Intervju sa Trimurti

Elena popričala sa Trimurti

Mi koji obitavamo na ovim prostorima pod uticajem hrišćanskih uticaja smo se sigurno bar sretali sa pojmom trojstva. Međutim, i drugi narodi su imali taj pojam.

Šta je to što je slično ili pak razlika u prestavljanju pojma trojstva u religiji prosudite sami čitajući ovaj intervju. Ovo trojstvo je deo verovanja jedne kulturološki bogate zemlje. Vodimo vas u Indiju, gde smo ovaj put razgovarali sa Trimurtijem.

AVKF: Namaste. Hvala vam što ste nam dozvolili da malo zavirimo u vaše običaje i verovanja. Možete li nam predočiti kako oni izgledaju u vašoj kulturi, tako što ćete nam se predstaviti?

TRIMURTI: Namaste. Drevni pozdrav koji nosi značenje da ono božansko u meni prepoznaje božansko u vama. Poštovanje vaše duše. I zgodan početak da objasnimo nešto. U hinduizmu se veruje da se čovek reinkarnira, odnosno rađa ponovo. Samim tim, telo je zanemarljivo i ovim pozdravom se pozdravljaju večne duše koja ta zamenjiva tela nastanjuju. Iz tog hinduizma dolazimo i mi. Zovemo se Trimurti, odnosno tri lika. Mi smo Sveto trojstvo hinduizma. Kad ne nastupamo zajedno, mi smo u stvari bogovi Brahma, Višnu i Šiva.  Inače delujemo odvojeno, no u ovom sklopu mi smo međusobno zavisni i dopunjeni. Naš prikaz predstavlja stvaranje, čuvanje i uništenje vrhovnog bića.

AVKF: Kako će vas prepoznati oni koji bi želeli da saznaju nešto više o vama?

TRIMURTI: Lako. Nekad smo jedna figura sa tri glave a nekad trouglaste figure sa šest ruku. Tad nosimo bokal vode i molitveni lonac, što je Brahmino. Držimo disk i školjku koje sa sobom nosi Višnu. A Šiva obično ponese svoj trozubac i mali dupli bubanj, damar.

AVKF: Kad ste rešili da nastupate tako, kao bend? Da li je to nailazilo na ne odobravanje?

TRIMURTI: Još u dalekoj prošlosti. Bilo je tu dosta nesuglasica da li uopšte treba da počnemo da se predstavljamo ovako udruženi. Neke od sektaških religija kao što su šivajizam, vajšnavizam i šaktizam su smatrale da samo njihov vrhovni bog ima tri aspekta. Ne nas troje zajedno kao jedan. Kad kažemo sekta treba napomenuti da je to prvobitno bio izraz za religije koje nisu bile brojne ili priznate kao vodeća. U Kurma Purana smo imali svoj prvi marketinški proboj. Zatim u prestižnom delu Majtri Upanišadu. Vremenom mogli ste nas viđati svuda, kako u spisima tako i u umetnosti.

AVKF: Očigledno ste postali veoma popularni i to jako brzo. Možete li opisati kako su vašu popularnost prihvatale druge religije vašeg podneblja. Šta je na to imala da kaže konkurencija?

TRIMURTI: Jedino da vam opišemo načine njihovog delovanja.

Sauramska sekta veruje da je Surja bog i ne prihvata trojstvo. Naš bend je ponekad imao Surju za člana. Surju je bog ujutru, Višnu popodne, a Šiva uveče. Tako je bar bilo na početku. Sa tom tačkom smo nastupali jedno vreme. Ali je dotična persona rešila da ipak ima solo karijeru zbog verskih nesuglasica. Ima među njima još uvek fanova našeg benda iz tih vremena. Danas nastupamo kao Brahma, Višnu i Šiva.

Šajvizam obožava Šivu. Misle da izvodi pet dela, stvaranje, očuvanje, razrešavanje, sakrivanje milosti i otkrivanje milosti. Oni veruju da mi nismo ekipa od troje nego da svi mi ostali smo samo aspekti Šive. Oni traže da Šiva bude glavni vokal, a mi samo prateći. Pritom hoće da isključivo Šiva osmišljava tačke i nastupe, tekstove i koncepte postojanja nas kao trojstva. Mislim da tu nema reči o nama kao timu, očigledno.

U Brahmanizmu slede Bramu. Kako je on služio Šivu tako i oni. Oni veruju da su Višnu i Šiva Bramina deca. A da je Brama kreator, Višnu održavalac, a Šiva rušilac. Da je Brama taj koji stvara svet i bogove i isto ga tako urušava. Drugim rečima na religijskom nebu indije je kao na muzičkom nebu. Brahmaizam ima svoj bend u kom je Brama očigledno vodeći vokal.

Smartizam nije poistekao iz smart telefona nego je oblik hinduizma koji nastupa kao bend od pet božanstava. Ganeš, Višna, Brama, Devi i Šiva. Ako mi imamo bend, onda su oni definitivno na muzičko takmičenje izašli kao hor.

U Višnuizmu nikako ne prolazi naše trojstvo. Oni veruju da su svi bogovi samo avatari vrhovnog boga. U prevodu kad bi smo nastupili za njih na sceni ne bi bilo nikoga. Za njih su svi bogovi podjednako poštovani. I ničim ne ističu nikoga. Kao kad bi neko slušao muziku ali ne bi imao potrebu da okači specifičan poster omiljenog benda.

Kao što se da videti, konkurencija je velika. Ali ima mesta za sve. U nekim delovima smo popularni mi a negde solo tačke naših članova.

AVKF: Primetili smo da se imena nekih bogova pojavljuju i u drugim grupama, bednovima kako bi ste vi rekli. Kako postižete sve to? Kako stignete svuda u tim uporednim turnejama i solo karijerama?

TRIMURTI: Jednostavno. Mi smo bogovi. Sve smo i svuda. Da bi nas ljudi mogli ispratiti, imamo taj proces reinkarnacije i karme koji smo dodelili našoj publici. Ideja o ponovnom rađanju i otplaćivanju karmičkih dugova nije samo to. Ako imate mogućnost da se rodite beskrajno mnogo puta vi zapravo možete da stignete na sve naše koncerte i izvođenja. Kako solo tako i grupno.

AVKF: Je li to tako uređeno za svakoga ko sebe naziva hindusom?

TRIMURTI: Nismo mi isključivi. Hindus može obožavati jednog boga, više bogova ili nijednog. Neki hindusi su isključivo vegetarijanci dok drugi čak žrtvuju životinje bogovima. Neki poštuju samo aspekte nekog boga.  Ono što ih veže je samsara što znači proces od rođenja do smrti – takozvani životni ciklus. Karma znači delo, odnosno označava čovekove krivice i nagrade. Neki odrađuju kazne unapred da bi prekinuli ovaj lanac da bi se oslobodili karme. Drugi se trude da žive što ispravnije da  ne bi ispaštali u sledećem životu. Stoga, ako neko od njih želi da bude fan ovog ili onog trojstva nije o glavu. U sledećem životu možete promeniti svoj stajling i ispratiti neka druga zbivanja. Možete istraživati beskrajno.

AVKF: Jasno je zašto zapadnim zemljama taj koncept ponovnog rađanja nije blizak. Verovatno im ne odgovara da iznova plaćaju dažbine u neprekidnim bivstvovanjima na zemlji. Sa druge strane nudi prostranost. Sve ono što bi želeo da doživiš ili obiđeš tokom života možeš natenane. Iskustva vaših sledbenika mora da su izrazito bogata?

TRIMURTI: Jesu. Ima samo jedna začkoljica. Kad se rode ponovo, ne sećaju se baš svega.

AVKF: Zašto?

TRIMURTI: Zato što je glupo imati test ako imate odgovore, zar ne? Vraćaju se da nauče nešto o sebi. Da nešto savladaju ili promene. Sa datim odgovorima nikakvi stručnjaci neće postati. Kupljene diplome su varanje.

AVKF: Ako se rodimo ponovo, verovatno ćemo zaboraviti sve ovo pa se nadamo da će te pristati na intervju ponovo?

TRIMURTI: To je nevolja kad si božanstvo. Mi ipak pamtimo. Milioniti isti intervu manje više. Možemo mi to.

 

Dragi čitaoci, ukoliko vam se dopao ovaj intervju potražite priče vezane za našeg današnjeg gosta. Goste. Zavirite u svet indijske religije.

Internet je pun svedočanstava o ponovnom rađanju. Deca su detaljno opisivala svoje prethodne živote. Strahovi koje imaju su posledica najčešće situacije koje su ih u predhodnom koštale glave.

Indijski hramovi su neverovatna arhitektonska dela. Umetnost prikazana na reljefima i statuama je poznata po izuzetnom ukrasu i detaljima.

Legende o životu hindu bogova i boginja su povod za mnoge mudrosti kojom hindu pripadnici uče svoju decu kroz pouke o životu.

Reka Gang se smatra svetom rekom. Izjednačuje se sa boginjom. Voda je svetinja. Pročitajte šta oni kažu u vedama. Stotine hiljada vernika se u ovoj reci kupaju svakodnevno. Grad Benares je najznačajnije takvo odredište na Gangu. Toliko sveti grad, da hindus tu želi da umre kad mu dođe vreme. Posle smrti se spaljuju i njihov pepeo se prosipa po površini ove reke.

Potražite zanimljivosti o fakirima koji su savladali svoja tela i njegove osnovne odlike, kao što je sposobnost osećaja bola. Oni sede na ekserima, gaze preko užarenog ugljevlja.

I neizostavno pogledajte kako izgleda Holi ili holika, Indijski festival boja. Prvobitno nastao kao sreća u braku tek udatih žena na čiji se dan objavljivao spisak veridbi ili udaja. Danas označava dolazak leta. Muškarci donose drva za veliku vatru. U centar vatre se stavlja portret Holike, zle sestre demonskog kralja Hiranjakapišu. Kad padne noć pale se vatre i portret gori kao pobeda dobra nad zlim. Ono što ga čini spektakularnim je pregršt boja u prahu koje oni koji ovo slave bacaju jedni na druge sutradan. Prvobitno namenjen mlađima danas okuplja odrasle iz celog sveta. Igra, pesma i razbijanje ćupova sa obojenim mlekom koji vise sa kanapa je samo deo ovog praznika. Pritom pada osmog marta, pa eto prilike za nešto drugačiju proslavu.

Uporedite otkrića i pokušajte sami da dokučite ko je od ovih naučnika u pravu. Ukucajte neki zanimljiv pojam iz ovog teksta. Posetite muzej, pročitajte knjigu. Kada vas pitaju koga od slavnih ličnosti poznajete imaćete moćne priče.

Do sledećeg druženja i zanimljivih intervjua, na vašem putu saznanja uz vas svim srcem, vaš Autostoperski vodič kroz fantastiku.

 S ljubavlju, Elena Alexandra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.