INTERVJU SA BOJANOM VUKOTIĆ IZ UDRUŽENJA ,,VALINOR”

,,IGRE  IZ BUGARSKE“

Prođe nam leto sa odmorima i dođe jesen sa povratkom u (jezive) đačke klupe i (odavno omražena) radna mesta. Sada možete da kukate još glasnije, još strasnije (mada nije da smo vas ograničavali, slobodni ste da uništite svoj život kako god vam je volja, pa udri brigu na veselje). 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, 0 – kreni sa vrištanjem! Završili? Kul, jer Vam opet dođemo kao melem na ljutu ratnu ranu pa Vam donosimo intervju sa Bojanom Vukotić, učesnicom ,,Comic con-a”, kosplej takmičenja u glavnom gradu Bugarske, Sofiji.

Naša draga Bojana je po struci ekonomista i radi u odseku za distributere zdrave hrane u sektoru prodaje (nemoj da bežiš odmah, ne ujeda čija seme, barem ne još), član je plesne grupe ,,Keltik Ritam” i živi u našoj divnoj prestonici strave i užasa, Beogradu. Kosplejom se bavi od 2015. kao i organizacijom ,,Tolkin festivala”, ,,Tolkindana”, kao i kosplejom na ,,Games con-u” ( sa kojim kao pripadnik društva ,,Valinor” sarađuje).  Uvek je aktivna, pa je, kao član ,,Valinora” (koje postoji već sedam godina i jedno je od glavnih organizacija koje promovišu događaje vezane za fantaziju u Srbiji) držala broja  predavanja i radionice – izrada štapića na ,,Danima Fantazije” u Novom Sadu, panel o ,,Valinoru” i kospleju na ,,Festivalu epske i naučne fantastike” u Somboru, radionicu za početnike irskog plesa na ,,Fantastikonu” u Splitu, radionicu izrade ,,Hari Poter” štapića na Tolkindanu. ,,Blitz film“ iz „Cineplexx-a“ je prepoznao talenat, pa pripadnike Valinora, među kojima je i Bojana, angažuju za izradu i predstavljanje likova na premijerama filmova koje ,,Blitz film“ distribuira.

Nagrade za Bojanin uloženi trud su nebrojene a mi ćemo nabrojati najznačajnije – nagradu publike na beogradskom ,,Evenstar-u 2015.” kao Crvena Sonja (film ,,Crvena Sonja” iz 1985.) , nagrada na beogradskom ,,Beokon-u 2016.” kao Regina (“Once upon a time”), prvo mesto na beogradskom  ,,Chibicon-u 2017.” kao Glinda (,,Čarobnjak iz Oza”) za najbolji šiveni kostim, prvo mesto na novosadskim ,,Danima fantazije 2017.” kao Regina, i najskorija, nagrada ,,Nakame” na ,,Sofija Aniventure Comic con 2017.” kao Regina.

Pa da počnemo.

  • AVKF:Koliko se dugo bavite kosplejem?

BV: Bavim se od 2015-te godine i do sada sam uradila nekih dvadesetak kospleja iz različitih franšiza, filmova i serija.  Oduvek sam volela da posećujem maskenbale, a želja mi je bila da naučim da izrađujem i šijem kostime.

  • AVKF: Kako ste ušli u taj svet?

BV: Zajedno sa mojom plesnom grupom Keltik Ritam učestvovala sam 2013-te na Tolkin festivalu u SKC-u i bila sam oduševljena programom i Kosplej takmičenjem, ubrzo sam se pridružila Udruženju Valinor iz Beograda i zajedno organizujemo konvencije Tolkinfest, Tolkindan i Games.con. Sarađujemo sa Blitz filmom i učestvujemo na Cineplexx premijerama, organizujemo radionice, a takođe smo često viđeni gosti i na konvencijama po Hrvatskoj, Mađarskoj i Bugarskoj.

  • AVKF: Koliko čujem, skoro ste učestvovali na velikom kosplej takmičenju. Kakvo je takmičenje bilo, gde se održalo, zašto je značajno?

BV: Već nekoliko godina imam veliku želju da posetim Comic con i ove godine po prvi put, bio je organizovan u Sofiji u Bugarskoj na Aniventuru Comic con. Posetila sam konvenciju zajedno sa mojim kolegama kosplejerima i organizatorima iz Udruženja Valinor, Ljubicom Dolašević, Bogdanom Čurguzom, Ksenijom Vukotić, a pridružili su nam se i pobednik Games.con takmičenja Tomislav Bukatarević i Dante Tempest pobednik Tolkindana. Aniventuru Comic con je posetilo preko 20.000 dece i odraslih, prijavilo se preko 250 takmičara za kategoriju Kosplej iz igrice za prvi dan i kategoriju Kosplej iz filma, serija, crtaća ili animea za drugi dan. Pre bilo kakvog takmičenja, tačnije tri nedelje pred događaj, morala sam da pošaljem fotografiju i muziku za lik koji sam odabrala, kraljicu Reginu iz serije ”Once upon a time”, kao i fotografiju završenog kostima i rekvizita. Za našu kategoriju prijavilo se 180 učesnika, a putem prvog kruga prijave, odabrano je oko 120. Značajno je za mene jer sam osvojila nagradu Nakame i to mi je dalo vetar u leđa kada su strane konvencije u pitanju. Velika je čast kada prođeš i prvi krug, a još veća kada se dobije i neko priznanje. To je moja prva nagrada sa Aniventuri Comic con, od ukupno pet koje sam do sada osvojila na konvencijama u Beogradu i Novom Sadu.

  • AVKF: Kakav je osećaj učestvovati na tom takmičenju?

BV: Jedno veliko životno iskustvo. Jako su strogi kada su dolazak i kašnjenje u pitanju. Dolazak u svlačionice je na posebnom ulazu, kako nam posetioci ne bi oštetili rekvizite, a vreme već od 8:30 ujutru i kašnjenje znači momentalnu diskvalifikaciju, zatim od 10h se otvara kutak za fotografisanje, za koji je odgovoran talentovani Andrej Spiridonov, zatim sledi obavezna generalna proba na bini sa svetlima, volonterima i muzikom. Volontere sa razlogom zovu nindže, jer se momci iz petnih žila trude da sve izvedu kako treba na bini.

Imamo prava da povedemo jednog pomoćnika, ali čak i ako ga nemate, uvek će rado uskočiti neko od kosplejera da pomogne. Hala za presvlačenje je ogromna, imamo na raspolaganju puno stolova, ogledala i mesta za pripremu. Zabranjeno je korišćenje vrućeg pištolja iz tehničkih razloga. Dakle kostim mora biti potpuno spreman 24 sata pred takmičenje, bez mogućnosti popravke u svlačionici. Kada je nastup u pitanju, traje od 12h do 14h i možemo odabrati šetnju od 30 sekundi ili nastup od 1:30.

Voditeljski par koji nas najavljuje ima savršenu hemiju, jako su duhoviti i na neki način opuštaju čak i najveće tremaroše svojim dosetkama, a po potrebi i oni učestvuju u nastupu sa kosplejerima, što nigde u svetu ne postoji i hvala im za to. U publici sedi po nekoliko hiljade ljudi koji nas bodre i aplaudiraju sve vreme. Svaki Kosplejer mora znati svoj broj i satnicu takmičenja. Kada bi na domaćim konvencijama objavili da je dolazak kosplejera na lokaciji npr. Novi Beograd u 9h ujutru, a nastup od 12h, kladiim se da se ni jedna osoba ne bi prijavila za takmičenje. Bugari poštuju radno vreme konvencija i već u 9h je bilo na stotine posetilaca u redu za kupovinu karata i ulazak na Aniventuru Comic con koji je zvanično otvoren u 10h. Putuju iz svih gradova a neki takmičari se prijavljuju za oba dana i obe kategorije i imaju pravo svake godine da se takmiče bez obzira na to da li su pobedili ili ne. Na Valinor konvencijama ne postoji zabrana takmičenja, ali prošlogodišnji pobednici se uvek pozivaju da budu počasni članovi žirija na narednom. Ne postoje prvo, drugo i treće mesto, već desetak nagrada i kategorija. Članove žirija čine poznati Kosplejeri iz celog sveta, a ceremonija dodele traje i po 30 minuta.

  • AVKF: Da li ste tamo upoznali nekog poznatog kosplejera?

BV: Na konvenciji je bila i već opšte poznata kosplejerka Okido iz Mađarske, pobednica svetskog kosplej takmičenja C2E2. Bugari imaju jako kvalitetne kosplejere, starosti između 15 i 25 godina koji su jako talentovani. U njihovoj zemlji oni su svi poznati. Izdvojila bih kosplejera Radoslava Petrovog, koji je kao Grdana pobedio na ovogodišnjem takmičenju i predstavljaće Bugarsku u Londonu. U odnosu na Srbiju, imaju mnoge prednosti, dostupnije materijale, podršku roditelja, koji im pomažu i oko pravljenja kostima i finansija, prevoza do konvencija itd, dok se u Srbiji tinejdžeri i dalje plaše osude okoline ukoliko se maskiraju, a da nije u toku Noć veštica.

  • AVKF:  Kako se pripremate za takmičenja?

BV: U srednjoj školi sam bila u dramskoj sekciji, volim glumu i ples, tako da se sa uživanjem pripremam za nastup. Vežbam i po dve nedelje i to u završenom kostimu. Nemam neki specijalni ritual, ali mi mnogo znači kada me u prvim redovima bodre moji Valinorci. Trema uvek postoji, to je pozitivna trema, uzbuđenje. Bez flaše kokosove vode se ne pojavljujem na konvenciji. Kokosova voda je izotonična i hidrira organizam, tako da zahvaljujući njoj ne padam u nesvest. Nošenje kostima, iscrpljuje organizam tokom celog dana i ona dosta pomaže.

  • AVKF: Imate li nešto da poručite mladjim kosplejerima koji su noob-ovi i onima koji ne poznaju kosplej svet?

BV: Ukoliko želite da napravite kostim, počnite na vreme i napravite plan rada i finansija. Kosplej je skup i zahtevan hobi. Internet i video upustva vam mogu olakšati izradu, kao i već postojeći šabloni. Šablone uvek prvo isecite od papira, spojite i isprobajte, pre bilo kakvog seckanja materijala.

Ne štedite na materijalu i uvek imajte rezervni pištolj za lepak. Šablone čuvajte za svaki slučaj. Kosplej vam pruža priliku da putujete, upoznajte nove ljude, prijatelje pa čak i glumce, kao u mom slučaju upoznavanje u bekstejdžu Comic cona sa Tom Vlaščihom iz Igre prestola.

Dakle, čuli ste – sve što je potrebno je trud, dobra volja, trud, nešto novca, trud, slobodno vreme i još malo truda. Mada, kad se sve to sabere, rezultat dobijen usled posvećenosti je svakako grandiozan.

  • P.S. Ovim putem se zahvaljujemo Bojani Vukotić na odgovaranju na postavljena pitanja i udruženju ,,Valinor”.

About Author