Metabaron je izgubio rat

Huan Himenez, jedan od najvećih strip crtača današnjice nas je napustio u 76-oj godini, posle kraće i teške bolesti (Korona virus). Iza njega su ostali sjajni stripovi poput stripova The Metabarons, Leo Roa i Heavy metal. Ovaj Argentinac koji je zadužio evropski strip, pohađao je Akademiju likovnih umetnosti u Barseloni. Njegove prve priče, objavljene su u argentinskim časopisima Colomba i Record. Potom odlazi u Španiju gde radi za časopise Zona 84 i Comix International te italijanski Lanciostory, Skorpio. Njegovo dela iz ranog razdoblja uglavnom su iz  ratnog i naučno-fantastičnog žanra. Osamdesetih godina, postaje poznat i po radu na crtanom filmu Heavy metal. Iz ovog vremena datira i ono što je svrstano među njegova najbolja dela, kratke priče poznate pod naslovom Vremenski paradoks. Valja spomenuti i Grad, kojeg je napisao zajedno sa Rikardom Bareirom i Četvrtu moć. Stil mu je postao poznat po izuzetnoj pažnji koju posvećuje istorijskim činjenicama: njegov serijal As pik je poznat po tome, kao i Komična enciklopedija drugog svetskog rata. 1990 godine on je učvrstio svoju poziciju u svetskom stripu  time što je izabran za najboljeg strip crtača od strane evropske publike i poneo je mnoge uticajne nagrade, od kojih i Gaudi nagradu na  Feria Festivalu stripa u Barseloni. 1992.godine upoznao je Hodorovskog i zajedno sa njim stvorio sjajan strip The Metabarons.  Sarađivao je sa autorima kao što su Karlos Triljo, Roberto Dal Pra i Emilio Balkarse.

Huan Himenez je imao i izlete u svet epske fantastike, stripom Me, dragon, koji je trilogija o maču i magiji. Vratio se u svet naučne fantastike saradnjom sa Ričardom Malkom na stripu Segmenti. Objavljivao je stripove za vodeće svetske i evropske izdavačke kuće, radio ilustracije za filmove, naslovnice knjiga i ilustracije za video igre.

Stripovi poput Lea Roe, koji je svemirska epopeja, koja se bavi vizijama budućnosti, putovanjem kroz vreme i prostor, svemirom i The Metabarons, sa takvim spoj nasilja i humora kakav je retko prisutan su mnogo više od stripa. Ono što će vas svakako ostaviti bez teksta jeste količina inspiracije koju autori crpu iz grčkih tragedija i umetnička dimenzija devete umetnosti, koja je zasigurno odgovorna za to što je Huan Himenez legenda svetskog stripa.

Njegovim odlaskom svet stripa je izgubio mnogo, ali je ovaj stvaralac ipak ostavio svoje besmrtno delo da i posle njega živi.

About Author