Marsonic 14

Marsonic 14

Čudni su putevi dostave u regionu, pa sam tako sticajem okolnosti propustio recenziju broja trinaest koji je simbolično bio tematski sa horor pričama tj. prepustio kolegi Mirnesu Alispahiću koji je to uradio jako dobro. Jedino šteta što su neki propustili moje visoke ocene (prepoznaće se sami), ali eto, sada opet imaju šansu da zablistaju.

Generacija osvete, Aleksandar Kostjuk – Priča o tome koliko se osveta može ohladiti da bi se servirala. Ali i o tome da su ljudi – ljudi, ma koliko napredovali i bili inteligentni. Dobra strana priče je da se drži forme kratke pripovesti i ima samo tri lika, kao i sama radnja. Loša strana je što deluje kao deo veće celine i ponegde se autor treba osloniti na emocije ne na reči da objasni. Ocena ****.

Rat samo uzima, Vedran Mavrović – Epska fantastika, koja govori o gubitku i užasima rata. No, i kako u najcrnjem pronaći dobro. Dobra stvar u priči je što je tečna, pismena i vuče na čitanje. Loše je što je kliše i predvidivo, te deluje kao deo romana. Ocena ** i po.

Bunar, Sanela Piranić – Horor može da bude u svim oblicima, pa i u bunaru i kolotečini života. No možda je veći horor poželeti pogrešnu želju. Dobre strane priče je pismenost, tok i oseti se potencijal autorke. Loša strana, malo je ravna, kao da je napisana da se obavi posao. Ocena ****.

Šaka soli, Mira Satarić – Jedan od stalno prisutnih autora u Marsonicu. Od nje smo navikli na naučnu fantastiku, pa je stoga malo iznenađenje ova priča koja spada u epsku fantastiku. Ustvari, vrlo dobar primer dobre feminističke pripovesti o jakoj ženi sa pravom na izbor da bude i slaba. Dobre strane priče su dinamičnost, tera na čitanje i sad već ozbiljno izbrušen stil. Loša strana je što mislim da se oseti da autorka nije uživala u pisanju ovoga ili bar nije sva bila u ovome. Ocena ****.

Amiši u Svemiru: Preživjeti Masadu, Ivan Lutz i Gordan Sundać – Nastavak svemirske opere o zaštitnicima vaskolikog kosmosa. Odnosno Jeb u poteri da oslobodi svoju ljubav. Dobre strane priče su da autori tačno znaju šta hoće i to da je ovo primer onih treš priča sa samih početaka žanra. Loše strane ovo je nastavak i uprkos kratkom podsećanju na početku zbunjujuće je ako nemate prethodnu i tu je i problem: prekratko je i hoću još! Ocena *** i po.

Svjetionici, Edi Ferhatović – Naučna fantastika u svem svom sjaju. Zavera u zaveri, nauka i žrtvovanje, sve to ima ova priča. Dobre strane su skoro pa sve, priča ima razradu, poentu i preokret, što je na ovom malom broju strana za svaku pohvalu. Loša strana, je li baš moralo da svetle tirkiznom? Ocena *****.

Žuta gospođa, Miloš Mihailović – Rat je horor sam po sebi, još kada ga začiniš ’nečim’. Pobednici pišu istoriju, ali i zlodela. Dobre strane jako tečno, pismeno i osetno je da će pisac tek pokazati svoj potencijal. Loše strane na momente višak prideva, što je verujem posledica pisanja poezije i priča se oslanja na niz slučajnosti. Ocena ****

Zaboravljeni, Mirnes Alispahić – U ovom hororu mogu se lako nazreti autorovi uzori, jedan od njih je svakako Robert E. Hauard. Vera može da spasi, ali ni bogovi nisu svemoćni su reči sa kojim možemo opisati ovu pripovest. Dobre strane su to što je autor postigao da liči na uzor, a zadrži osobenost, pismenost i atmosfera.  Loše strane početna iscepkanost je preterana i ponegde suvišni pridevi. Ocena ****.

Mens sana in corpore ginoido, Tamara Babić – Budućnost je ženska, moglo bi se reči. A ona sa sobom nosi probleme rasizma i opstanka. Dobra strana u priči je jasno izražen stav autorke kojim ne podilazi čitaocu. Loša strana previše usredsređeno, nema sveta oko priče tj. jedva da se može zamisliti. Ocena ****.

Thantos, Ratko Martinović – Zaborav, ludilo, eksperiment, sve to sen nalazi u ovoj priči. Dobra strana autor se uspeva izvući iz zapetljanosti koju je sam priredio. Loša strana na momente pretenciozno i previše nejasno. Ocena **** i po.

Rađanje zvezde, Bojan Brnjoš – Topla priča o ocu i kćeri. Sve za dete, dete nizašta. Dobra strana priča će vas dotaknuti. Loša strana – ova priča nije fantastika. Ocena ***.

Sljedeći korak, Ed Barol – Evolucija je odlučila da se pobrine za opstanak vrste. A različitosti se ne trpe u našoj vrsti. Dobra strana je što je priča kompaktna nema posebnih iskliznuća. Loše strane su što se autor samo delom  može uneti u trudni ženski lik i nedovoljno pažnje posvećeno užasu izumiranja, sve je u maniru ’dešava se i ne možemo tu ništa’, a to nije ljudski, bez obzira na broj neuspeha pokušavali bi. Ocena ***.

Neka bude, Aleksandar Kostjuk – Usamljenost nagriza sve pore, da bi je prekinuo junak će rizikovati i život. Dobra strana stripa je što se oseti emocija. Loše strane su što za ovakav scenario treba veći broj strana i autor koristi mnogo crne boje maskirajući time mnoge nedostatke, čest trik kod početnika. Ocena ** i po.

Nadzornik, Maja Perak – Bog sve vidi, samo nije zainteresovan da se meša. Dobra strana je poenta. Loše strane su što autorka tekstom objašnjava šta bi trebalo da vidimo umesto da to sami zaključimo i to što je crtež sem zadnjeg kadra prilično slab. Ocena ** i po.

Po mojim ocenama se vidi da je ovo veoma dobar broj. Uz manje oscilacije, slobodna tema je donela zaista sjajne priče. Ali ono šta više raduje od toga je činjenica da sam neke visoke ocene dodelio piscima koji se prvi ili drugi put pojavljuju i takoreći su sveža krv na sceni. To je razlog da se zahvalim ljudima iz Marsonica što imaju sluha za mlade i talentovane autore i svaki broj iznedri neko novo ime. Takav način rada može doneti samo dobro žanru u regionu i za svako pohvalu je, a pošto se to savršeno poklapa sa radom i idealima da tako kažem našeg portala/udruženja mi ih na ovaj način rado pomažemo i promovišemo. Ne ostaje mi drugo nego da Marsonicu poželim još mnogo mladih autora i brojeva, a nama ovakvih tekstova. Do narednog broja – uživajte u čitanju.

About Author