Jer ja sam…

BETMEN! Pa ko drugi? Sinonim za antiheroja i jednog od najpopularnijih superheroja u svetu u jednom. Svoju popularnost zadužuje činjenici da su se mnogi klinci koji su obožavali stripove lako pronalazili u njegovim avanturama.

Heroj kao što je Betmen specifičan je na mnogo načina. Za početak, on nema posebne supermoći koje krase većinu heroja u stripovima. Jednostavno, kako je par puta izgovorio u stripskim edicijama i skoro na filmu – on je bogat. Bogatstvom je uspeo da nadoknadi tu neku sferu svojih sposobnosti, jer nije pogođen ili predodređen nekom posebnom sposobnošću odmah po rođenju ili u nekom delu svog života. To je jedna od stvari koja ga čini zanimljivim i pristupačnim ljubiteljima stripa. On je nedostatak neke određene supermoći nadoknadio godinama treninga kako bi svoju fizičku spremu doveo do maksimuma, kao i visokom inteligencijom i pronicljivošću koje zna da koristi na pravi način.  U modernom svetu on predstavlja dokaz da nisu potrebne supermoći kako bi postao superjunak. Volja, trud i rad su na prvom mestu. I novac, na kraju krajeva.

Jednostavno, Betmen je krunisao svoju popularnost sa prvim stripovima u kojima se pojavio i ta popularnost nije opala do danas. Čak je i veća. Činjenica je da prvi primerak stripa o Betmenu, koji se pojavio 1939.godine danas košta preko 4 miliona dolara. Pravo ime Betmena, koje verujem da svi znaju, jeste Brus Vejn. Ono što se manje zna je ko je poslužio kao inspiracija za Brusa. Naime, on je nastao kao kombinacija dve istorijske ličnosti, škotskog vojskovođe iz 14. veka, Roberta Brusa, koji je poznat u bitkama koje je vodio na strani slavnog Vilijema Volasa i američkog generala Entonija Vejna.

Brus Vejn rođen je u Gotam Sitiju (grad pandan Nju Džersiju, po kreatorima stripa). Rođen u bogatoj porodici, voljen od strane svojih roditelja, Tomasa i Marte Vejn, imao je savršeno detinjstvo. Do jednog momenta koji je promenio njegovo shvatanje sveta i vrednosti u njemu. Brus je bio svedok ubistva svojih roditelja, jedne noći u tihoj i mračnoj ulici u Gotamu. Počinilac ubistva poštedeo je dete, ali mu je ostavio ranu na duši koja se  nikada neće zaceliti. Osmogodišnji Brus Vejn postao je siroče. Iako dete, osveta je ono što mu je na umu i zaklinje se da će jednoga dana osvetiti svoje roditelje i očistiti svet od zločina i kriminalaca kojih je pun. Batler porodice Vejn, Alfred, preuzima odgovornost i brine se o malenom Brusu kome će još dugo vremena biti jedina i prava porodica. Sam trenutak kada je odlučio da će biti upravo – Betmen, različito je prikazan u drugačijim medijima. U filmovima, on u trenutku tuge i besa zbog situacije u kojoj se nalazi beži u šumarak pored groblja gde upada u tamnu pećinu. Kada nekako uspe da shvati gde se nalazi, malog Brusa zaslepljuje huk roja slepih miševa koji ga obavija. U stripovima, Brus je analizirao ko bi mogao biti i šta će predstavljati kako bi uterao strah u kosti kriminalcima i zlim umovima. U trenutku razmišljanja, slepi miš mu je uleteo u sobu i kao biće noći on je pronašao smisao u simbolu letećeg sisara.

Potpuno se prepustio treninzima. Znao je da ne može stati pred lice nepravde tek tako i odlučio je da se u potpunosti pripremi na svaki mogući način kada dođe vreme da navuče crni plašt i zaplovi u noć. Brus Vejn je pored ekstremnih fizičkih treninga, postao majstor u širokoj lepezi borilačkih veština, među kojima su nindžicu, karate, boks i mnogi drugi. Takođe, naučio je veštine medicine od strane monaha iz Nepala, a pohađao je i detektivske škole. U jednom trenutku je čak pomišljao da konkuriše i za FBI-u, ali je odustao od tog poteza jer je na vreme shvatio da ne bi mogao da se bori protiv kriminala ukoliko bi bio ograničen i uvek se nalazio pod lupom pravnog sistema države.

Brus govori tečno nekoliko jezika, već sa 14 godina pohađao je predavanja na mnogim priznatim evropskim univerzitetima, među kojima su Kembridž i Sorbona. U nekoliko navrata čitaocima je predočeno da poseduje IQ – 192. Procenjuje se da je Albert Ajnšajn imao IQ između 160 i 190. Šta se više može reći? Betmen je superheroj – genije.

Koje su njegove najveće sposobnosti? Upravo sve ovo što je navedeno. Njegova pronicljivost, intuicija koja ga je spasila u mnogim neprilikama, neverovatni taktički i strateški um koji u kombinaciji sa psihičkim i fizičkim sposobnostima koje poseduje pravi apsolutni superherojski miks. I naravno, novac. Betmen možda ne bi bio to što jeste da nije milijarder. Ali milijarder koji brine o svom novcu i postavlja prave ljude da upravljaju njegovim korporacijama. Šta bi bilo da nema toliki novac? Možda će se saznati u nekom od izdanja, ukoliko se DC-evci budu odlučili za neku novu igru koja uključuje paralelne svetove ili igru sa vremenskim linijama.

U blizini njegove kuće, tj. vile, u kojoj živi zajedno sa Alfredom, nalazi se specijalno mesto u kome se kuju planovi za borbu protiv zlikovaca – Batcave, ili po naški – Bet pećina. Bet pećina predstavlja prostor obitavanja našeg omiljenog antiheroja kada se sprema za borbu i priprema strategije za susrete sa zlikovcima Gotama. Naravno, Betmen je uvek spreman na sve, pa pored taktike koja je neophodna za svaki susret sa zločinačkim umovima tu su i brojne spravice (gedžeti) koje je osmislio, a pošto je bogat i finansirao njihovu izradu. On poseduje u svojoj kolekciji pregršt sprava i spravica, koje mu u odsustvu supermoći čine vešte saveznike.

 • Betmobil; Može li betmen da leti? Da, donekle. Kako se prebacuje sa mesta na mesto, teleport, nešto drugo? Ono što mu je novac omogućio. Prevozna sredstva koje Brus Vejn ima u svojoj kolekciji su impresivna, a pored svih motora, helikoptera, podmornica i sl, izdvaja se možda i njegovo najprepoznatljivije prevozno sredstvo, Betmobil. Automobil koji ima toliko funkcija da mu je možda ona najosnovnija, prevozna, skoro nebitna.
 • U prevodu na srpski najlakše bi bilo reći – prigodni pojas (Utility belt); Pojas koji Brus Vejn nosi uvek kada postaje Mračni Vitez i nosi odelo Betmena služi kao opasač. Naravno, ne samo kao opasač. Na njemu postoje i pregradice, i fioke, i ladice, i ormani… Mnogo stvari koje koristi u borbama jedan na jedan, takođe su zakačene na njemu i predstavljaju jedan od legendarnih Betmenovih aksesoara.
 • Betarang; modifikovani bumerang u obliku slepog miša. Neko bi rekao da izgledaju i funkcionišu i kao šurikeni. Služe za mnoštvo stvari kao što su razoružavanje protivnika, sečenje (kanapa i šunki), protivodbranu, itd.
 • Pištolj sa kukom; Nema „bet“ ime, ali i te kako ima funkcionalnost. Pištolj koji Brus Vejn nosi sa sobom kad god postaje Mračni Vitez, ima malu kuku zakačenu za vrh i kada se ispali služi za penjanje ili prelazak sa jednog dela, npr. zgrade, na drugi. Vrlo korisna stvarčica.
 • Bet-naočare; Takođe, kada ovako napišem naziv deluje čudno, ali one predstavljaju deo njegove maske i pružaju mu veliku prednost u odnosu na njegove neprijatelje. Pored brojnih dnevnih funkcija, naočare ti daju mogućnost gledanja u mraku, jednu od najvažnijih stvari koje su neophodne noću.
 • Prsten od kriptonita; Ovo pominjem jer smo bili svedoci borbe između Betmena i Supermena u filmskom svetu, dok su i u stripu nekoliko puta ukrštali koplja. Brus poseduje prsten od retkog materijala, kriptonita, koji predstavlja ogromnu slabu tačku Supermena. Betmen čuva taj prsten daleko od svih na posebnom mestu, jer ko zna… Možda će doći trenutak kada će stvarno morati da ga upotrebi.

Pored spravica koje koristi i koje će koristiti, ima i svog pomoćnika. Povremenog pomoćnika, jer, Betmen ipak voli da radi sam. Priča o njegovom pomoćniku veoma je konfuzna kada je u pitanju Robin i nje ću se dotaći drugom prilikom, jer o njegovom liku, koliko god to zvučalo široj čitalačkoj publici čudno, ima dosta da se kaže. A još više o promenama koje je on doživeo od svog nastanka, pa sve do danas. Biće vremena za Robina.

Vreme je i za neprijatelje. Brus Vejn se zakleo kako će služiti ruci pravde, ali na poseban, njemu svojstven način. Ovo su neki od najznačajnijih negativaca koji su se suprotstavili Betmenu, i kratke priče o njima.

 • Tajac, Ćutljivi; Ili u originalu – Hush; Relativno nov negativac, bez lica i imena. Samo tišina… On je u stvari Brusov prijatelj iz detinjstva, Tomi Eliot. Za ono što mu se dogodilo uglavnom je sam kriv, ali kao i svaki pravi negativac, on krivi porodicu Vejn. Kakav je to lik i kakva priča se oko njega vrti – otkrijte sami. Dovoljno je da se probudi zainteresovanost.
 • Otrovna Ivi; Jedna od najpoznatijih negativki iz sveta stripa uopšte. Ivi predstavlja fatalnu protivnicu za većinu rivala, a za Betmena… Pa, on voli takve. Ona nije u potpunosti zla, u njoj ima dobra i smisla za pravednošću, ali problem je što je suviše luda.
 • Zagonetač; Originalno – O svakom liku koji se suočava sa Betmenom može se napisati čitav tekst, a ne samo par rečenica. Tako je i sa Zagonetačem. On nosi sa sobom poseban šmek i to nije posledica nekupanja. Prilično je zabavan i unosi dinamiku u Betmenove edicije stripova. On nije najstrašniji, niti najjači protivnik sa kojim se Mračni Vitez susretao, ali je veoma zanimljiv jer teži da dokaže svoju intelektualnu superiornost nad Brusom.
 • Dvolični; Advokat Harvi Dent. Samo po sebi, advokatsko zvanje vuče sa sobom dvoličnost u poslu, ali Harvi je poseban tip. Harvi ima ozbiljne ožiljke na sebi, kako fizičke, tako i psihičke, od trenutka kada mu je bačena kiselina u lice. Tu svoju mentalnu i fizičku rastrojenost preneo je u novi život koji vodi. Sve svoje odluke donosi pomoću novčića, po sistemu pismo/glava. Samo treba pomisliti da vodimo takve živote, koliko je to preteško. Lakše je kada si malo lud.
 • Žena-mačka; Nikada nije bila klasični negativac, više neko ko je uvek tu oko Betmena, vreba iz zasede – baš kao mačka. Ona i Brus gaje čudna osećanja jedno prema drugom i stvarno se može okarakterisati da je to put između ljubavi i mržnje.
 • Džoker; Naravno. Možda i najpoznatiji zlikovac iz DC univerzuma, a što se tiče poveznice sa Betmenom oni su kao Jin i Jang, haos i red. Jednostavno, ne mogu jedan bez drugoga. Betmen i Džoker povezani su na bezbroj nivoa. Malo uvrnut, ali zato apsolutni manijak, predstavlja negativca koji prkosi Brusovom zdravom razumu i ozbiljnosti. Neverovatno je, ali koliko god da je Betmen inteligentan, Džoker je nekako uvek jedan korak ispred njega. Ukoliko se učini da pravi pogrešan korak ili da gubi bitku, zaokret uvek sledi. Zato je i toliko fascinantan. Takođe, adaptacije Džokera u svetu filma zasigurno su mu povećale popularnost. Fenomenalna gluma Džeka Nikolsona i Hita Ledžera, a u poslednjoj filmskoj adaptaciji, prilično kontroverzna, Džareda Leta i dalje drže Džokera u žiži javnosti.

Ali ni Betmen ne može baš sve sam, iako je poznat po tome da voli da uplovi u noć računajući samo na sopstvene sposobnosti. Ipak, kada se na našu planetu usmere neprijatelji koji žive van Zemljine orbite, tu nastaje problem. Tako je Betmen (voljno/nevoljno), postao član Lige Pravde (Justice League), čiji smo prvi zajednički film imali prilike nedavno da pogledamo. Liga Pravde ima mnogo potencijala da bude dobar filmski projekat, kao i stripski, ali za sada nije dostigla željene visine. Elem, Betmen se prilično dobro snalazi u ovoj grupi superheroja, obzirom da je jedini koji nema moći.

Betmen je jedan od superheroja koji mnogi vole, većina obožavaju, a svi su čuli ili znaju za njega. Pre svega, predstavljen je kao „sivi“ lik, antiheroj, čovek od krvi i mesa sa svim manama u kojima se većina čitalaca pronalazi i uspeva da zavoli. On postoji u DC-ovom univerzumu već dugo vremena i njegova popularnost držaće ga na vrhu lestvice superheroja definitivno godinama u budućnosti.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author