Neprilagođeni

Trenutna hiper produkcija superherojskih filmova i serija nam je donijela na velike i male ekrane čitavu plejadu junaka koji se bore protiv zla i nepravde, zločina i korupcije, vanzemaljaca i natprirodnih bića, ali i kriminalaca. Svi su oni manje-više isti. Priča im je ista. Nema tu ništa loše, pogotovo ne za nas, koji duboko u sebi, onako dječije, i sami želimo da budemo superheroji sa moćima. Ipak, kao i kod svake hiperprodukcije doći će do zamora, i čak i najveći konzumenti njenih proizvoda će bataliti to čime su bombardovani godinama. Najveći fanatici će, ako ništa drugo, barem napraviti pauzu od konzumiranja filmova i serija te tematike.

No, nećemo o tome da pišemo u ovom tekstu. Pažnju ćemo da obratimo na jednu tipično-netipičnu seriju o superherojima. Riječ je o britanskoj seriji „Misfits“, kod nas prevedenoj kao „Neprilagođeni“. Radi se o grupi mladih koja odrađuje društveno-korisni rad u Londonu. Prvog dana svi, uključujući njihovog nadzornika, bivaju pogođeni munjom u čudnoj oluji. Šta se desi? Pa, dobiju moći. Nažalost, nadzornik dobije loš paket istih, pretvori se u ludaka, pa su junaci prinuđeni da ga ubiju u samoodbrani, te zakopaju u šumi. I tako započinju niz ubistava svojih nadzornika. Verujete nam na riječ, ne rade to oni namjerno, ali nekako uvijek nadzornik završi mrtav. Nekad preživi mjesecima, a nekad umre i prije nego kaže: „Ja sam vaš nadzornik!“

Serija ima odličan crni humor, ali i sjajne priče o običnim ljudima. To što imaju supermoći ih ne definiše. Naprotiv, njihovi karakteri i priče su definisali njihove moći. Keli, nesigurna u sebe i u to da li je stvarno ljudi vole ili se pretvaraju, može da čuje tuđe misli. Njena moć je užasava. Kurtis koji je sjajnu budućnost jednom greškom pretvorio u skandal, može da se vraća u prošlost, što je izraz njegove želje da nekako promijeni to što je uradio. Naravno, kad zaista to uradi opet će se vratiti da sve vrati na staro da bi spasio živote svojih drugova. Sajmon, nevidljivi dečko za sve oko sebe, zaista postaje nevidljiv. Ališa, zavodnica, ima moć da dodirom svaki muškarac, bez obzira na starost i seksualnu orijentaciju, nekontrolisano želi seks sa njom. Njena moć postaje prava noćna mora za nju. Nejtan, provokator, dečko koji samo želi da se zabavlja i ostane uvijek mla,  besmrtan je. Ne može da umre – pogodite kako je otkrio svoju moć. Svi oni su obični, mladi, nesigurni ljudi, sa mnogo svojih kompleksa i strahova. Sa svijetom se suočavaju pesnicama, alkoholom i drogom. Gotovo da ništa superherojsko nemaju u sebi, sem naravno, moći. Žele da uživaju, da se zabave i da nekako, ako je to ikako moguće, izguraju kaznu tako da ne ubiju još kojeg nadzornika.

Pošto je oluja zahvatila veliki dio Londona, nisu oni jedini sa moćima. Mnogi ih imaju, i mnogi ih, ako ne i svi, koriste za sebične ciljeve. Što je nekako i normalna ljudska reakcija – ako već imaš moći, iskoristi ih. Za sopstvenu korist, naravno. Ekipa sa društveno-korisnog rada će se boriti protiv takvih. Ne, neće to oni raditi jer je tako ispravno, etički i moralno, i jer se to mora. Jednostavno, desi se. Ukrste se putevi. I znate ono heroji ne ubijaju? Zaboravite. Ovi će nadmašiti i Dedpula. Preporuka svima koji nisu gledali je da pogledaju ovu odličnu seriju. Očekuje vas mnogo zabave. I drugačiji heroji od svih na koje ste navikli.

About Author