Knjiga o lavirintu Džefa Lemira

Verujem da je svima poznat mit o lavirintu i njegova simbolika. Koliko smo se puta u životu susreli sa nerešivim problemom i pri pokušajima rešavanja se iznova vraćali na početak dok nismo ostvarili željeni cilj. I mnogi pisci poput Horhe Luisa Borhesa, Rodžera Zelaznog, Rika Riordana i Lorensa Darela su inspiraciju za neke svoje radove pronalazili upravo u lavirintu. O uticaju na film, video igrice, muziku i stripove ne treba trošiti reči. Upravo je poslednji pojam glavna nit koja će nas voditi kroz redove ovog teksta.

Džef Lemir (Jeff Lemire) je dobro poznato ime u devetoj umetnosti. Zahvaljujući brojnim nagradama i svom pripovedačkom talentu, ali i prepoznatljivom crtežu, zauzeo je zlatno mesto među brojnim strip autorima. Kao njegova najpoznatija dela bih izdvojio nagradama ovenčani Okrug Eseks (Essex Country Trilogy), Rojal Siti (Royal City), Gideon Fols (Gideon Falls) koji od srca preporučujem, zatim Slatki Zub (Sweet Tooth) po kome je Netflix snimio istoimenu seriju, Niko (The Nobody) i Crni Čekić (Black Hammer) za koju je dobio Ajznerovu nagradu za najbolji novi serijal za 2017. godinu. Na naše tržište je stupio zahvaljujući Komiku koji je izdao Okrug Eseks i 300 Čuda koje objavljuju Rojal Siti i Gideon Fols. Prošle godine je pod etiketom Dark Horse Comics-a objavljen mini serijal Knjiga o lavirintu (Mazebook) koja je potkrepila njegov talenat. Ovoga puta, nismo kaskali za svetom i ovaj klalitetan grafički roman je ugledao svetlo dana na našem tržištu zahvaljujući Darkwood-u.

Glavni protagonista koga pratimo je Vil Voren, naizgled obični građevinski inspektor. Ubrzo saznajemo da u svojoj duši nosi teret izazvan ćerkinom smrću sa kojom ne može da se pomiri. Njegova dnevna rutina je ista. Luta od kuće do posla i nazad nezainteresovan za svet oko sebe. Sve se ubrzo menja kada u gluvo doba noći dobija poziv od kćerke koja mu govori da je pronađe u centru lavirinta. Tog trenutka kreće u fantazmagoričnu potragu ulicama grada koja će ga dovesti do odgovora na pitanja koja su ga mučila. Da li je poziv bio stvaran ili je sve bio plod njegove mašte? Da li je devojčica stvarno živa? Ima li nade za njega? Dokle će ga odvesti njegova potraga? U daljem tekstu slede mogući spojleri tako da čitate na sopstvenu odgovornost.

Od prve stranice kada otac počne pripovest o svom bolu postajete uvučeni u priču zahvaljujući Lemirovom postepenom pripovedačkim tempom. Od početka pratimo Vila u njegovom apatičnom tumaranju od posla do kuće što mu je bila jedina dnevna rutina. Dok on nije imao snage da se pomiri sa kćerkinom smrću, inače velikog ljubitelja lavirint mozgalica, njegova bivša žena je nastavila dalje i osnovala novu porodicu. Neočekivani poziv ga trže iz letargije i tera da krene na put samospoznaje u nadi da će pronaći svoju mezimicu ne sluteći da će pronaći drugo rešenje. Dok pratimo tok potrage, na momente se vraćamo u prošlost gde prisustvujemo provođenju sa kćerkom tokom njenih poslednjih dana. Uzrok smrti nikada nije otkriven, ali vidimo da je ležala na intenzivnoj sa kanilom u ruci.

Lemir je, takođe, autor celokupnog crteža i bojenja. Delo je obogaćeno njegovim prepoznatljivim crtačkim stilom i tamnim akvarelom koji služi radi dočaravanja sumorne atmosfere grafičkog romana. Listajući stranice ćete, uprkos lakoći čitanja, osećati uznemirenost izazvanom teškom tematikom, ali nećete moći da se odvojite od stranica u želji da, zajedno sa našim protagonistom, dođete do odgovora šta se zapravo dešava.

Meni se Knjiga o lavirintu svidela i ima sve preporuke sa moje strane. Darkwood je svih pet poglavlja objedinio u jedan tvrdoukoričeni integral što je dodatni razlog da sebe počastite ovim kvalitetnim radom. Drago mi je što se nekadašnji gigant polako diže iz pepela i sudeći po najavama, nema nameru da posustane. Držim palčeve da nas još dugo povezuje sa kvalitetnim delima devete umetnosti.

Sama poruka priče je jasna: moramo nastaviti dalje sa životom i prihvatimo ono što je nenadoknadivo. I sam autor je izjavio da je rad na Knjizi o lavirintu bio pravo zadovoljstvo za njega, budući da su ga Rojal Siti i Gideon Fols iscrpljivali pošto je imao rokove za njih.

Sudeći po najavama, naše druženje sa ovim kvalitetnim autorom nije gotovo pošto nas u skorijoj budućnosti očekuje objavljivanje još nekih njegovih radova. Do tada, zakoračite u Knjigu o lavirintu ili odaberite neki od tri trenutno dostupna serijala.

About Author