cars started, electricity flowed, and mages became easy prey to a punk with a gun. Nobody could predict when magic waves would come or how long they would last. That’s why I carried a sword. It always worked.“- ulomak iz knjige.

„These were unsafe times. But then in safe times I’d be a woman without a job. The safe-tech world had little use for magic-touting mercenary like me“-Kate

Naš glavni junak, Kate je plaćenik, posao joj je da rješava magične probleme koje policija ne može riješiti. Zna znanje o magiji, ne podnosi autoritet, prgava je, sarkastična i tvrdoglava. Samotnjak sa tragičnom prošlosti, skromna je i pravedna, te njezin unutarnji glas nas vodi kroz priču.

„The memory stabbed me, and for a moment I stumbled again through a dim tunnel flooded with liquid excrement and filth that rose to my hips. My left leg burned with icy pain and I struggled on, half-dragging it, while behind me the enormous pallid body of the Worm spilled its lifeblood into the sludge. The slick green blood swirled on the surface, each of its cells a tiny living organism consumed by a single purpose: to reunite. No matter how many times or how many miles apart this creature appeared, it was always the same Impala Worm. There was only one and it regenerated endlessly.“ – ulomak iz knjige.

„Diplomacy was never my strong suit and my patience had run dry. I crouched and called out, “Here, kitty, kitty, kitty“.
Kitty, kitty?” asked a level male voice.

I jumped. No shapechanger went from a beast into a human without a nap. Into a midform, yes, but beast-men had trouble talking.“Yeah,” I said. “You’ve caught me unprepared. Next time I’ll bring cream and catnip toys.”
“If there is a next time.” – Kate i Curran, odlomak iz knjige.

Kada do Kate dođe vijest o smrti njezina skrbnika, Grega prisjećajući se njihovog poslednjeg susreta ona putuje u Atlantu kako bi razotkrila okolnosti i počinitelja. Po dolasku, ubrzo otkriva da nije u pitanju samo smrt njezina skrbnika, već i mnogih drugih nevinih ljudi i Shapeshiftera. U svom pohodu Atlantom, zatekne se u suradnji sa Curranom, iritantnim Beast Lordom i uz pomoć Shapeshiftera pokušava riješiti slučaj ne znajući kako su joj odgovori pred nosom.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author