Maestralan u svojoj grubosti – povratak „Torpeda”

Povremeno mi naiđu dani kad se čini da je svaki problem, zađevica ili neslaganje rešiv provlačenjem tupih i zarđalih predmeta između četvrtog i petog rebra neistomišljenika.

Budući da se smatram (donekle) civilizovanom osobom i da ne živim u Teksasu, korišćenje gorenavedenih alatki može da za posledicu ima moje smeštanje u sobu dimenzija 2×2 metra sa rešetkama.

Zato, dok mi ne odobre dozvolu za pištolj, moraću da se zadovoljim da ,,tompsonku“ vidim samo u stripu, a koji strip je bolji primer nego ,,Torpedo“, čiji reprint je predstavljen 22.11.2018. godine u 19h u ,,Srećnoj galeriji“ SKC-a u Beogradu.

Prvo i prvo, ko je tačno ,,Torpedo“? ,,Torpedo“ ili ,,Torpedo 1936“ je španski strip nastao pod dirigentskom palicom scenariste Enrikea Sančeza Abulia i (prvog ilustratora) Aleksa Tota, koji je napustio projekat nakon samo dva ilustrovana toma jer mu je Abulijev mračan humor išao na živac. Tota je zamenio Džordi Bernet, a prva epizoda je objavljena 1982.godine u španskom horor magazinu  „Creepy“.

Titularni lik je plaćenik Luka Toreli, kriminalac koji k….hara podzemljem Nju Jorka u vreme Ala Kaponea i Frenka Dilindžera. Dakle, imamo organizovani kriminal, nasilje, porok i salonske lepotice – sve ono što opisuje period Velike Depresije tridesetih i četrdesetih godina dvadesetog veka.  Sam naziv ,,torpedo“ je žargonski termin za ,,tihog ubicu“.

Nakon gnusnih okolnosti u detinjstvu, Luka je zgrabio utoku (taj nije kukao za Frojdovom opsesijom majkom) i prebegao u Ameriku, gde sa partnerom Poljakom Raskalom i prefriganom prostitutkom Suzan stvara svoje carstvo u podzemlju Velike jabuke.

Neko vreme je Luka bio zakopan ispod drugih izdanja, skoro zaboravljen. Zašto? Moguće je da odgovor leži u činjenici da ,,Torpedo“ odiše brutalnošću i odsustvom želje da ,,šminka“ ionako već čemerno poglavlje u istoriji Amerike,  Evrope i Azije. Luka Toreli naprosto nije lik koji može i treba da bude romantizovan, jer ukazuje na svu strahotu kriminalnog podzemlja, svu nizinu ljudskih strasti. ,,Torpedo“ jednostavno, bez uvijanja, ukazuje na lepotu u surovosti, ako je tako nešto uopšte moguće sklepati i koristiti kao frazu, te svakako nije za svačiji želudac.

Ipak, budući da je ipak opet osvanuo umešnošću R.M.Gere, Alekse Gajića, Darka Perovića, Tonija Fejzule, Ivice Stevanovića, Ivice Sretenovića i mnogih drugih u više pisanom, a manje ilustrovanom izdanju ,,System Comics“-a izdavača Igora Markovića, izvesno je da je vreme Luke Torelija ponovo došlo. Pripremite peškire, jer sada treba da paničite. Zvekete, ,,Rođaci“!

P.S. Ovim putem se srdačno zahvaljujem se ,,Srećnoj galeriji“ Studentskog kulturnog centra i izdavačkoj kući “System comics“ na odlično organizovanom hepeningu i pozivu na promociju reizdanja ,,Torpeda“ .

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author