Marsonic 16

Prošlo je neko vreme od kada sam pisao o Marsonicu. Zamenjivali su me neki ljudi, ali nije to to. Em vama nedostaje da vas opletem, em meni nedostaje vaše pisanje. Tako da, dobili ste me nazad na čist sentiš, pa iako u silnim obavezama, za ovo nalazim vreme. Pre nego nastavim, valjalo bi da spomenem da su kolege  iz Alienus izdavaštva krenuli i sa izdavanjem romana, na čemu im čestitam. Detaljnije ću o ovome prilikom prikaza jednog ili oba romana do sada objavljena, jer ipak, ovom prilikom bih se posvetio pričama. Verujem da su dobre. Parni brojevi zbirke su netematski i uvek donose nešto viši kvalitet, budući da autori imaju svu slobodu za da pokažu svoju kreativnost i imaginaciju.

 

Posljednji čitatelj, Jurica Ranj – Autor koji je dobro poznat nama što čitamo Marsonic. Ima veliki potencijal, još samo da ga u potpunosti ostvari… Ovog puta sa pričom o piscima koji spasavaju svet pišući. Originalna ideja. Malo nedorečena izvedba. Mene kao čitaoca zanima kako to Posljednji čitatelj uništava svet, sa objašnjenjem jačim od tako je kako je. Nedostaje više detalja, razrada, kao i izgled tog sveta. Možda je dobra ideja za novelu? Verujem da će pisac znati najbolje zašto mu dajem nižu ocenu nego obično i da će se vratiti onakav kakvog volim da ga čitam.

Ocena: 7

Pet baba u Renaultu 5, Ed Barol – Tvorac knjige Vrelo tame već nas je ranije udostojio pojavljivanja u Marsonicu. U ovoj pripovesti govori o kraju sveta. Dakle, kliše ne može biti veći, ali ispričan sa dalmatinskim šmekom. To je ono šta govorim sve vreme: ne trudite se biti originalni, sve dobre priče su već ispričane, pišite poznatu priču na svoj način. Edu veliko bravo za priču.

Ocena: 7

 

Sve boje Mezara, Mira Satarić – Došli smo do Marsonicovog zlatnog perca, tj. autorke čije su sve priče objavljene u ovom zborniku nagrađene (7 priča i novela, ne brojeći ovu, naravno). Dokazan pisac? Srećom ima nas da je držimo podalje od dizanja nosa. A ovo je priča o tome kako kazna prerasta u izbor, a majčinstvo u kraljevanje. Solidna je ovo pripovest, ali…nedorečena… Kao da nedostaje deo. I ovo je materijal za novelu, pa joj sledi urednička kritika.

Ocena: 9

Crni i bijeli, Jelena Crnjaković – Takođe jedna od autorki koja se redovno pojavljuje u zbirci Marsonic. Napisala je više neobjavljenih romana. Epska fantastika sa antiheroinom koja ne pravi izbor između dobra i zla. Tečno i čitko. Manu predstavlja to što deluje kao da je istrgnuto iz veće celine.

Ocena: 7

Između korica, Monika Madžar – Debitantkinja. Uvek se radujem novim licima. Horor bajkica o jednoj knjizi. Fino počinje i dobro teče, a onda čitaocima nepotrebno sve potanko i do detalja objasni, ne ostavljajući ništa njihovoj mašti.

Ocena: 6

Sjećanje, Vedran Mavrović – Pisac kog redovno viđamo u Marsonicu. Opet epska fantastika, ali ovog puta sa zanimljivom pričom o teretu sećanja i koliki je teret odsustvo istih. Veoma mi se dopala ideja priče, ali opet mi deluje kao nešto izdvojeno iz veće celine.

Ocena: 8

Putovanje kroz Darviliju, Ines Vajzović– Još jedna debitantkinja. Ovde je reč o društvenoj igri i koliko vas može uvući u svoj svet. Tehnički dobra priča, emotivno dobro počinje, pa pređe u ravnu liniju. Reakcije likova neuverljive. Samo ću reći Džumandži.

Ocena: 7

Šuma, Marija Pilić – Opet novo lice, dame osvajaju Marsonic. Pripovest o kuriru koji ima način da prođe kroz začaranu šumu. Stilski veoma dobro, pokazuje ljudsku prirodu savršeno – odlična priča.

Ocena: 7

Amiši u svemiru: Spaliti Draco!, Ivan Lutz i Gordan Sundać – Članovi uredničkog tima Marsonica i autori romana Drum i Novi poredak. Nastavak priče o Amišima je sjajan. Ono što bih izdvojio kao poseban kvalitet jeste svest autora da je ovo treš, kao i njihov već skoro usavršen tehnički stil. Malo su zbrzali kraj, ali slika ostaje pozitivna.

Ocena: 9

Došli smo do kraja još jednog broja Marsonica – ne možemo biti nezadovoljni kvalitetom priča. Naprotiv, autori su se solidno potrudili. No, primetićemo da je zbirka manjeg obima nego inače, pa možemo i pretpostaviti šta je sve stiglo na konkurs, a nije bilo za objavljivanje. Veliko razumevanje za kolege iz Slavonskog Broda. Iskoristiću, stoga, priliku da pozovem sve autore da pošalju priče za naredni sedamnesti broj Marsonica sa temom vojne fantastike. Toliko od mene ovog puta, srećno na konkursu i gledamo se ‘preko nišana’.