Nji’ milijarde, a ja i bata sami

Horde zombija su došle po Nenada

Žanr strategija u realnom vremenu je mrtav ali nikad prežaljen, što je evidentno po broju rimejkova klasika koji svakim danom izlaze ili bivaju najavljeni. Možda baš zbog toga je i kompanija Numantian Games rešila da udahne novi život u ovaj žanr. Ali, kao što svi ljubitelji horora znaju, kada se nešto vrati iz mrtvih, ono bude drugačije, promenjeno i često užasavajuće.

Tako i igra They are billions nije klasični RTS; standardna i već pomalo ustajala formula obogaćena je elementima iz upravljačkih simulacija i tower defence igara. Dodata je i funkcija pauze, tokom koje možete davati naređenja jedinicama ili započeti izgradnju novih zgrada. Igra predlaže da igrate bez ove opcije ako ste željni većeg izazova, što se nikako ne preporučuje početnicima jer je igra i sa pauzom poprilično teška. „Kako je mnogo bitnije nego šta“-krilatica se odnosi i na temu igre. Često ćete čuti igrače kako kukaju da su im se igre sa zombi-tematikom davno smučile. Da igre sa zombijima mogu biti inovativne i zanimljive, pokazala je Zombie Night Terror (neobična kombinacija legendarnih Lemmingsa i filmova Džordža Romera), a They are Billions samo dokazuje tu teoremu.

U ne tako dalekoj budućnosti, svetska populacija dostiže dvanaestocifreni broj. Već teška situacija prenaseljenosti i nedostatka hrane se pretvara u apokalipsu kada svetom počinje da se širi misteriozna zaraza koja pretvara ljude u krvožedne zveri. Planeta ubrzo biva preplavljena hordama zombija, a ljudska populacija saterana u jedan grad ugnežden u nepristupačnom krateru. Napredna tehnologija je zaboravljena i civilizacija svedena na nivo sa početka dvadesetog veka. Godine prolaze i ovo malo, neo-viktorijansko društvo se odlučuje da konačno uzvrati udarac. Car poslednjeg grada bira vas za generala sa zadatkom da se probije kroz more nemrtvih i uspostavi nove kolonije, a uz malo sreće, i vrati slavu ljudskoj imperiji.

 

They are billions je dugo bio u early access-fazi tokom koje je brušena osnovna mehanika igre sve dok nije dovedena skoro do perfekcije. Srž svake misije je osnivanje kolonije. Osnovni resurs su ljudi, kojima pak morate obezbediti osnovne potrepštine u vidu skloništa, hrane i struje. Za rast kolonije bitni su i resursi drvo, metal i zlato, a za korišćenje naprednijih tehnologija koje dobijate kasnije u igri biće vam potrebna i nafta.

Drugi prioritet je bezbednost vaše kolonije i eliminisanje zombi pretnje. U tu svrhu poslužiće vam zidovi, barikade, zamke, ali i vojska koju plaćate zlatom. Na početku svake misije izbor vam je ograničen na drvene zidine i vojnike naoružane lukom i strelom, a kasnije ćete dobiti pristup naprednijim tehnologijama, od baruta, preko automatizovanih kupola sa mitraljezima pa sve do mechova i super-mutanata. Napredne tehnologije valja otkriti što pre jer pretnja biva sve veća kako vreme odmiče. Spori teturajući zombiji brzo bivaju dopunjeni trupama naprednijih protivnika koji trče, skaču, pljuju kiselinu itd. Svaka mapa i svaka vrsta zombija zahteva posebnu taktiku, a igra nudi/dozvoljava više rešenja za svaku situaciju i ostavlja igraču da izabere strategiju koja njemu odgovara.

Igra ima dva moda, survival u kome na nasumično generisanoj mapi morate da preživite određeni broj dana, kao i kampanju sa progresijom, gde posle svake pređene misije dobijate, između ostalog, i poene kojima otključavate nove tehnologije. Da razbiju monotoniju, tu su i posebni nivoi podeljeni u dve vrste, zombi horde i misije. U prvim ne gradite bazu već posebnim imperial-poenima kupujete trupe i barikade i raspoređujete ih na mapi pre dolaska horde. Ovaj mod najviše podseća na igre iz tower defence žanra i ume da bude zabavan i izazovan. Drugi tip misija je svojevrsni arkadni RPG, gde vodite jednog od dva ponuđena heroja i istražujete napuštene bastione civilizacije u potrazi za artifaktima kojima unapređujete tehnološko znanje vašeg carstva. Ove misije su najslabiji deo igre i očigledno je da su nakalemljene na kraju razvoja projekta. Poneka od njih ume da bude i zanimljiva, npr. one u kojima dobijete dodatne trupe ili morate da pametno koristite elemente okruženja (zamke, automatske mitraljeze…), ali većina se sastoji od pukog eliminisanja jednog po jednog zombija uz sporadičnu upotrebu granata, što jako brzo postane monotono i dosadno.

They are billions koristi izometrijski pogled i simpatičnu 2D grafiku u steampunk stilu sa puno animiranih detalja, koja u većim misijama ume da izgleda i jako impresivno, ali i pregledno, što je jako važno. Muzika je prigodno mračna i turobna, efekti solidni, dok odazivi jedinica variraju od sjajnih do jako glupih i neprikladnih („I will kill our enemies!“ definitivno neće ući ni u jednu kolekciju najboljih citata iz video igara).

 

Najveća zamerka igri je pathfinding (nalaženje putanja) jedinica, koji je na momente toliko loš da bi bio neprihvatljiv čak i po standardima igara iz ranih devedesetih: vaši vojnici će se zaglavljivati na najnemogućije stvari, od terena i protivnika do apsolutno ničega. Sa druge strane, kretanje i uopšte ponašanje protivnika je najsjajnija tačka igre. Zombiji reaguju na zvuk, kretanje drugih zombija i ponašanje vaših trupa: ako primete da su vaši vojnici u nevolji, dolaziće u sve većem broju sve dok se ne pretvore u bujicu užasa. Taj efekat horde je uvek impresivan, a osećaj odbrane od plime protivnika gotovo katarzičan.

They are billions, će vas sve vreme držati na ivici nerava. Igra ne oprašta greške: dovoljno je da samo jedan zombi zaluta u vašu stambenu oblast da bi pokrenuo epidemiju, nakon čega najčešće imate mogućnost da ili munjevitom brzinom suzbijete širenje infekcije ili klikneti na restart. Klasičnog sejva nema, već samo save and quit opcije, što ume da bude frustrirajuće, jer će vam se neretko dešavati da igrate misiju satima i onda izgubite na samom kraju zbog sitnog previda, nakon čega vam ostaje samo da igrate ispočetka.

They are billions je igra (inače dostupna za PC, PlayStation 4 i XBox One) koja će se sigurno dopasti ljubiteljima real time strategija i zombi-horora, ali i onima koji ne vole ni jedno ni drugo, jer nudi jedno sasvim novo i drugačije iskustvo. Ali budite upozoreni! Ova igra traži… moooozaaaak!


aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.