Kosplej specijal – Intervju s Anjom Zlatanović

Budući da mnogo pišem o kospleju i larpu (većina larpera su kosplejeri i obrnuto) u poslednje vreme, odlučila sam da vas, dragi moji, častim ovim specijalom. Ovom prilikom sam propitala osnivača ‘’Anung Un Rama Cosplay’’-a nekoliko pitanja o kospleju kao ,,hobiju“. Samo za Vas – Anja Belikov Zlatanović.

AVKF: Već nekoliko godina ste jedan od vodećih kosplejera na „sceni“. Da li biste mi rekli kako ste uplivali u kosplej vode?

AZ: Prvi put sam se susrela sa kosplej svetom 2012. godine kada me je drugarica odvela na „Festival Tolkinove fantazije” organizovan od strane udruženja ’’Valinor’’. Povedena utiskom, postala sam član ‘’Valinora’’ 2013. godine. Zapravo, tada je i počelo moje interesovanje za kosplej. Članovi ‘’Valinora’’ su oni koji su mi omogućili da se upustim u to.

AVKF: Koji je bio Vaš prvi kosplej kostim i zašto ste odabrali baš tog lika?

AZ: Prvi kosplej je bio Meduza iz grčke mitologije. Tema festivala na kom sam prisustvovala je bila mitologija, pa sam, jednim delom, zbog toga izabrala Meduzu a, drugim, jer mi se dopada njen lik i njena priča.

AVKF: Ako nije tajna, kako teku pripreme za izradu kosplej kostima?

AZ: Što se tiče izrade kostima, sve počinje odabirom lika. Zatim se pravi spisak potrebnog materijala kao i plan izrade. Kostim se ne pravi za tri dana, bez obzira koliko lak bio, jer je zaista potrebno posvetiti vremena planiranju i izradi. Uvek postoji neki novi način izrade koji bih isprobala, a da mi je do tada bio nepoznat. Ipak, tu je i problem koji se nekad javlja sa nabavkom određenog materijala.

AVKF: Šta mislite o ,,ClickCON“ konvenciji na kojoj ste nastupali u Kragujevcu skoro?

AZ: Na ‘’ClickCON’’-u je zaista bilo sjajno. Smatram da je,što se tiče organizacije, odlično odrađen posao obzirom da je ovo prvi ‘’ClickCON’’ koji je održan u Kragujevcu. Meni samoj je bilo zadovoljstvo sarađivati sa njima i nadam se, naravno, daljoj saradnji.

AVKF: Kakvi su dalji planovi za kosplej, ako smem znati?

AZ: Što se tiče daljih planova, moj spisak samo raste. Trenutno su mi na vrhu prioriteta likovi Mystique i Storm iz franšize ’’X-Men’’. Zatim, tu je i Pan iz ’’Pan’s Laburinth’’. Pan će biti moj drugi veliki projekat nakon Anđela Smrti iz filma ’’Hellboy II’’.

Dakle, slede ti nove pobede, Anung. Nadam se da ćeš, pored pokoravanja sveta, stići i da se odmoriš.

About Author