Mračna strana DC-a i WB-a

Nakon što se u Holivudu obrušila lavina optužbi za seksualno zlostavljanje od strane čika Harvija i kompanije, izgleda da nije ostao niti jedan kamen neprevrnut pa svakim danom se javljaju nove optužbe na račun drugih ljudi. Tako optužbi nisu ostali pošteđeni i gigant strip izdavaštva DC, kao ni televizijski ogranak Vorner Brodersa.

U DC-u je optužen dugogodišnji urednik, nekadašnji scenarista, Edi Berganca, dok je u Vorner Brodersu u pitanju producent tzv. Erouverzuma, svijeta Zelene Strijele, kojem pripadaju još i Fleš, Superdjevojka i Legende Sutrašnjice, Endrju Krajsberg.

Dok je u slučaju Bergance, stvar prilično jasna i ovo nije prvi put da je prijavljen za takve stvari. Već je prijavljivan nekoliko puta, ali je svaki put zataškano i čak je dobijao unaprjeđenja na poslu. S vremenom je stekao reputaciju, blago rečeno, ljigavca, koji je poznat po nepristojnim šalama i nasilnom upucavanju ženama. Jedan od onih šovinista iz udžbenika. Otvorite knjigu na stranici gdje stoji izraz „šovinista“ i ugledate sliku Edija Bergance. Javna tajna na koju glavonje zatvore jedno oko i gledaju na drugu stranu.

Tokom godina njegovog uredničkog rada, mnoge žene iz strip industrije su odbijale raditi s njim, dok su druge trpjele, znajući njegovu reputaciju ljige, ali su čuvale posao, koji je kao ženama u većinskoj muškoj industriji stripa veoma teško naći i zadržati.

Berganci je konačno odzvonilo, nakon godina uznemiravanja žena i zloupotrebe položaja. Dobio je otkaz i jedno „adios, amigos“ od raje iz DC-a, istih onih koji su ga godinama pokrivali.

S druge strane je Endrju Krajsberg, za kojeg kruže slične priče, s tim da ovaj ima optužbe izrečene od strane 15 žena i 4 muškarca. Izgleda da dobrom, starom Endrjuu nije bilo bitno. Išao je onom taktikom, udri pa gdje prođe. Ili uđe, u njegovom slučaju. Iako je išao logikom da su mu dvostruko veće šanse da nešto zbari ako napadne na oba spola, malo se preračunao jer malo ko loži na napaljene štrebere, koji su došli do pozicije pa sad pokušavaju doći do seksa na jadan i bijedan način jer ne znaju kako drugačije.

Navodno su i njegova uznemiravanja trajala godinama, ali se tek sad čuje za njih. Razlog je opet strah od odmazde nadređenih, jer jednom kad kažete nešto pogrešno u Holivudu, karijera vam je zapečećana. Bilo da ste čistačica ili glavna uloga u filmu stoljeća.

Vorner Bros je odmah reagovao sa Krajsbergovom suspenzijom, navodeći da je njima stalo do dobrobiti radnika na setu i da sprovode unutrašnju istragu. Sve optužbe na njegov račun se svode na seksualizirane komentare po pitanju odjeće, neprimjereno pipkanje bez odobrenja i ljubakanja bez dozvole. On se brani time da nikada nije dao seksualiziran komentar na račun odjeće, kao ni to da nije nikoga seksualno ljubakao niti tražio masaže i pipkanja.

Realno, svaka priča ima dvije strane, ali ako je više ljudi ispričalo istu stvar to je ili dobro smišljena prevara s ciljem da se uništi neka osoba na profesionalnom polju ili ti je baš potrebna jedna dobra psiho terapija da se se izliječiš od tih kompleksa, koji ti sapliću noge kad god zakoračiš. Kad kažem psiho terapija, mislim na jednu vaspitnu iza ušiju. Dobro, možda dvije. Tip ima takvu facu. Nije do mene.

Vidjet ćemo kako će se stvari dalje odvijati. Dok je Berganci definitivno odzvonilo jer je dobio otkaz, a nakon ovog skandala će mu sva vrata strip industrije biti zatvorena, bit će zanimljivo vidjeti kako će se to odraziti na poslovanje DC-a, posebno na one serije stripova za koje je on bio zadužen, kao i za TV i filmske adaptacije.

S druge strane, Krajsberg je samo suspendovan dok se ne obavi unutrašnja istraga. Pokažu li se optužbe neistinite, sve će se vjerovatno zataškati, ali ako su zaista istinite, kakve li će to posljedice ostaviti na serije na kojima je radio, ostaje da vidimo. Uglavnom, ni strip industrija nije što je nekad bila, a i ako nakon ovoga ostanemo bez ovih serija, uvijek imamo neke nove adaptacije stripova ili neke nove serije.