Neuobičajeni učenik srednje magijske

Naslov originala: Mahouka Koukou no Retrousei

Engleski naslov: The Irregular at Magic High School

Jedne večeri sam listao animee u potrazi šta bih dobro mogao da pogledam. Mnogo sam probirljiv što se tiče toga. Mislim da smo svi to postali, nemoguće je drugačije, jer bombarduju nas sa toliko sadržaja, često ne tako dobrog, tako da nam ostaje listanje i nada da ćemo pogoditi nešto valjano. Tad sam naleteo na ovaj mali dragulj. Ova anima je rađena po internet romanu (web novel) koji je napisao Tsutomu Sato, a pripada kategoriji lakih romana (light novel), koja je da, kažemo po srpski, tinejdžerski žanr.

Priča je smeštena u alternativnu verziju sveta, tj. istorije, gde magija postoji i unapređena je modernom tehnologijom. Međutim, mogućnost korišćenja magije je predodređena genetikom, tako da je broj čarobnjaka ograničen. Priča prati Tatsuju i Mijuki Shibu, brata i sestru koji se upisuju u Prvu magijsku srednju školu ( First Magic High School). Posle položenog ispita, Mijuki, koja može da koristi magiju, smeštena je u Prvi kurs, a Tatsuja, koji ne može, u Drugi kurs.

 

Iako njegov praktični test i status pokazuje da je Trava (Weed), iliti magijski nesposoban, on poseduje izvanredno tehnološko znanje, fantastične borbene sposobnosti, a da ne govorimo o jedinstvenoj magiji koju poseduje. Time ga čineći neuobičajenim učenikom u školi. Valja još napomenuti da se njih dvoje trude da sakriju svoje veze sa Jotsuba Klanom, jednim od deset plemićkih magijskih klanova, tajnom. Tj. da je Mijuki naslednik klana. Ovaj dragulj od serije je izuzetno zabavan, sa pregršt borbe, vrcavih dijaloga, pogotovo o seksualnom odnosu brata i bezmalo svakog ženskog člana studentskog predsedništva,  ali ona postavlja i teža pitanja. Pogotovo kad je reč o diskriminaciji. Ona je temeljno obrađena u prvih par epizoda, mada se pominje i u ostalim epizodama. Ono što me je oduševilo jeste princip da se magija poveća modernom tehnologijom, tipa telefonima, ajpedima, pištoljima, puškama itd. Jedan stvarno fantastičan koncept i po meni besprekorno izveden. Pogotovo što vrlo brzo skontaš da je Tatsuja zapravo genije koji proizvodi opremu za japanske čarobnjake, naravno zajedno sa vojskom.

 

Vredi napomenuti i da je sama upotreba magije, a i sama magija, naravno, prilično dobro objašnjena. I to do najsitnijih detalja. Odnos između Tatsuje i Mijuki je isto fantastično odrađen. On kao njen telohranitelj hoće da ubije ko god pokušava da joj našteti ili makar ogrebe. Isto važi i za nju. Ono što je komično je njihov lični odnos, koji je blago incestoidan, ali baš blago, bar za sada u ovih 26 ep. Ona stalno pokušava da ga rokne kad god čuje da je pričao sa nekom drugom devojkom. A on sa druge strane voli da sve zavitlava kakav je njihov odnos. Sve u svemu dosta komično. Scene borbi su vrlo dobro odrađene. Mada, iskren da budem nije me bilo ni briga kakve su kad je priča savršena.

 

Treba napomenuti da on zapravo može da koristi magiju, ali to samo jednu čin koja je toliko jaka, gotovo bogolika, da mu blokira sve druge čini. Naravno, i u ovoj seriji ima gomila zanimljivih likova, Erika Chiba, devojka koja je vanbračno dete lidera jednog klana, smatrana je najboljim mačevaocem dotičnog. Tu su i Saijo Leo, Shibata Mizuki, Yoshida Mikihiko, Saegusa Mayumi, Watanabe Meri, Jumonji Katsuto i još more drugih. Ono što još valja napomenuti jeste da je serija obnovljena na drugu sezonu, ali niko još ne zna kada će izaći. Jer je njenu animaciju usporio film koji je izašao 2017. A ova serija je emitovana od aprila do septembra 2014. Tako da nam sade samo ostaje da čekamo.

Ako volite Hari Potera mislim da će vam se i ova serija svideti. Tako da, dragi moji autostoperi, toplo vam preporučujem ovaj anime. Do sledećeg puta, budite mi zdravi i BEZ PANIKE, molim.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author