Morgan Lost, br. 18 Suze đavola

ŽANR: fantazija/triler/horor

ORIGINALNI NAZIV: Le lacrime del diavolo

SCENARISTA: Klaudio Kjaveroti

CRTAČ: Val Romeo

ZEMLJA: Italija

GODINA IZDAVANJA: 2017.
OCENA: 8

 

Stigli smo do poslednjeg broja Morgana Losta koji je dostupan na našem tržištu. Nažalost to ne znači da sam se ja oteo svom poslovičnom kašnjenju, to samo znači da je Forma B veoma usporila sa serijalom. Nadam se da to ne znači da je prodaja toliko loša i da ćemo još ređe dobijati nove epizode ili, ne dao bog, da mora da se ugasi serijal, jer to bi bila šteta – ovo je zaista sjajan serijal. Mada, istini za volju prethodnih nekoliko epizoda bile su dobre ali ne i sjajne, a ono najbolje je ostalo sačuvano za sam kraj prve sezone, pošto je serijal podeljen tako da prve 24 priče koje ga čine i zaokružuju neku celinu. A sad kako sam i rekao u prethodnom tekstu, delić ove epizode se dešava negde u Rusiji, pa je rad da kažem nešto više o jednoj ruskoj organizaciji kojoj pripada antiheroj ove priče.

Ruska mafija, počinje poprimati današnji oblik zahvaljujući gulazima i čvrstoj hijerarhiji u okviru vori v zakone odnosno zatvorskih bandi. Danas, to je vrlo razgranata kriminalna organizacija koja se bavi trgovinom ljudi, drogom i oružjem, a velikim šefom se smatra Sejon Mogilijević. Navodi su da dobru saradnju ostvaruju sa kolegama iz Srbije, Bugarske i Kolumbije. Jedan od najopasnijih i najmoćnijih delova ove organizacije je Solntsevskaja Bratva, koji kontroliše pranje novca.

Klaudio Kjaveroti – autor je Brendona, te nekih kultnih epizoda Dilana Doga. Ovaj serijal je vrhunac njegove karijere.

Valentina ’Val’ Romeo – jedna je od mojih omiljenih crtača u Boneliju. Nakon sjajnog rada na Nejtanu Neveru i Dilanu Dogu, Kjaveroti je poziva da rade na upravo današnjem heroju, Morganu Lostu i zvezda je rođena.

Rusija, snegom pokrivena tela, počinitelj je uhvaćen, ali zahvaljujući organizaciji kojoj pripada izbeći će smrtnu kaznu i preseliti se preko okeana. Gde ne menja sklonosti, ali postaje kreativniji. Za Igren, lov na ovog ubicu je ličan. Potražiće informacije kod našeg drugara Smajlija, cena je neznatna, kratki pogled na… Igren završava u jazbini ruske mafije i Morgan stiže u zadnji čas da joj pomogne. Slike prošlosti koje nam mnogo govore o našoj devojci i zašto je za nju to lično. Morgan je pravi prijatelj uprkos događajima iz prethodne epizode, te je rame za plakanje, ali i pomoć. Tako će se naš junak obresti u sred Igrenine porodične drame, a u njegovom odsustvu ona će se opet naći u opasnosti. Lov na ovog ubicu, odnosno pronalazak Igren postaje sada lična stvar za Morgana. Poslednji deo priče nam razjašnjava potpuno šta se desilo u prošlosti i, naravno, dobijamo završni čin, sami ćete videti šta se ovoga puta zlikovcu isprečilo na putu.

Kjavroti je drsko iskoristio to što smo svi želeli da saznamo više o Igren u jednoj priči koja bi bez toga bila ispod prosečna. I baš u tome je majstorstvo ovog scenarija – taj jedan detalj koji menja celi sliku, mnogi to ne postignu ni sa celom pričom. Interesantno ovaj put je prošlo bez omaža na bilo koji film. Naravno, ne odmaže ni crtež fenomenalne Val Romeo, za koji opet imam samo reči hvale. Dobro, dobro da ne ispadnem samo fan mlade dame, crtež jako znači ovoj priči i seksi scene su bolje nego kod njenih muških kolega. Zbog svega toga vrlo visoka ocena za epizodu i sa nestrpljenjem čekamo na Sećanja videokamere, pošto je pauza između epizoda duža no što smo navikli, ali leto može biti izgovor, a svi moraju imati predah, pa i Morgan Lost. No, nadam se ne predugo, jer zlo vreba.