Morgan Lost, br. 03 Gospodin Sendmen

Dobra vest za sve ljubitelje stripa – Bonelijevom traganju je došao kraj. Izgleda da, konačno, imaju heroja za naredni vek. Poučeni iskustvom sa Brendonom, SBE i Kjaveroti su preneli sve ono dobro i naučeno i na Morgana Losta. Priča mračna, tragična, uz to smeštena u moderan i surov svet, tako nalik našem, a opet toliko različit. Savršen spoj horora i SF-a, očigledno je namera autora da privuče što širu ’novu’ publiku i utisak je da će u tome i uspeti, jer po pročitanom prvom i drugom broju, ovom stripu mogu prognozirati samo svetlu budućnost. Na kraju uvoda, pitanje za čitaoce, znate li ko su „The Chordettes“. Daću vam nagoveštaj – ima veze sa naslovom epizode.

Klaudio Kjaveroti autor je Brendona te nekih kultnih epizoda Dilana Doga. Pošto je i ovo njegov strip, u budućnosti ćemo predstavljati samo crtače.

Đovani Fregjeri je crtač kog možda znate po radovima na Martiju Misteriji i Dilan Dogu, svakako jedan od onih koje biste upamtili, jer je umetnik na kvadrat.

„Gospodin Sendmen“ počinje u bioskopskoj hali, gde devojka objašnjava priprostom puku sve čari andergraund kinematografije. Morgan i sam veliki ljubitelj filma ne uspeva da odoli da se ne umeša. Kako to obično biva kratak je put od bioskopa, večere, pa do kreveta. U međuvremenu, neko strašno nalik Majklu Majersu se predstavlja kao Gospodin Sendmen i deli večni san. Sve to se dešava dok se Morganu čini da je našao nekog ko će ublažiti more prošlosti koje ga more tako često. No, izjutra, postelja je prazna i hladna, kao i grad. Na videobimu se govori o ubici koji je poštovan od ubica i nudi se velika nagrada za njegovu eliminaciju. A Morganu je na umu samo devojka, tako da je traži i pronalazi. Morgan uprkos sreći što je sreo nekog vrednog pažnje, počinje da se ponaša ludo i kao da je na nekoj supstanci. Pošto je naš junak racionalna osoba počinje zbrajati dva i dva, ali ga to vodi do nekih iracionalnih objašnjenja. Na kraju krajeva, možda su sve ljubavi san ili momenat u stvarnosti kad pomislimo da sanjamo, a svaki san ima tendenciju da postane mora. Proverite kako se Morgan nosi sa morama Novog Heliopolisa i sanjajte sa njim.

Scenario je naizgled jednostavan i bez nekih propozicija da vas iznenadi, ali samo naizgled. Pošto su snovi puni iznenađenja, takva je i ova epizoda, koja obiluje snom i morama. Crtež je ipak posebna stavka, iako mi je Mikele Rubini omiljeni crtač među Bonelijevim autorima, moram priznati nadmašen je. Epizoda je nacrtana tako da je ovo svakako premašilo neku redovnu seriju i spada u kvalitet grafičkih novela ili manjih serijala, zaista izuzetan rad Đovanija Fregjeria.

Sama priča. ili bolje reći, njen junak nam otkriva nove slabosti u odnosu na prve dve epizode. Naime, očigledno će biti slab na lepe žene a one će vrlo često biti obnažene. Epizode će sve više ići u pravcu fantastike i horora kako serijal bude odmicao.

To bi bio moj utisak, a vi možete steći i sopstveni tako što ćete pročitati prve tri epizode i nastaviti dalje da pratite serijal zajedno sa nama.

2 thoughts on “Morgan Lost, br. 03 Gospodin Sendmen

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.