Izabrana dela Radoslava Raše Slavnića

Šesnaestog juna sa početkom u 19 časova, u prostorijama Zavičajnog muzeja u Rumi održana je promocija Izabranih dela Radoslava Raše Slavnića.

Radoslav je živeo i stvarao u Rumi. Za svega nekoliko godina napisao je više desetina sjajnih priča koje su objavljene u najprestižnijim zbirkama, časopisima i zbornicima u Srbiji i regionu. Ostavio je značajan i veliki trag u domaćoj i regionalnoj fantastici, iako nas je na žalost mlad napustio, posle duge borbe sa teškom bolešću. Iza njega je ostalo obimno i kvalitetno delo, koje je posthumno skupljeno u knjigu ,,Izabrana dela’’-nju čine kratki roman ,,Produženi bez mleka’’, zbirka priča ,,Rabid Serbia’’, i ,,Ostale priče’’, uz biografiju o piscu, recenziju, zatim  ,,Raši u spomen-prijatelji, saradnici, pisci’’ koju čine nekrolozi, posvete, stihovi i pesme, te na kraju i Prilog fotografija iz Rašinog života. Ne treba posebno napominjati koliko je ovo kapitalno delo važno za domaću fantastiku.

 

Promociju je otvorila direktorica Zavičajnog muzeja u Rumi, Branislava Konjević, rečima da je izuzetno počastvovana što je baš muzej domaćin ove promocije. Zatim je nastupilo Srpsko pevačko društvo iz Rume, čiji je Rašo bio član,  dostojanstveno i s uvažavanjem i poštovanjem kako i priliči ovakvom događaju, ali istovremeno i snažno i životno, onako kakav je bio i Rašo-pun života. Nakon toga, Mira Švonja je pročitala Rašinu biografiju, a Sanja Kljajić je čitala ,,Raši u spomen’’ nekrologe, posvete i stihove posvećene Raši.

Na kraju, pročitana je recenzija knjige pod nazivom ,,Priča o svetlosti, tami, slobodi i individualnosti/ Magično tkanje Radoslava Slavnića’’. Promociji je prisustvovao veliki broj gostiju, porodica, rodbina, prijatelji, poznanici, čitaoci, poštovaoci Rašinog stvaralaštva. Kao neformalni predstavnik fantazi zajednice promociji je prisustvovao i poznati pisac i izdavač domaće fantastike Boban Knežević, koji je doneo i časopis sa tekstom posvećenim Raši, te načinio niz kvalitetnih fotografija koje su ovekovečile ovu promociju. Lep gest.

 

Knjiga je izašla u izdanju Srpske knjige M iz Rume, na promociji se delila besplatno, i neće ići u prodaju.

Za kraj, za one koji možda nisu upoznati sa Rašinim delom, navešću citate sa kraja recenzije ove knjige, koji će ih nadam se navesti da se zainteresuju za ovog vrsnog pisca:

Radoslav Slavnić je pisanju pristupao hrabro, odlučno i beskompromisno. Koračao je mračnim stazama, ni trenutka ne oklevajući da zađe u srce čovečije i društvene tame, i da potraži odgovore-zašto, zašto smo takvi? Koračao je kroz tamu, ali je tražio svetlost. Upravo zato što je voleo ljude, što je težio da pronađe ono najbolje u njima, najčovečnije i najhumanije, što je želeo jedan drugačiji i bolji svet, zato se i hvatao u koštac sa tamom i ljudskim zlom-želeo je da ga upozna, da ga shvati-pobedi, da bi mogao da ljudima ponudi viziju boljeg, lepšeg, humanijeg, čovečijeg sveta.

 

I na kraju, njegovo delo, magični svetovi koje je stvorio, živeće večno-jer u njih je pretočeno sve ono što je krasilo Rašu-hrabrost, odlučnost, nesebičnost, humanost, inteligencija. I jedan ogroman talenat, koji će uvek blistati kao zvezda na nebu i srpske i regionalne fantastike, i književnosti uopšte.

About Author