Mirotvorac, kulminacija Ganovog samoubilačkog odreda

Najavljena kao serija, saga o postanku Mirotvorca čiju ulogu tumači poznati kečer Džon Sina, počela je s emitovanjem na HBO MAX platformi, s tim da su izašle prve tri epizode ove serije od osam epizoda. Emitovanje će trajati do polovine februara, i za sada nije poznato da li će biti i druge sezone, ili će produkcija odabrati drugačiji pravac pri snimanju serija i okušati se sa sličnim projektom inspirisan manje poznatim superherojem, što postaje „modus operandi“ velikih filmskih studija.

Premisa spin-off-a je bazirana na sporednom superheroju kojeg smo mogli da vidimo u ributu Samoubičakog odreda Džejmsa Gana. Podsećamo da je prvi film Samoubičalki odred 2016 Dejvida Ajera, s ocenom 5.9 na IMDBu došao u vreme kada je Džejms Gan bio pod sankcijama zbog kontroverznih tvitova, a već 2017, uz podršku fanova, nastavio s radom i snimio Čuvare galaksije 2 s Marvelom. Ganov Samoubilački odred je onda došao kao neka vrsta iskupljenja DC-ja, pa se u svetu ljubitelja herojskih filmova ovo delo smatra prvim i pravim „odredom“, dok se prethodni namerno zapostavlja i karakteriše kao greška u produkciji. Ono što nam se jasno stavlja do znanja jeste da će svi budući projekti i nastavci biti vezani za Ganovu verziju, umesto za prvobitnu Ajerovu.

Ovde se radnja direktno nadovezuje na Ganovu verziju Samoubilačkog odreda, pa tako posmatramo šta se dogodilo nakon učestvovanja Mirotvorca u projektu Morska zvezda. U pitanju je lični rast lika Kristofera Smita s alter egom Mirotvorac, uz bizarne i komične situacije s novim timom pomagača u slučaju Leptir. Pored ovog lika, repriziraju su još poneki sporedni likovi iz Ganovog filma.

Karakterizacija Krisa se primarno zadržala na njegov odnos s ocem kog tumači Robert Patrik koji se proslavio ulogom negativca u Terminatoru 2 u kom je glumio policajca od tečnog metala. Osetno je prisustvo modernih liberalnih upleta u priču, pa tako dobijamo LGBTQA+ elemente, ali i prisustvo kontra elemenata u vidu -izama sa seksizmom i rasizmom kao dve dominante odlike kod glavnog lika i njegovog oca. Iako su ove stvari u direktnom sukobu, radi se o blagim reprezentacijama i obično igraju na kartu komičnog. Gan se opredelio da razradi ovaj lik, pošto on jedini nije dobio potpuni prikaz „očinskih problema“ kao ostali u Samoubilačkom odredu u kom su maltene svi likovi imali varijaciju sličnih problema u porodici. Pored toga, odnos glavnih likova s epizodnim likovima je rezervisan isključivo za neugodne situacije i dijaloge u kojima se sagovornici često rugaju pripadnicima Lige Pravde poput Akvamena i Betmena. Kakve situacije očekuju Mirotvorca, ostaje da se vidi u budućim epizodama, a pošto je Džejms Gan scenarista i poducent, možemo pretpostaviti da se radi o linearnoj priči s dosta dovitljivih komentara i iščašenih obrta.

Produkcija se ovde ne usteže od prikaza golotinje i brutalnih scena borbi, kao i šokantnih scena koje nisu preporučljive publici sa slabim stomakom. Muzika, seting i šarm koji serija nudi vaga prema kulturi iz 80‘, glam roku i jarkim bojama. Međutim, radnja se ipak odvija u sadašnjosti, tako da je vizuelni utisak zasićen sivilom i crnilom po kome se DC proslavio.

Ocena na IMDB-ju za ovu seriju iznosi 7.8, što nije presudni činilac da će kvalitet ostati nepromenjen do kraja emitovanja. Planovi DC produkcije su za dalji period najavili nastavke Akvamena 2, Šazama 2, kao i filmove o Flešu, Superdevojci i Crnom Adamu. Kako će se ti filmovi pokazati kod publike, ostaje da vidimo kada izađu u bioskope ili pak budu prebačeni na neku od strimujućih platformi.

About Author