Merkurio Loi, tom 1 – Alesandro Bilota, Mateo Moska, Đampjero Kazertano

ŽANR: horor/triler
ORIGINALNI NAZIV: Mercurio Loi
SCENARISTA: Alesandro Bilota
CRTAČI: Mateo Moska i Đampjero Kazertano
ZEMLJA: Italija
GODINA IZDAVANJA: 2017.
OCENA: 8

 

 

 

Čarobna knjiga sve više znači na srpskoj stripovskoj sceni, izdaju mnogo dosad neizdatih stripova, što ne čudi toliko kad su u pitanju američki i belgijski autori. Ali kad je u pitanju italijanski strip i gigant Serđo Boneli Editore malo jesmo iznenađeni, što zbog drugih izdavača koji pokrivaju veliki broj njihovih izdanja, što zbog činjenice da mislimo da smo sve junake te kuće do sada upoznali.

No, eto još jednog novog da nam se predstavi, u liku Merkurio Loia. Pošto serijal u Italiji nije završen, ne zna se koliko tomova može biti, ali se zna da nas drugi očekuje već u septembru, a potom u ustaljenom ritmu na svaka četiri meseca, što je sasvim korektna brzina izlaženja, s obzirom na to šta sve izlazi i kolika nam je platežna moć. Ono šta treba naglasiti u vezi sa ovim serijalom je da je, za razliku od većine Bonelijevih redovnih izdanja, kompletno u boji. U ovom tomu nas očekuju dve priče, a nemamo još informacije o obimu sledećeg.

Pokrajina Lacio, grad Rim, dom je našeg novog junaka. Glavni grad Italije je definitivno pravi izbor za istorijski triler, jer gde ćeš bolje mesto za takav zaplet od sedišta jedne imperije i sedišta katoličke crkve. Da ne pominjemo legendu o tvorcima Rima ili to da je drugi najstariji grad Evrope i još mnogo zanimljivih činjenica i priča o gradu u čiji ćemo 19. vek upravo uroniti.

Alesandro Bilota – scenarista nekih vrlo dobrih epizoda Martija Misterije, proslavio se stvaranjem Planete mrtvih – podserijala Dilana Doga, a čest je i u serijalu Jedno doba, jedna priča.

Mateo Moska – crtač kog isto često možemo videti u serijalu Jedno doba, jedna priča  i ponekoj epizodi Lazarusa Leda.

Đampjero Kazertano – crtač koji  je radio na Kenu Parkeru, Martiju Misteriji, Dilanu Dogu, Napoleonu i Jedno doba, jedna priča.

RIM, GRAD BEZUMNIKA – profesor Loi i njegov pomoćnik Otone su nestali te je profesorov sluga uznemiren do krajnjih granica. Naš heroj je u životnoj opasnosti, ali Otone stiže na vreme da ga spasi. Profesor nije uveren da ga je ovaj slučajno spasio, veruje da je sve neki veliki plan njegovog ultimativnog neprijatelja Tarčiza. Dok isti čeka izvršenje smrtne kazne, Merkurio šeta Rimom i pruža nam šansu da se upoznamo kako sa našim glavnim junakom, tako i sa sporednim likovima, tajnim društvima, ali i samim Rimom. Sa nekim tako inteligentnim i radoznalim kao Merkurio, takve šetnje ne mogu biti dosadne, možete doživeti avanture, tajne i bol da svakako, ali vas neće obuzeti dosada.

ZAKON ODMAZDE – upoznajemo profesorovu verenicu Amaliju, takođe, saznajemo priču pukovnika Belfora. Otone ima problem, a da se stvari zakuvaju dodatno će se pobrinuti činjenica da se Odmazda vratio u grad, maskirani pravednik koji kažnjava grešne. Avantura i misterija baš onakva kakva privlači Merkuria, a izaziva negodovanje kod Amalije. Jurnjava Rimom za nekim tipom pod maskom, našeg junaka će dovesti do prosvetljujuće istine, da maske svi nosimo, pa i on sam.

Jedna stvar koju moram odmah da pohvalim, ostavljanje Bilotinih predgovora i još bolji prevod istih. Bez njih bi strip ostao bez duše. Što se scenarija tiče, priče nisu nešto preterano komplikovane, ali od starta su takve, i uopšte se ne osećaš toliko oštećeno zbog toga, jer je sve to protkano obilnom dozom podrugljivosti i sarkazma. Takođe, druga priča je ogroman omaž filmu Vidoko iz 2001. godine. Crtači su veoma dobri, a meni je više prijao Moska sa svojim pozadinskim detaljima, no Kazertano koji je umešniji sa licima. Nadam se da ćemo još dugo šetati Rimom sa Merkuriom Loijem i Otoneom.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author