Nikad dosta Senolovaca!

Senolovci, opasni i neustrašivi  poluljudi, poluanđeli, nastali iz pera američke autorke Kasandre Kler, nakon filmske adaptacije, dobili su i svoje mesto među serijama televizije FreeForm. Iako su tokom dve godine prikazivanja podigli dosta prašine, u junu ove godine, FreeForm je ipak odlučio da je vreme da se moćni Senolovci oproste od svoje publike.

No, nije sve tako crno za fanove ove serije. Naime, fanovi su burno reagovali i protestovali u junu na svim društvenim mrežama, javno govoreći koliko su zapravo oduševljeni serijom, što je uticalo da se sledeće godine prikažu preostale epizode treće sezone, koja je ionako bila najavljena već ranije ove godine i to sa čak dvadeset epizoda na spisku.

Za sam kraj, obećane su dve nešto duže epizode, kako bi se zvanično i završila ova serija. Iako fanovi nisu prezadovoljni ovakvim rešenjem, strasti su se primirile i sada se željno iščekuju naredne epizode. Koliko je serija popularna, svedoče i brojne nagrade koje su osvojili u prethodnim godinama, poput čak dve nagrade Teen choice awards i i jedne koju dodeljuje GLAAD Media Award, dok je najbolji pokazatelj ljubavi fanova upravo taj protest protiv prekidanja serije.

Priča o senolovcima je zapravo priča o devojci po imenu Kleri Frej, koja na svoj osamnaesti rođendan prvi put susreće potomke anđela, da bi tek kasnije saznala da je i ona jedna od njih. Počeće postepeno da gradi sopstveno mesto u tom svetu, dok otkriva svoje pravo poreklo i pronazi sebe, što je dovoljno teško i kada ste samo adolescent bez tereta spasavanja sveta na plećima.

Kao i svaku pravu avanturu, pratiće je opasnost, prijateljstvo i ljubav, uz dozu magije, runa i čudovišta, demona i anđela. I naravno, uz čitav spektar natprirodnih bića, poput vukodlaka, vampira i veštaca, biće i običnih ljudi kao i onih koji se prave da su takvi.

Rat između anđela i demona je na svom vrhuncu, zbog Valentina, Klerinog oca, koji ima sopstvenu ideju o tome kako svet treba da izgleda. Porodične tajne, spletke među rasama Podzemnog sveta, sa sve anđelima na čelu, uzdrmali su u potpunosti svet ove devojke. Knjiga je upravo zato i veoma popularna među mladom populacijom, što je usledilo i nastanku filma i serije.

Iako sam i sama fan ove serije, sa poslednje dve sezone su glumci drastično popravili sopstvenu izvedbu pred kamerama, koja je po mom mišljenju u prvoj sezoni bila katastrofalna. Poseban napredak se vidi kod protagonista serije, Dominika Šervuda i Katarine Meknamare, koji su uštrogljeno glumili samopouzdanog dečka koji je najjači senolovac i kreativnu devojku izgubljenu u novom svetu. Pošto su svakako par u seriji, u prvoj sezoni je bilo poprilično nemoguće poverovati da postoji neka hemija između njih. Ipak, to se sa vremenom promenilo. Popravili su i efekte, čime su dobili još jedan plus, kao i scenario, koji je postao zanimljiviji sa 2B sezonom, a nastavili su tako i sa novom koja je izašla ove godine.

Serija „Senolovci” je pratila prvu, drugu i treću knjigu Kasandre Kler, sa nekim izmenama, ali većinom je ispraćena glavna ideja. Ipak, u trećoj sezoni bi trebali da prikažu i preostale tri knjige. Emituje još od 20. marta ove godine.