Kosplejem u inat koronavirusu – intervju s Milanom Jazbinšekom

Da smo pukli, društvo, pukli smo. Ironija je upravo u tome što mi, superiorna vrsta, stradamo od nećeg tako bazičnog kao što je virus (toliko o neuništivosti čoveka kao predatora na ovoj planeti). No, još čemera nam zaista nije potrebno, pa nastavljam s regularnim programom približavanja kospleja kao hobija neupućenima. Sledi intervju s Milanom Jazbinšekom, alijas All Metal Mickey Cosplay.

AVKF: Da li bi mi se predstavili? Dakle, sve po redu – Ime, prezime, godina rođenja, JMBG (buahhahhaha!)?

 

MJ: Obični ljudi imaju jedan identitet, kosplejeri ih imaju mnogo (hahhaha!)

Ja sam Milan Jazbinšek, dolazim iz Sokobanje i imam 29 godina.

Pored kospleja sam naučio da šijem, a bavim se i kovanjem mačeva, izradom stvari od drveta i crtanjem (pretežno mange), u slobodno vreme sviram gitaru i violinu. Ukratko, ja sam čovek sa mnogo hobija.

 

AVKF: Kako ste se obreli u kospleju, tj. šta Vas je privuklo ideji izrade kostima i njihovog predstavljanja na festivalima?

MJ: Za kosplej sam oduvek bio zainteresovan ali sam mislio da kod nas ne postoji, sve dok se jednoga dana nisam prijavio za takmičenje u manga crtanju u Nišu, gde je pored toga, kako sam posle otkrio, postojalo i kosplej takmičenje. Tu sam upoznao kosplejere koji su mi kasnije dali savete o pravljenju kostima i organizovanju kosplej scene, a zatim sam i sâm počeo time da se bavim.

Sama izrada kostima i predstavljanje lika na sceni je jedan od načina da izrazim svoju kreativnost i podelim je sa ljudima koji dele slična interesovanja. Isto tako, kosplej nije samo maskiranje već psihološki pristup liku kog predstavljate, a to je takođe zabavni izazov.

AVKF: Načuli smo da se bavite aikidoom kao trener. Da li je aikido to što Vas povezuje s ljubavlju prema Japanu?

MJ: Jednim delom da, ali aikido sam počeo da treniram prvenstveno iz ljubavi prema mačevanju. Kasnije sam upoznao čitav svet aikidoa, koji je mnogo dublji od toga kako se inače predstavlja i da je usko povezan sa kodeksom samuraja i to me je povuklo da nastavim trening i usavršavanje tehnika.

AVKF: Da li biste me proveli kroz pripremu jednog kosplej-kostima i nastupa?

MJ: Priprema, odnosno izrada kostima, jedan je od težih ali zabavnih delova kospleja.
Prvo odaberemo lika kog želimo da predstavimo na sceni, a zatim proučimo njegovu odeću, kosu i sve detalje na njima. Zatim odlučujemo koju vrstu materijala ćemo da koristimo za izradu kostima, da li će to da bude neko platno, sunđer, eva pena, itd. Oružje za kosplej se obično radi od drveta ili eva pene. Nakon toga, izrađuje se nacrt i plan, kupuje se materijal, šije se ili lepi.
U međuvremenu, takođe, birate muziku za scenu, uvežbavate pokrete lika kog predstavljate i trudite se da i sami psihološki uđete u lika kako bi ga što bolje predstavili ljudima.

Poznato pravilo u kospleju je da, ma koliko rano počeli da pravite kostim, uvek ćete ga završavati u poslednjem minutu, jer je naše prokletstvo da uvek počinjemo nekoliko kostima istovremeno, a onda se trkamo sa vremenom.

Kad na kraju u poslednjem trenutku, pred izlazak na scenu, ušijete poslednje dugme ili konačno priključite bateriju, kostim je konačno završen.

AVKF: Kako vidite sebe u budućnosti?

MJ: Moje želje su da u budućnosti moji kostimi obiđu ceo svet i, poput svakog kosplejera, trudiću se da moje ime postane poznato i na svetskim takmičenjima.

Pored toga, voleo bih da moji mačevi dobiju mesto na tržištu kako bi moj hobi kovača postao i moj primarni posao.

Usrećena novim poznanstvom i znanjem, mogu samo da, kratko, direktno i nedvosmisleno, napomenem koronavirusu da se tera jer ionako ne paničim, ne zaboravljam peškir i vrlo često perem ruke, a to radi i Milan. Savetujem i vama isto.

 

 

Do skorog javljanja,
Vaša Gospa Smrt (u civilu i karantinu)

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author