Nišgard 2021 – Utsici o manifestaciji

Prošlo je godinu dana kako je Korona stopirala sva dešavanja i omela ljubitelje fantastike u druženju uživo tako da su se promocije i tribine preselile na online platformu. Uprkos tome, ljudi su ostali željni druženja uživo i poseta tribina i na kratko im se ukazala prilika da izađu iz svojih sigurnih domova i odu na jedan festival koji se održao u gradu na Nišavi.

Niš je bio domaćin trećeg festivala fantastike pod nazivom NIŠGARD u organizaciji Udruženja ljubitelja fantastike ORDO DRAKONIŠ i Niškog Kulturnog centra. Festival se održao 20 i 21 aprila sa tematikom nordijske mitologije i superheroja. Prva dva festivala su bila sa tematikom Tolkinovog stvaralaštva, odnosno fenomena Igre prestola, tako da su ovaj put došli na red Nordijska mitologija koja predstavlja nepresušnu inspiraciju mnogim stvaraocima i superheroji koji polako, ali sigurno stiču veliku publiku poštovalaca . Doduše, prošlo je godinu dana pauze, a razlozi su svima opšte poznati.

Prvi dan je protekao u svečanom otvaranju festivala propraćenim bazarom fantastike gde su na štandu posetioci mogli da kupe knjige iz edicije Fantazija koju su pokrenuli niški pisci Goran Tokić i Miloš Petković. Edicija zasad broji četiri naslova, Veliko putovanje, serijal Gorana Tokića koji zasad broji dve knjige, Tajna stare vodenice reizdanje trilogije Miloša Petkovića i novi roman Mladena Đorđevića Miraž . autora trilogije Svetioničar koji je opisan kao psihološki horor. Sa festivalom je otvorena i izložba radova Igora Krstića, nagrađivanog autora stripova, karikaktura i ilustracija za korice dečijih knjiga sa čijim radovima su posetioci mogli da se upoznaju.

Svečano otvaranje su vodili Miloš Petković, Boban Vučković i Darko Stanković koji su pričali o ranim počecima festivala i ORDO DRAKONIŠA, kao i o programu trećeg festivala koji su bili prinuđeni da odlože. Izrazili su nadu da će od festivala napraviti Niški brend i nagovestili buduće planove sa najavama potencijalnih iznenađenja za naredni festival. Naknadno im se na govornici pridružio i Srđan Savić, direktor NKC-a koji je izrazio zadovoljstvo što se festival održava, uprkos trenutnoj situaciji. U pauzama između govora posetioci su mogli da uživaju u numerama muzičkih gostiju Staše Petrović i Lazara Petrovića koji su otpevali poznate pesme koje svaki ljubitelj fantastike poznaje poput Dragonborn comes, May it be poznatu ljubiteljima LOTR, I See Fire iz Hobita Toss the coin to your Witcher i pesmu iz Neverending Story.

Nakon otvaranja posetioci su prešli u salu NKC-a gde je Srđan Savić održao predavanje o Mitovima i Legendama u filmu. U petnaest minuta je obrazložio poimanje legendi i mitova u očima filmskih režisera i publike, nakon čega je usledio film iznenađenja Ekskalibur iz 1981. godine. Ovime je i završen prvi dan festivala.

Program drugog dana je bio raznovrsniji, ali je opet prošao u skromnoj atmosferi. Otvorila ga je tribina o izdanjima edicije Fantazija pod imenom FANTASTIKA NIŠKOG IZDAVAŠTVA na kome su predstavljena dosadašnja izdanja edicije. Miloš Petković, jedan od pokretača edicije, je upoznao publiku sa počecima edicije i željom da se preko nje popularizuju žanr i pisci i najavio je da iz kuhinje ove edicije možemo da očekujemo još zanimljivih izdanja.

Posle tribine o književnosti došao je red na superheroje. SUDAR TITANA: MARVEL VS DC vodio je Srđan Savić koji je pričao o počecima ove dve franšize i o evoluciji istih kroz stripove i filmove. Dotakao se i uticaja mitoloških ličnosti na današnje superheroje i načinu predstavljanja superheroja što se odražava na umetnički pristup u Nolanovom Betmenu i u komercijalnom Marvelovom.

Nakon superheroja usledila je poslastica za sve ljubitelje RPG igara. Drugari iz ORDO DRACONIŠA Darko Stanković, Mladen Đorđević i Miloš Petković su nas proveli kroz ovaj rastući fenomen. Naravno, sve je počelo od klasične DND koja je i danas popularna. Proveli su nas kroz nastanak i evoluciju, ličnim iskustvima i značaju DND-a za igrača. Takođe je bilo reči i o uticaju ovog fenomena na modernu kulturu i objašnjavanju razlika sa Pathfinderom.

Posle tribina usledilo je dodeljivanje festivalske nagrade koja je ove godine pala u ruke Marku Vasiću koji nas je nakon toga proveo kroz magični svet nordijske mitologije Od Nifelhajma do Ragnaroka. Posetioci su se upoznali sa počecima i stvaranjem sveta i božanstava, pa do pojedinih mitova i do neizbežnog Ragnaroka. Nakon toga je sledilo razočarenje jer je festival priveden kraju.

Utisci od ova dva dana su više nego pozitivni. Drugari iz ORDO DRACONIŠA su se potrudili oko organizacije tribina i da sve prođe u ambijentu. Simboličan i skroman broj posetioca u skladu sa merama su dokaz da je Niš željan ovih dešavanja i nadam se da će ih biti više u budućnosti. Postoje planovi da Niš postane prestonica fantastike, ali otom potom.

Zamerki nemam, samo žal što zbog poznatih razloga program nije mogao biti bogatiji i zbog čega nije bilo mnogo više gostiju. Ali ako je verovati organizatorima za sledeću godinu nam spremaju velika iznenađenja. Na nama ostaje da se nadamo da će se situacija sa epidemijom smiriti i da sačekamo narednu godinu i novi festival.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author