Kratko o kritikama „Pljačkaša grobnica”

Te davne devedest i neke, kada je izašla prva igrica sa Larom Kroft, poznatim svetskim pljačkašem grobnica, bila je i ostala momentalni hit. Iako je od tada bilo par pokušaja da se ributuje serijal igara, najveći uspeh je doživeo poslednji, iz 2013. godine. Naravno, pre toga smo dobili i dva filma u kojima Anđelina Džoli glumi titularni lik. Iako veliki obožavalac lika i dela dotične, filmovi se i nisu nešto pokazali. Ipak, o ukusima ne vredi raspravljati, neki samo imaju velika očekivanja. Kad spojite dva tako prepoznatljiva likao kao što su Lara i Džoli, ne možete da nemate velika očekivanja.

U novom filmu po već pomenutoj igricu iz 2013, glavne uloge tumače: Ališa Vikander, Dominik Vest, Valton Gogins, Danijel Vu, Kristin Skot Tomas.

Mišljenja o ovom filmu su podeljena, ali niko ne spori da je Ališa Vikander odradila fantastičan posao. Mnogi kritičari su kritikovali priču i to što ona nije razbijačica glava poput Džoline Lare. Isti ti zaboravljaju da je ovaj film svojevrsni prikvel, iliti kako je Lara postala to što jeste. Teško da u toj postavci može da bude kao Džoli, te je sasvim solidno napisan za to što jeste. Prigovaraju što dobija batina – pa naravno, kad tek ulazi u celu tu priču oko pljačkanja grobnica. Da vidimo kako bi se oni snašli ka bi ih iz udobnih fotelja ubacili u sličnu situaciju. Ranjiva je i ne snalazi se najbolje u svetu u koji je zašla. Ali to je i normalno, u jednom momentu je blago traumatizovana devojka koja vozi bajk po Londonu, u sledećem jurca po džungli nekog opskurnog japanskog ostrva. Ali to ne znači da nije jaka žena. Jeste, samo nije jaka koliko će tek biti. U celoj toj stvari me nervira što su muški kritičari postavljali to pitanje. Kao da nisu imali šta drugo da kritikuju.

Druga kritika je da je sama priča razvodnjena i da nije dostojna početka jedne franšize. Meni se svideo. Lično mišljenje, ali samo svoje i mogu da ponudim. Film je vizuelno fantastičan, a pojedine scene će vam oduzeti dah. Ona u kojoj se Lara penje u zarđali avion koji se raspada govori o tome da su se trudili da isprate igricu (samo da kažem, nisam igrao, ali jesam gledao kuma). Režiser je iskazao poštovanje igri, ali takođe nije sputavao Ališu Vikander i njen talenat, te je nije primoravao na prevelike akrobacije.

Film je pravi akcioni užitak, sa fenomenalnom glumicom u glavnoj ulozi. Ostaje nada da će se franšiza nastaviti, i to predvođena Vikanderovom, da bismo dobili odgovore na sva postavljena pitanje. Nadam se da ćete mu dati šansu, jer vam sledi lep provod. To je sve od mene za ovaj put, samo napred, dragi moji autostoperi i BEZ PANIKE, molim.

About Author