Lukas, br. 02 Grabljivci

Druga epizoda u serijalu Lukas.

Grabljivci ili predatori prekrivaju i naseljavaju svaki pedalj ove naše zelene planete. Na sreću, najvećeg grabljivca ikada, T-reksa, moguće je videti još samo u prirodnjačkim muzejima. Te ogromne zveri su zamenile neke manje, ali ništa manje smrtonosne. Savanom suvereno vlada  kralj životinja, lav, džunglom se šeta tigar, nebo kontrolišu orlovi i sokolovi, kraljevstvo morskih dubina pripada ajkulama i kitovima, svi zaziru od kraljice gmizavaca, anakonde, u svetu insekata caruju bogomoljke i škorpioni. Prva vam je pomisao – imam sreće, živim tu gde ništa od navedenog ne obitava ili makar ne u smrtonosnoj verziji. Samo što ste svi zaboravili na najveću grabljivicu, koja živi svuda i nema ograničenje staništa, a to je čovek. U ovom stripu ćemo imati posla sa dve evoluirane vrste.

Luka Kasalangvida je crtač sa velikom karijerom, naime, autor je: Betmena, Supermena, Spajdermena, Natana Nevera, Dilana Doga i Džejmsa Bonda.

Grabljivci – Počinje upravo tamo gde smo stali u prvoj epizodi. Uviđajem policije na mestu zločina, detektivima nije jasno šta se tu zbilo. Lukas uživa u izlasku sunca, zatim će se potruditi da sazna ko je to ’probudio’ njegovog prijatelja, kao i za to da obezbedi stvari neophodne nekom ko živi. I baš kako smo i očekivali, zapošljava ga naša plavuša. U narednim vinjetama naš heroj upoznaje svoje nove komšije i nešto ubija ženu na sad već njegovoj teritoriji. Izbegava da se sretne sa policijom, koja je opet zbunjena neobičnošću ubistva. U međuvremenu smo opet videli treću zainteresovanu stranu, koja je u potrazi za Lukasom. A Lukas, sledeći svoja pojačana čula i instinkte, prati tipa za koga misli da je sredio devojku iz komšiluka, ali tu samo saznaje da probuđeni nisu jedina neobična vrsta u ovom naizgled tako  običnom gradu. Nakon te uzaludne jurnjave, po prvi put će usnuti u svom novom stanu, osluškujući noćnu vrevu grada. Jutro počinje željom komšinice da telesnom aktivnošću podigne nivo adrenalina u pokušaju da zaboravi užase prethodnog dana, kao i neslaganje sa staricom sa sprata. To sve se dešava u Lukasovom odsustvu koji je na svom novom poslu. A pratimo i treću stranu koja ima svoje nevolje i sukobe. Za našeg heroja je prvi radni dan završen, po povratku u stan nameće sebi ritam normalnosti, dok ga ne prekine kucanje komšinice koja mu traži pomoć, jer joj je prijatelj nestao kada je posetio našu bakicu na spratu. Naš kavaljer će upotrebiti različitost svog metabolizma da nasluti neobična dešavanja u stanu poviše, a pošto ih je naslutio, ne može ih ignorisati je’ l? Dok on pokušava saznati šta se to dođavola dešava, komšinica mu pokušava kupiti vreme za tu njegovu istragu u kojoj će saznati da u ovom gradu živi i više od dve vrste grabljivica. A to saznanje će mu doneti i okršaj sa istim iz kojeg će izaći kao pobednik zahvaljujući samo tome što nije običnjak. Dok se on borio za ’život’, komšinica umalo da ga izgubi. I dok gledamo noćno nebo grada sa našim herojem, i mi kao i on postajemo svesni da je ovo samo početak njegovog novog života i da u gradu živi još mnogo predatora i gladnih stvorenja, koja nam obećavaju još mnogo avantura.

Drugi broj nam je pokazao u kom će pravcu serijal. Lukas ne samo da je drugačiji od običnih ljudi, već i onih svoje vrste. Mišljenja sam da nam je Mikele Meda sa Lukasom stvorio jednog heroja kog ćemo dugo da pratimo. Poučen slabom prođom njegovog Dampira kod nas, neću to tvrditi sa stoprocentnom sigurnošću, ali scenario ovog broja mi daje za pravo da se nadam Lukasovoj boljoj sudbini. Što se crteža tiče, on je bolji no u prvoj epizodi, posebno izdvajam scenu Kasalangvidovog majstorstva, kada lik prolazi pokraj ogledala u kom mu se vidi odraz. U gradu mrtvih nas u sledećoj epizodi, siguran sam, čeka još ’stvorenja’ kojima treba utoliti glad, ma koje vrste ona bila. Nastaviće se.