Monstrumesa 3

ŽANR: horor/epska fantastika

IZDAVAČ ZA REGION: Dibidus

ORIGINALNI NAZIV: Monstress: Haven

SCENARISTA: Mardžori Lu

CRTAČ: Sana Takeda

ZEMLJA: SAD

GODINA IZDAVANJA: 2018.
OCENA:

 

Treći tom možda najboljeg tinejdžerskog serijala koji još nije završen predstavljam jako brzo nakon drugog, jer zamislite našao sam vremena za čitanje – posledično i pisanje. Doduše, gorepomenuti pridev tinejdžerski bi trebalo da ide u navodnike, ali tako ga je karakterisala nagrada Ajzner koju je dobio u više kategorija. Što je opet jedna od odlika fantastike, još od njenog nastanka. Uvek je samu sebe sabijala u neke sužene okvire i domete. Oduvek mrzim tu činjenicu – dovraga sa tim ’tinejdžerski’. Želim sam da biram šta ću čitati, nikakve odrednice mi neće sužavati izbor. Ovaj  strip možda dinamikom i jeste za nešto mlađe, ali svojim kvalitetom briše tu odrednicu i postaje delo za svakog stripoljupca koji drži do sebe. A ponekad nije loše ni osetiti se mladim u ludilu i snazi brzine dešavanja koje nosi serijal.

Interesantan je izbor domaćih izdavača koji su se opredelili da nam u velikom broju donose kolekcionarska izdanja – odnosno, takozvane integrale. Što su tomovi sa više epizoda, kao što sigurno svi znate. Međutim, ono šta mene zanima je zašto takva odluka. U matičnim zemljama, svi ti stripovi izlaze epizodu po epizodu pre tog kolekcionarskog izdanja koje jeste bolje, ali i skuplje. Da li je u  pitanju procena da domaćoj publici nešto manjeg obima ne bi držalo pažnju ili ovo olakšava dobijanje prava, ne bih znao. Ali jeste interesantno, no, ne bi trebalo da bunimo na ovakvu odluku jer dobijamo visoko kvalitetna izdanja. A naše strip tržište gotovo da ima sve stripove koji se pojave. Velika razlika od situacije iz mog detinjstva kada su postojali Zlatna serija, LMS i Politikin zabavnik, ako propustiš nešto od toga, više ni nisi u mogućnosti da ga kupiš, pogotovo u manjim gradovima. A da ne pričamo o stanju od pre desetak godina, kada strip faktički nije ni postojao ozbiljno van izdanja Belog puta. Desila se jedna ogromna ekspanzija devete umetnosti, i moramo biti zahvalni na tome, a svakako na zboru koji nam pruža.

Mardžori Lu – autorka nekoliko romana urbane fantastike, nagrađivani strip scenarista koja iza sebe ima rad na Mutantima, Crvenoj Sonji, Zvezdanim ratovima, kao i serijal knjiga o Lovcu poljubaca i mnogim drugim.

Sana Takeda – crtačica koja je slikarka sa izuzetnim radovima u svetu mangi, ali i radom na Mutantima, Mis Marvel i Venomu.

Avantura dobija intrige u intrigama, svi nešto žele od Maiko, sem Kipe. Mala lisica je često ono što je drži dovoljno ljudskom da funkcioniše. Biće u njoj koje sebe naziva Zin uništitelj non-stop je gladno i ne mari mnogo pri izboru mesa. No, po dolasku u Pont moraju postići kakvo takvo saglasje da bi opstali i spasili grad. Stvari se komplikuju i izmiču kontroli. Pojavljuju se i nova i stara lica. Pretnja je sve veća kako strip odmiče, te će biti zanimljivo videti krešendo u narednom tomu.

Serijal drži kvalitet na zavidnom nivou. Ne spušta tu pozitivnu vibraciju nečeg novog i dobrog. Brzina i popunjenost dešavanjima scenario i radnju Monstrumese čine zanimljivim. No, možda je to i najveća mana stripa, ako ste slučajno na minut dekoncentrisani već ste propustili nešto od presudnog značaja. Crtež kao da je nijansu opao u odnosu na prva dva toma, ili možda se navikavam na njega – nisam siguran. Kažem to iz razloga što do sada nisam očekivao Takedinu magiju, sada očekujem, i doživljaj je smanjen. Svestan sam da zvučim pomalo šturo sada, ali to je zbog vas kojima se trudim da ne pokvarim čitanje. Jer kladim se da vas je mnogo još bez ovog stripa, iako je izišao još za sajam knjiga. Ovo sa korona virusom ne poboljšava stvar i ne jača našu platežnu moć, pa će izdavači morati da imaju puno strpljenja za čitaoce. Ne brinite za mene izbegao sam virus i čitamo se uskoro opet.

About Author