Ko poseduje klingonski jezik? – Tužba protiv Zvezdanih staza: Aksanar

Produkcijske kuće koje poseduju Zvezdane staze se sada suprotstavljaju fanfiku po osnovu toga da je u pitanju kršenje nekih njihovih autorskih prava. Da li se u jednom toliko velikom svetu koji je odavno postao deo svakodnevnice daleko izvan žanrovskih okvira zaista može pozivati na autorska prava?

Spockanalia2
Spokanalija – začetnik fanfika

Kada je 1967. godine izašao fanzin Spokanalija (Spockanalia), definisao je moderno značenje temina fanfik (fan fiction), kao fikciju koju su stvarali fanovi koristeći likove i svetove dela nezavisno od stvaraoca istog. Zvezdane staze su bile prva, ali ne i jedina franšiza koja se ponosila bogatom istorijom svog fanfika. Danas, uglavnom zahvaljujući internetu, verovatno ne postoji nijedno delo masovne kulture koje nema svoj fanfik. Nosioci autorskih prava su se različito odnosili u odnosu na produkciju kompletnih, popularnijih dela fanfika. Uglavnom su ignorisani i tolerisani, dok su ih neki autori podržavali – poput Džosa Vidona, koji je pozvao gledaoce serije Bafi, ubica vampira da čitaju fanfik kada se originalno prikazivanje serije završilo.

Uvod u Aksanar (Prelude to Axanar) je kratkometražni film koji su napravili fanovi, prikazan u julu 2014. godine na konvenciji u San Dijegu (San Diego Comic-Con). Kreatori filma su režiser i scenarista Kristijan Goset i scenarista Alek Peters, dok je novac potreban za snimanje skupljen donacijama fanova, koje su desetostruko premašile potrebnu sumu, tako da je na kraju skupljeno sto hiljada dolara. Kako studio Paramaunt poseduje autorska prava za produkciju filmova Zvezdanih staza, oni su ti koji određuju po kojim pravilima je fanovima dozvoljeno da snimaju filmove koji sadrže likove i druge elemente Zvezdanih staza. Kako jedno od njih podrazumeva neprofitnu prirodu projekta – autorima nije dozvoljeno da prodaju filmove ili bilo šta insipirisano filmom – Goset i Peters su potreban novac skupili od donacija.

Film je odrađen u dokumentarnom stilu, a za temu je uzeta Bitka za Aksanar, u četvorogodišnjem ratu između Federacije i Klingonskog carstva, koja se odigrava dve decenije pre radnje u originalnoj seriji Zvezdanih staza. Autori filma su njime želeli da poruče da je kvalitetne filmove Zvezdanih staza moguće snimati i sa malim budžetom.

Film je dobio dobre kritike, bilo za kvalitet produkcije, glumu i vizuelne efekte, bilo za priču koja je ocenjena kao priča u duhu Zvezdanih staza, pravi i kvalitetan film, na rangu onih produciranih od strane Paramaunta i CBS-a.Vođeni ovim, autori su najavili svoj sledeći projekat, Zvezdane staze: Aksanar, dugometražni film za koji su nastavili da skupljaju donacije. Kao i prvi put, donacije su premašile potrebnih sto hiljada dolara, za šta je najviše zaslužan Džordž Takei, glumac koji je igrao ulogu Hikarua Sulua u originalnoj seriji, promovišući planirani film. Bilo je planirano da se sa produkcijom krene u oktobru 2015 godine, da bi film izašao početkom 2016. godine.

Međutim, nosioci prava za Zvezdane staze, producentske kuće Paramaunt i CBS su se udružile i u decembru 2015. godine podnele tužbu protiv producenta Aleka Petersa i Aksanarove produkcije zbog povrede autorskih prava za oba filma – Zvezdane staze: Aksanar, kao i Uvod u Aksanar, zbog korišćenja zaštićenih elemenata Zvezdanih staza, uključujući scenografiju, likove, vanzemaljske vrste i teme.  Produkcijski tim Aksanara je podneo zahtev da se tužba odbaci kao neosnovana, s obzirom da Paramaunt i CBS nisu specifično pokazali kako su njihova autorska prava povređena.

U odgovoru na zahtev, Paramaunt i CBS su detaljno naveli zaštićene elemente Zvezdanih staza, potražujući do 150000 dolara po svakoj navedenoj stavci. Sudija je odbacio zahtev za poništenje.

Reakcije javnosti, a pre svega trekera – fanova Zvezdanih staza – povodom bitke za Aksanar, ali one pravne, su kao i uvek, podeljene. Pored uobičajene rasprave o tome koliko fanfik u stvari krši autorska prava, posebnu pažnju su privukle određene stavke u tužbi, poput naziva za planetu Vulkan, ušiju samih Vulkanaca, ali i zlatne uniforme Zvezdane flote, kao i klingonski jezik.

Branioci su tvrdili da Paramaunt i CBS ne mogu da poseduju autorska prava na naziv Vulkan, pošto se radi o imenu rimskog boga i uši Vulkanaca pošto su zašiljene uši karakteristika vilenjaka, te su oba javno vlasništvo. Posebno kontroverzno pitanje je ono o klingonskom jeziku, jer nije jasno da li je moguće zaštiti čitav jezik koji je u širokoj upotrebi širom sveta, od strane entuzijasta i fanova Zvezdanih staza. Ipak, sudija je odbacio zahtev za poništenje, tako da je data mogućnost da se tokom suđenja dokaže da su sve ove stavke ipak vlasništvo nosioca prava za Zvezdane staze, a ne javnosti.

Reakcije fanova teško mogu da utiču na ishod suđenja, međutim, neki od njih imaju povelik uticaj na produkcijske kuće, pre svega režiseri nove trilogije, Džej-Džej Ejbrams i Džastin Lin. Oni su urgirali kod produkcijskih kuća da omoguće Petersu i Aksanarovoj produkciji da nastave sa radom na filmu, što je i najavljeno Ejbramsovom izjavom: „Razgovarali smo o ovome i shvatili da ovo nije prikladan način za komunikaciju sa fanovima. Trebalo bi da slavimo tu stvar. Mi, fanovi Zvezdanih staza, smo svi deo ovog sveta. Otišli smo u studio i urgirali da se ova tužba zaustavi, i sada, u sledećih nekoliko nedelja, biće objavljeno da će ova tužba nestati i fanovima će biti omogućeno da nastave sa svojim radom.”

Krajem juna ove godine, Paramaunt i CBS su izdali novi pravilnik sa ograničenjima za fanfik dela Zvezdanih staza. Navedeno je deset pravila, od kojih Aksanar krši barem tri, ona koja se odnose na dužinu filma, budžet i zahtev da glumci moraju biti amateri, a ne profesionalci, te ne mogu biti sadašnji ili bivši zaposleni na bilo kom zvaničnom projektu Zvezdanih staza. Ovaj treći bi možda bio i najteži za ispunjavanje, pošto glavne uloge u Uvodu u Aksanar imaju profesionalni glumci Kejt Vernon, Toni Tod, Ričard Heč, a poseban problem bi bio Geri Gerejem, koji u ovom filmu reprizira ulogu ambasadora Sovala iz serije Zvezdane staze:  Enterpajz.

Ono što u celoj priči ostaje nejasno jesu razlozi za podizanje tužbe. Paramaunt i CBS su u zvaničnom saopštenju portalu Wrap naveli da je razlog tužbe to što je Aksanar predstavljen kao profesionalan, nezavisan film Zvezdanih staza. Ipak, kako se to tačno ovaj film razlikuje od svih ostalih filmova i serija na temu Zvezdanih staza, koji su bili tolerisani u prošlosti, nije tačno navedeno. Aksanar je imao daleko najveći budžet od istih, skoro milion dolara sve ukupno, ali i stav da može da proizvede kvalitet ravan onom profesionalnom. Iako postoje internet glasine da je tim Aksanar produkcije iskoristio deo skupljenih sredstava da sebi plaća plate, ipak nigde nije navedeno da je Aksanar stekao ikakav profit prodajom bilo samog filma, bilo reklamnog materijala na temu istog. Stoga, osim po budžetu i kvalitetu, gotovo da se ne razlikuje od ostatka snimanog fanfika, te ispunjava taj Paramauntov uslov neprofitabilnosti.

Stiče se utisak da ovaj pritisak na Aksanar nije motivisan čistom povredom autorskih prava, iako obe produkcijske kuće imaju legalno i moralno pravo da potražuju ono što im pripada. Gore navedene kritike ocenjuju Uvod u Aksanar kao ostvarenje koje vizuelno može da se meri sa profesionalnim filmovima, mada nije ni blizu tako spektakularan kao Paramauntova produkcija. Ipak, takođe je rečeno da film nosi pravu poruku, onu koja se odnosi na suštinu ideje Džina Rodenberija, a ne na formu Zvezdanih staza, te fantastične efekte i borbe u svemiru – što se može čak posmatrati kao glavna odlika oficijalne trilogije producirane od strane Paramaunta. Česta kritika upućena ovoj produkcijskoj kući je da je zanemarila stare fanove Zvezdanih staza da bi dobila nove, promenom koja je učinila Zvezdane staze i Zvezdane staze: Prema tami filmovima inspirisanim Zvezdanim stazama, a ne filmovima Zvezdanih staza. Možda su Zvezdane staze: Aksanar odgovor fanova na oficijalne filmove, te stoga shvaćen kao pretnja koja mora da se skloni, jer lako može da naraste u dostojnu konkurenciju zvaničnom kanonu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *